Mannerheimin Lastensuojeluliitto

MLL:n vanhempainpuhelimen vuosiraportti: erotilanteet kuormittavat vanhempia

Jaa
Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) vanhempainpuhelimessa ja nettipalveluissa keskusteltiin vuonna 2022 etenkin riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteista vanhempana sekä pikkulapsiaikaan ja lasten murrosikään liittyvistä haasteista. Vanhempien ero ja siihen liittyvä huoli lapsen hyvinvoinnista puhututti vanhempia aiempia vuosia enemmän.

Vuonna 2022 MLL:n vanhempainpuhelimessa, chatissa ja kirjepalvelussa vastattiin yhteensä 2 268 yhteydenottoon. Maksuttomassa palvelussa voi puhua mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta koulutetun vapaaehtoisen päivystäjän kanssa. 2020-luvulla palvelu on ollut suositumpi kuin koskaan aiemmin. 

Lue koko Vanhempainpuhelimen, chatin ja Vanhempainnetin kirjepalvelun vuosiraportti 2022 täältä.

Vanhemmat asettavat lapsen edun etusijalle myös erotessa 

Viime vuonna vanhempien eroon liittyvät yhteydenotot korostuivat aiempia vuosia enemmän. Erosta puhuneet vanhemmat halusivat keskustella tilanteesta, purkaa tunteitaan ja huoliaan sekä saada uusia näkökulmia. Moni vanhempi pohti, miten voisi parhaiten tukea lasta erossa.  

"Vanhemmat kaipaavat tukea siihen, miten puhua erosta lapselle, ja haluavat keskustella lapsen asumisen järjestämisestä eron jälkeen sekä suhteen säilyttämisestä toiseen vanhempaan", kertoo MLL:n auttavien puhelinten ja digitaalisen palveluiden asiantuntija Anna Weckström.

Eron taustalla on tavallisesti parisuhteen ongelmat esimerkiksi vuorovaikutuksessa tai tilanteen ajautuminen umpikujaan. 

"Eropäätös ei synny helpoin perustein, ja päätöksen tehneet vanhemmat tarvitsevat tukea tilanteeseen sopeutumiseen", Weckström sanoo. 

Vanhemmuus herättää monenlaisia tunteita ja kysymyksiä 

Noin puolet vanhempien yhteydenotoista liittyi lapseen, puolet joko vanhempaan itseensä tai muihin aikuisiin.  

Lapseen liittyvät yhteydenotot käsittelivät vuonna 2022 etenkin lasten kehitysvaiheita, koulunkäyntiä, arjen haasteita kuten rajojen testaamista sekä perheen sisäisiä ihmissuhteita ja lasten vertaissuhteita. Myös huoli lasten ja nuorten mielenterveydestä ja lapsen kokemasta kiusaamisesta pohdituttivat vanhempia. 

Vanhempaa itseään koskevissa yhteydenotoissa korostuivat vanhemmuuden herättämien tunteiden pohdinta, perheen ihmissuhteet, arjen haasteet ja rajojen asettaminen sekä perheen aikuisten psyykkinen terveys. 

Ammattiapua kaivataan yhä useammin 

Vanhempainpuhelimeen, chatiin ja nettikirjepalveluun yhteyttä ottaneista vanhemmista suurin osa kaipaa ensisijaisesti keskusteluapua, mutta myös ammattiavun hakeminen nousee esiin yhä useammin. Osa kaipaa tietoa perheiden tukipalveluista, ja moni etsii vahvistusta avun hakemiseen. 

"Avun hakeminen koetaan joskus vaikeaksi. Osa vanhemmista pelkää avun hakemisen seurauksia tai siihen liittyvää leimautumista", kertoo MLL:n päivystystyön koordinaattori Johanna Laine-Hatami. 

MLL:n palveluihin yhteyttä ottaneet vanhemmat arvostavat yhteydenottamisen matalaa kynnystä ja anonymiteettiä. Yhteydenoton koetaan lähes aina helpottaneen oloa, ja vanhemmat kokevat tulleensa aidosti ja empaattisesti kuulluiksi ja kohdatuiksi. 

Vanhempainpuhelin, chat ja kirjepalvelu ovat MLL:n vanhemmuuden tuen muotoja. Niiden tavoitteena on vahvistaa vanhempien jaksamista, selviytymiskeinoja ja tietoisuutta kasvatusasioissa ja siten edistää lasten hyvinvointia. Painopiste on vanhempien omien voimavarojen tukemisessa ja yhteydenottajien kuuntelemisessa. 

Vanhempainpuhelimen, chatin ja Vanhempainnetin kirjepalvelun vuosiraportti 2022 on luettavissa täällä.

 

MLL:n Vanhempainpuhelimessa voi keskustella luottamuksellisesti ja kiireettömästi mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta. Palveluun voi ottaa yhteyttä nimettömänä puhelimen lisäksi chatissa ja nettikirjeellä. Puhelut ovat maksuttomia, eikä niitä nauhoiteta. Yhteydenottoihin vastaavat vapaaehtoiset päivystäjät ovat MLL:n kouluttamia.  

  • MLL:n Vanhempainpuhelimen numero on 0800 92277. Puheluihin vastataan ma klo 10–13 ja 17–20, ti klo 10–13 ja 17–20, ke klo 10–13 ja to klo 14–20. 

  • Chat-palvelu päivystää osoitteessa mll.fi/vanhemmille ma klo 10–13, ti klo 10–13, to klo 17–20 ja pe klo 10–13. Chattiin voi myös varata ajan. 

  • Kirjepalveluun voi kirjoittaa mihin vuorokauden aikaan tahansa. 

  • MLL:n Vanhempainnetissä osoitteesta mll.fi/vanhemmille on monipuolisesti tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä sekä tukea lapsiperheen arkeen ja haastaviin tilanteisiin. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja haastattelut

Anna Weckström
Auttavien puhelin- ja digitaalisten palveluiden asiantuntija
050 4646 452 
anna.weckstrom@mll.fi

Johanna Laine-Hatami
Päivystystyön koordinaattori
050 348 3803 
johanna.laine-hatami@mll.fi 

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Barn- och ungdomstelefonen är en trygg tjänst att prata om allt; från sex till självmordstankar7.3.2023 07:03:00 EET | Tiedote

Mannerheims Barnskyddsförbunds hjälpande tjänster som på svenska innefattar en telefonlinje och en nätbrevstjänst är för många en trygghet i vardagen och ger sällskap i roliga och i sämre stunder. I och med att tjänsterna är gratis, anonyma och konfidentiella vågar många för första gången berätta om sin psykiska ohälsa och om saker som de varit med om. Under året 2022 tog rekordmånga barn och unga kontakt till Barn- och ungdomstelefonen. Tjänsten svarade på 1 877 kontakter, varav 1 626 var telefonsamtal och 251 nätbrev.

Vuosi sodan alkamisesta: ukrainalaisperheiden avuntarve Suomessa kasvaa 24.2.2023 07:04:00 EET | Tiedote

Tänään tulee vuosi täyteen siitä, kun Venäjä aloitti julman hyökkäyssodan Ukrainassa. Vuoden aikana Suomeen on saapunut arviolta yli 50 000 tilapäistä suojelua hakenutta, joista kaksi kolmasosaa on naisia ja lapsia. Alaikäisiä arvioidaan olevan jopa 17 000 tulijoista. Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja K-ryhmä pidentävät Ukraina-rusetin myyntiaikaa, sillä avuntarve on edelleen suuri.

MLL-paneeli Educa 2023 - Tukioppilastoiminta ottaa koko koulun mukaan kiusaamisen ehkäisyyn20.1.2023 08:43:59 EET | Tiedote

Oppilaiden rooli kiusaamisen vastaisen ilmapiirin, normin, rakentamisessa on merkittävä. Syksyllä 2022 kiusaamisen vastaisia menetelmiä tutkiessaan, Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin, arviointiryhmä painotti, että kiusaamisen vastainen toimintakulttuuri rakentuu vasta silloin, kun oppilaat otetaan mukaan. Suomen peruskouluista 80 % toteuttaa tukioppilastoimintaa. Siinä oppilaat ovat vahvasti rakentamassa kiusaamisen vastaista kulttuuria kouluissa.

Ensamheten och ångesten tar inte ledigt – Barn- och ungdomstelefonen har öppet även under jullovet  21.12.2022 11:26:18 EET | Tiedote

Barn och ungdomstelefonen möter barn i behov av många olika saker. Ensamhet, sällskap, stöd i frågor som berör den egna självbilden, våld, självdesturktivt beteende eller frågor om sexualitet är saker som kommit att bli väldigt vanliga i både telefon och nätbrev. Sällan tar lov eller ledigheter bort ångest, ensamhet eller frågor, utan de kan i själva verket bara förstärka jobbiga tankar ytterligare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme