Jyväskylän yliopisto

Mittava EU-rahoitus nanomateriaalien tutkimiseen

Jaa

Apulaisprofessori, akatemiatutkija Kezilebieke Shawulienu Jyväskylän yliopistosta on saanut Euroopan tutkimusneuvoston myöntämän kahden miljoonan euron ERC Starting Grant -rahoituksen. Kezilebieke työskentelee Jyväskylän yliopiston fysiikan ja kemian laitoksilla sekä Nanotiedekeskuksessa.

Apulaisprofessori, akatemiatutkija Kezilebieke Shawulienu. (Kuva: Petteri Kivimäki.)
Apulaisprofessori, akatemiatutkija Kezilebieke Shawulienu. (Kuva: Petteri Kivimäki.)

Kezilebieke Shawulienun tutkimus keskittyy designer-kvanttimateriaaleihin, joka on keskeinen tutkimuskohde tiiviin aineen fysiikan alalla.
”Designer- eli keinotekoiset kvanttimateriaalit tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden tutkia uutta fysiikkaa ja ilmiöitä, joita on erittäin vaikea löytää luontaisesti eristetyistä materiaaleista”, Kezilebieke kertoo.

Sen lisäksi, että näiden synteettisten materiaalien avulla saadaan uutta tietoa monen hiukkasen fysiikasta laboratorioympäristössä, ne mahdollistavat myös uusia teknologisia sovelluksia kvantti-informaatiotieteen alalla. Viime aikoina näissä materiaaleissa on saatu aikaan eksoottisia suprajohteita, joita voitaisiin käyttää hyväksi virheitä sietävässä topologisessa kvanttilaskennassa.

”Keskeinen haaste on säilyttää hybridimateriaalien eri komponenttien yksittäiset kvanttimekaaniset vuorovaikuttavat tilat kuten magnetismi tai suprajohtavuus, ja samalla säätää niiden välisten vuorovaikutusten voimakkuutta. Tämä edellyttää tarkkaa nanovalmistusta, ja tällaisten järjestelmien monimutkaisuus tekee näytteiden tarkan prosessoinnin vaikeaksi. Tässä ERC-projektissa käytän suunnittelualustana kaksiulotteisia atominohuita materiaaleja. Koska niissä kerrokset ovat vuorovaikutuksessa vain heikkojen voimien avulla, yksittäiset kerrokset voivat säilyttää luontaiset ominaisuutensa. Näin voidaan tutkia uudentyyppisiä materiaaleja, jotka voidaan toteuttaa yhdistelemällä ominaisuuksia, joita ei luonnossa esiinny yhdessä", Kezilebieke sanoo.

ERC-hankkeen päätavoitteena on toteuttaa kokeellisesti 2D-topologisia suprajohteita niin kutsutuissa van der Waals -heterorakenteissa ja tutkia näin syntyviä emergenttejä aineen olomuotoja. Näitä olomuotoja manipuloidaan myös ulkoisilla ärsykkeillä kuten magneettikentällä, lämpötilaa muuttamalla ja tuomalla mukaan aineita jotka aikaansaavat kemiallisia reaktioita 2D-pinnoilla

Kaksiulotteisten korkealaatuisten van der Waals -heterorakenteiden valmistamiseen käytetään molekyylisuihku-epitaksikasvatuslaitteita ja tuloksena syntyvien emergenttien olomuotojen ominaisuuksien tutkimiseen matalan lämpötilan pyyhkäisytunnelointimikroskopiaa (LT-STM) ja spektroskopiaa (STS).

”Rahoituksen ansiosta voin perustaa oman ryhmän, mikä on akateemisen urani kannalta ratkaisevan tärkeää. Se tarjoaa minulle mahdollisuuden tutkia näitä ilmiöitä ja avaa ennennäkemättömiä mahdollisuuksia hyödyntää niitä teknologisiin tarkoituksiin. Olen todella innoissani päästessäni aloittamaan tämän hankkeen Nanotiedekeskukseen pian asennettavan matalan lämpötilan STM:n avulla", Kezilebieke sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Apulaisprofessori, akatemiatutkija Kezilebieke Shawulienu
p. +358504522093
kezilebieke.a.shawulienu@jyu.fi

Kuvat

Apulaisprofessori, akatemiatutkija Kezilebieke Shawulienu. (Kuva: Petteri Kivimäki.)
Apulaisprofessori, akatemiatutkija Kezilebieke Shawulienu. (Kuva: Petteri Kivimäki.)
Lataa
Apulaisprofessori, akatemiatutkija Kezilebieke Shawulienu. (Kuva: Petteri Kivimäki.)
Apulaisprofessori, akatemiatutkija Kezilebieke Shawulienu. (Kuva: Petteri Kivimäki.)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

SA:n luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta valitsi akatemiatutkijat ja tutkijatohtorit – Jyväskylän yliopistoon rahoitusta neljälle16.5.2022 12:03:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen Kalle Auraselle ja Riccardo Marinille Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. He saavat lähes 450 000 euron rahoituksen vuosille 2022–2027. Lisäksi toimikunta myönsi tiedekuntaan kaksi akatemian tutkijatohtorin rahoitusta Damian Dabrowskille ja Anton Nechaeville. Kolmivuotisen rahoituksen suuruus on noin 240 000–250 000 euroa.

Somevaikuttajat tukivat julkisyhteisöjen koronaviestintää – vaikuttajayhteistyöhön sisältyy kuitenkin myös riskejä16.5.2022 08:10:00 EEST | Tiedote

Yhteistyö somevaikuttajan kanssa on organisaation viestinnälle suuri mahdollisuus, mutta siihen liittyy myös riskejä. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistuneen väitöstutkimuksen mukaan vaikuttajien avulla organisaatioiden on mahdollista luoda yhteisöllisyyttä ja vaalia aineettomia pääomiaan, kuten sidosryhmien luottamusta. Strateginen somevaikuttajaviestintä vaatii kuitenkin myös mahdollisten maineriskien tiedostamista.

Turvallisuus jakaa asenteita uraanin louhintaan Itä- ja Pohjois-Suomessa16.5.2022 01:00:00 EEST | Tiedote

Kielteisyys uraanin louhintaa kohtaan ei maakuntatasolla ole niin voimakasta kuin mitä paikoin kiivaana käyneestä julkisesta keskustelusta olisi voinut päätellä. Suhtautuminen uraanin louhintaan vaihtelee lievästä kielteisyydestä lievään myönteisyyteen. YTM Tuija Jartin väitöstutkimuksen kohdemaakunnissa, varsinkin Kainuussa ja Lapissa, uraanin louhinnan kannattajia ja vastustajia on lähes yhtä paljon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme