EHYT

Mobiilisovelluksen avulla pystyt ennakoimaan alkoholinkäyttöäsi

Jaa
EHYT ry:n OttoMitta-sovelluksen avulla voi seurata omaa alkoholin- ja rahankulutusta. Ilmaisen sovelluksen lataaminen omaan kännykkään voi auttaa nauttimaan lomasta ilman turhia huolia ja riskejä.

Aurinkoa, hyvää seuraa eikä kiire minnekään, näistä kesäloma on parhaimmillaan tehty. Jos loman puitteet ovat mallillaan, niin kesäterassilla saattaa kulua alkoholia, aikaa ja rahaa enemmän kuin alun perin oli tarkoitus.

Omaa elämänhallintaa voi parantaa lataamalla älypuhelimeen EHYT ry:n OttoMitta -mobiilisovelluksen. Sen avulla voi seurata alkoholin- ja rahankulutustaan.

Sovellukseen syötetään ensin oma ikä, paino ja sukupuoli. Tämän jälkeen käyttäjä merkitsee nauttimansa alkoholiannoksen tiedot, kuten juoman laadun, määrän ja hinnan. OttoMitta laskee näiden perusteella arvion käyttäjän alkoholiin kuluttamasta rahasta, veren alkoholipitoisuudesta, kaloreista ja siitä, kuinka kauan alkoholin palaminen elimistössä kestää.  

”Sovellus auttaa tunnistamaan alkoholin riskikäytön rajoja, joita moni ei välttämättä tule ajatelleeksi. Vaikka alkoholinkäyttö olisikin satunnaista, mukana kulkeva juomapäiväkirja herättelee pohtimaan omia kulutustottumuksia”, kertoo EHYTin suunnittelija Timo Glad.

OttoMitta sopii myös pitkäaikaiseen käyttöön
OttoMitta muistuttaa viestillä, kun riskikulutuksen raja lähenee. Riskiraja terveelle keskikokoiselle miehelle on seitsemän annosta päivässä (esim. 7 keskiolutpulloa). Keskikokokoisella terveellä naisella riskiraja on viisi annosta päivässä.

”Tämä ei tarkoita, että yhdellä kertaa voi ongelmitta juoda tämän määrän alkoholia. Kohtuukäyttö on usein alle tämän rajan eli se, miten sietää alkoholia, on yksilöllistä”, Glad sanoo.

”Kohtuukäytön voi määritellä siten, että se ei aiheuta minkäänlaista harmia tai ongelmia itselle eikä muille. Päivittäinen juominen ei ole milloinkaan kohtuullista, vaikka määrät olisivat pieniä”, hän lisää.

OttoMittaa voi käyttää myös pitkäaikaiseen alkoholinkäytön seurantaan, koska tiedot pysyvät sovelluksen muistissa.

OttoMitan käyttö on maksutonta ja sovellukseen tallennetut tiedot näkyvät vain käyttäjälle itselleen. Sen voi ladata maksutta puhelimeen sovelluskaupoista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suunnittelija Timo Glad, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, p. 040 527 1116 timo.glad@ehyt.fi (23.7. saakka) tai


Aikuistyön päällikkö Antti Hytti, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, p. 040 779 1387 tai antti.hytti@ehyt.fi 

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 Helsinki

050 344 7930http://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntijajärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Selvitys: Alaikäisten nikotiinipussien käyttö nousi kahdessa vuodessa 23 %11.4.2024 11:28:40 EEST | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan nuorten nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käyttö on merkittävästi lisääntynyt viime vuosina, kun taas perinteisten nikotiinituotteiden, kuten tupakan ja nuuskan, käyttö on pysynyt ennallaan. Vuoden 2024 selvityksessä paljastui, että 15–29-vuotiaiden nuorten nikotiinipussien käyttö on kolminkertaistunut, ja sähkösavukkeiden käyttö kasvanut lähes puolella vain kahdessa vuodessa.

Tiedote: Kehysriihessä tulee ottaa haittaverot käyttöön ja panostaa ennaltaehkäisyyn5.4.2024 11:24:36 EEST | Tiedote

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen finanssipolitiikan tavoitteena on vahvistaa julkista taloutta ja kääntää Suomen velkaantumiskehitys. Hallitus on kokoontumassa huhtikuussa 2024 kehysriiheen, jossa määritellään taloudelliset raamit tuleville vuosille. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry katsoo, että hallituksen tulee edistää talouskasvua tukevaa, vastuullista ja ennaltaehkäisevää päihdepolitiikkaa.

Nettirahapeleihin saatava yhteiset pelirajoitukset – haittoihin puuttuminen ei voi olla yhtiöiden vapaaehtoisuuden varassa29.2.2024 14:37:18 EET | Tiedote

Suomi on siirtymässä nettirahapelaamisessa lisenssijärjestelmään, minkä vuoksi Suomen markkinoilla toimii pian entistä useampi rahapelejä tarjoava yhtiö. Lisenssin saaneita yhtiöitä tulisi koskea samat lakisääteiset pelirajoitukset ja haittojen ehkäisytoimet, jotta rahapeliongelmat ja -haitat eivät lähde nykyistä jyrkempään kasvuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye