Dentsu Aegis Network  Oy

Mobiili-internetin, online-videon ja sosiaalisen median kuluttaminen Suomessa kasvoivat räjähdysmäisesti

Jaa

Markkinointiviestintäkonserni Dentsu Aegis Networkin tekemän Consumer Connection System (CCS) -tutkimuksen mukaan suomalaisten mobiilinetin ja sosiaalisen median käyttö on hurjassa kasvussa. CCS selvittää kattavasti 15-74-vuotiaiden suomalaisten mediankäyttöä, asenteita ja kiinnostuksen kohteita.

CCS-tutkimuksen mukaan keskivertosuomalaisen mediapäivästä suurin osa kuluu internetin parissa. Internet, eri laitteilla käytettynä, vie mediapäivästä jo liki puolet, 42 %. Viikkotasolla mobiili-internetin parissa käytetty aika on kasvanut 87 % ja sosiaalisen median palveluihin käytetty aika 52 % verrattuna kahden vuoden takaiseen CCS 2016 -dataan.

Suurista mediakanavista sekä radio, televisio että sanoma- ja aikakauslehdissä muutokset ovat marginaalisia, eivätkä ne vaikuta näiden medioiden vaikuttavuuteen.

- Sanomalehtiä kuluttaa esimerkiksi 75 % suomalaisista viikkotasolla ja televisiossa mainontaa huomataan edelleen parhaiten. Ajankäytössä nämä isot kanavat ovat kuitenkin laskusuunnassa, Dentsu Aegis Networkin Insight Lead Maria Riala kommentoi.

5 500 vastaajan otoksessa tutkittiin tällä kertaa erityisen tarkkaan ulkomainontaa, jossa varsinkin personoitu ulkomainonta on tehokas tapa tavoittaa kuluttajia. Esimerkiksi 25 % suomalaisista miettii työmatkallaan sitä, mitä ruokaostoksia aikoo tehdä ja CCS-tutkimuksen mukaan 68 % suomalaisista kokee mainoksen sijaintiin liittyvät räätälöidyt viestit kiinnostaviksi.

Online-videopalvelut ovat hyvin suosittuja; käytetyin näistä on Yle Areena, jota käyttää ainakin joskus 69 % suomalaisista ja jonka käyttö on muihin palveluihin verrattuna hyvin tasaista eri ikäryhmissä. 15-24-vuotiaissa online-videon katselu (71 minuuttia päivässä) meni nyt ensi kertaa lineaarisen television katselun ohi (52 minuuttia päivässä).
- Nuorimmilla ikäryhmillä myös YouTube ja Netflix korostuvat paljon, ja erityisesti siellä käytön useus viikossa on huipussaan. Keskimäärin 15 % suomalaista katsoo Netflixistä yli kolme ohjelmaa viikossa.

Sosiaalisen median käyttö uusille tuntiluvuille

Sosiaalisen median palveluista suurimmat kasvuprosentit ovat Instagramilla (106%) ja Snapchatilla (180%) verrattuna kahden vuoden takaiseen tutkimukseen.

- YouTube, Twitter, LinkedIn ja Facebook kasvoivat kaikki myös parikymmentä prosenttia jokainen. Facebook säilytti reilusti asemansa Suomen suosituimpana sosiaalisen median palveluna. Facebookin 19 % kasvu tuli erityisesti ikäryhmissä 35-ikävuodesta ylöspäin, ja ainoastaan ikäryhmässä 15-24-vuotiaat YouTube meni täpärästi Facebookin ohi.

- Nyt on myös selvää, että Instagramista on kasvanut suuri massakanava, joka tavoittaa viikkotasolla 33 % suomalaisista ja kuukausitasolla 1,5 miljoonaa suomalaista, Dentsu Aegis Networkin Director of Social & PR Heli Ruotsalainen kertoo.

Sosiaalisen median kanavien kasvua selittää myös muun muassa Facebook Messengerin suosio, sekä uusien palveluiden kuten Jodelin tuleminen markkinoille.
- Lisääntynyt käyttöaika johtuu muun muassa päällekkäiskäytöstä: televisiota ei enää vaan tuijoteta passiivisena, vaan samalla ollaan myös somekanavissa läsnä, Ruotsalainen summaa.

Alueelliset erot somekäytössä pitkin Suomea ovat merkittäviä. Etelä-Suomessa LinkedIn ja Twitter ylikorostuvat, maaseudun pienemmillä paikkakunnilla Facebook ja YouTube ovat valta-asemassa. Ammateissa IT-alalla työskentelevät löytyvät LinkedInistä ja Twitteristä, hoitoalalla työskentelevät Instagramista ja Facebookista, opettajat puolestaan Pinterestistä.

B2B-päättäjäkin on vain ihminen

Tutkimuksessa selviää myös B2B-päättäjien mediakäyttö. Klassikkosanonta siitä, että B2B-päättäjäkin on vain ihminen, pitää edelleen paikkaansa. B2B-johtaja ei seuraa sosiaalisessa mediassa yhtä paljon julkisuudesta tuttuja kuin muu kansa, mutta viettää aivan samaan tapaan aikaa kauppakeskuksissa, lehtien, TV:n ja radion parissa.

- Kulttuuritapahtumat hieman korostuvat tässä ryhmässä muuhun väestöön nähden. Somekanavista ykkönen on LinkedIn ja mainonnan vaikuttavuudesta puhuttaessa lentokenttä nousee esiin oivana paikkana tavoittaa B2B-päättäjä, Riala kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ikä- ja aluejakaumasta saa puhelimitse Maria Rialalta.

Maria Riala
Insight Lead, Dentsu Data Services
maria.riala@dentsuaegis.com
+ 358 40 835 1366

Heli Ruotsalainen
Director of Social & PR, Dentsu Aegis Network
heli.ruotsalainen@dentsuaegis.com
+358 40 688 5666

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Dentsu Aegis Network  Oy
Dentsu Aegis Network Oy
Eteläesplanadi 2
00130 Helsinki

+358443522175http://www.dentsuaegisnetwork.fi

Dentsu Aegis Network on globaali markkinointialan konserni. Toimimme 145 maassa yli 40 000 asiantuntijan voimin. Suomessa Dentsu Aegis Network koostuu Suomen monipuolisimmasta ja analyyttisimmästä markkinointiviestinnän toimistoperheestä. Laajasta palvelutarjonnasta pitävät huolen yli 200 osaajaa yhdeksässä eri toimistossa, joita ovat mediatoimistot Carat ja Vizeum, tulospohjaisen markkinoinnin toimisto iProspect, luova digitoimisto Isobar, sisältömarkkinointitoimisto John Brown Media, kokemuksellisen markkinoinnin toimisto MKTG, ulkomainontaan erikoistunut Posterscope, ohjelmallisen ostamisen yhtiö Amnet sekä asiakasymmärrykseen, dataan ja analytiikkaan erikoistunut Dentsu Data Services.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Dentsu Aegis Network Oy

Luovan sisällön ja maksetun mainonnan yhdistäminen on somen kultasuoni – Dentsu Aegis Network vahvistaa someosaamistaan11.4.2019 08:30:00 EESTTiedote

Asiakkaiden investoinnit sosiaalisen mediaan ja vaikuttajamarkkinointiin ovat kasvaneet merkittävästi markkinointiviestinnän konserni Dentsu Aegis Networkissa viime vuosina. Kasvuvauhtiin on vaikuttanut muun muassa kuluttajien somepalveluihin käytetyn ajan lisääntyminen – +50% kasvu kahdessa viime vuodessa – ja jatkuvasti kehittyneet ja ketterät mainonnan mahdollisuudet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme