Helsingin yliopisto

Mittavan suomalaistutkimuksen tähtäimessä on kestävä lääkekehitys ja puhtaampi ympäristö

Jaa

Uudessa hankkeessa pyritään ratkaisemaan ympäristöuhkia, jotka liittyvät lääkkeiden valmistukseen, käyttöön ja hävitykseen.

Maailmanlaajuisesti kaupungistuminen, väestön kasvu ja toisaalta ikääntyminen lisäävät lääkkeiden kulutusta ja nopeuttavat lääkeaineiden kertymistä ympäristöön. Lääkeainejäämien aiheuttamat ympäristöriskit ovatkin kasvaneet. Ympäristöön päätyvien ainemäärien ei tarvitse olla kovinkaan suuria, sillä esimerkiksi hormoni- ja antibioottijäämät ovat haitallisia myös hyvin pieninä pitoisuuksina.

Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan professori Jari Yli-Kauhaluoman johtama SUDDEN-hanke pyrkii ratkaisemaan lääkkeiden valmistukseen, käyttöön ja hävitykseen liittyviä kestävän kehityksen haasteita ja ympäristöuhkia.

Marraskuussa käynnistyneen projektin tavoitteena on vähentää ympäristöriskejä koko lääkekehitysprosessin matkalla, edistää lääkevalmisteiden elinkaarianalyysiä ja tukea lääkealan kestävää kasvua Suomessa.

– Haluamme kuroa umpeen lääkkeiden maailmanlaajuisten tuotantoketjujen ongelmakohdat lainsäädännössä. Tavoitteemme on lisäksi tehostaa lääkeainejäämien poistoa jätevesistä ja edistää puhdistamolietteen hyötykäyttöä. Lisäksi tutkimme mahdollisuuksia lääkepakkausten ja muun farmaseuttisen pakkausmateriaalin kierrätykseen, Jari Yli-Kauhaluoma sanoo.

Kolmivuotinen hanke on saanut strategisen tutkimuksen neuvostolta lähes 3,7 miljoonan euron rahoituksen. Helsingin yliopiston lisäksi mukana ovat Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Suomen ympäristökeskus ja Demos Research Institute.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

professori Jari Yli-Kauhaluoma, jari.yli-kauhaluoma@helsinki.fi, puh. 02941 59170, hankkeen johtaja

dosentti Tiina Sikanen, tiina.sikanen@helsinki.fi, puh. 02941 59173, hankkeen varajohtaja

vanhempi asiantuntija Mikael Sokero, mikael.sokero@demoshelsinki.fi, puh. 040 164 6453

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

 

 

Viestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kansainvälinen tutkimus auttoi lopettamaan peltosirkun metsästyksen Ranskassa23.5.2019 08:55:38 EESTTiedote

Suomessa äärimmäisen uhanalainen peltosirkku on ollut Ranskassa perinteinen kulinaristinen herkku. Luonnonsuojelujärjestöt ovat vastustaneet sen laitonta, mutta silti jatkunutta metsästystä pitkään, ja vuonna 2016 Euroopan komissio määräsi Ranskan lopettamaan metsästämisen harjoittamisen ja vei asian lintudirektiivin vastaisena EU:n tuomioistuimeen. Euroopan laajuinen tutkimus osoitti, että Ranskassa tapahtuva perinteinen peltosirkun metsästys on kestämätöntä. Ranskan valtio päätti tämän tutkimuksen tulosten perusteella suojella peltosirkun tiukasti ja saada metsästyksen loppumaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme