Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Moniammatilliset tiimit ansaitsevat lisää palkkaa

Jaa

Sote-alalla on suuri pula muista ammattiryhmistä, jolloin lähihoitajat ja sairaanhoitajat joutuvat siivoamaan, pyykkäämään ja lämmittämään ruokaa. Hoitajien jaksaminen kärjistyy paljolti riittämättömään henkilöstömäärään muissa tehtävissä, koska tällöin muut työt vievät aikaa varsinaiselta hoitotyöltä, johon he ovat kouluttautuneet.

- Monia arkemme turvaavia palveluita hoitaa monien ammattilaisten yhdistelmä. Jos tätä työtä ei tehdä, pysähtyy koko yhteiskunta. Monet muutkin työntekijäryhmät, eivät vain sairaanhoitajat, ovat yhtä lailla uupumassa koronatilanteen tuoman entistä vaikeamman työtaakan alle. Yhtä lailla he ovat vaille sitä palkkaa, jonka työstä ansaitsisi, korostaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Matalat palkat ja työn vaativuus näkyvät julkisella sektorilla rekrytointivaikeuksina. Sote-alalla sairaaloissa on pulaa muun muassa kirurgien ja sairaanhoitajien aseptisen työn turvaavista laitoshuoltajista ja välinehuoltajista.

Vanhuspalvelujen ammattiryhmistä rekrytointivaikeuksia on laitoshuoltajissa, ruokapalveluiden työntekijöissä ja hoiva-avustajissa, jotka vanhuspalvelulain mukaisesti auttavat lähihoitajia työssään.

Jotta koko sote-ketju toimii, on pidettävä huoli, että kaikille henkilöstöryhmille taataan riittävä rahoitus ja lisärekrytoinnit.

- Tukipalvelujen merkitys on viimein tunnustettava ääneen ja nostettava arvostuksessa yhtä sairaanhoitajien työn rinnalle.

Koheneva taloustilanne ennakoi mahdollisuutta huolehtia vankasta julkisesta sektorista, joka on toimivan yhteiskunnan selkäranka ja kriisiajasta selviytymisen tae.

Tulevia julkisen alan työehtosopimusneuvotteluja käydään kiristyvässä kuntataloustilanteessa.

- Terveyden ja sairaanhoidon palvelut eivät toimi ilman puhtaita tiloja, turvallisia leikkausinstrumentteja, toimivaa potilaiden ruokapalvelua ja monien muiden alan ammattilaisten työtä, jota tekevät muut kuin lääkärit ja sairaanhoitajat. Myös he, kuten muutkin kuntien henkilöstöryhmät, ovat ansainneet palkankorotukset, kiteyttää Niemi-Laine.

Valtiovarainministeriö on linjannut koronakriisin aikana monen näistä JHL:n edustamista ammateista kuuluvan osaksi yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla toimiva henkilöstöä.

- Muun muassa kuntien peruspalvelualuiden, rajavartiolaitoksen, hätäkeskuksen, pelastuslaitoksien, varhaiskasvatuksen, koulunkäynninohjaajat, nuorisohjaajat, opetushenkilöstön, laitoskeittiöiden ja nuorisotyöntekijöiden on määritelty olevan kriittisiä. Onko näiden ammattilaisten arvostus ja palkkaus oikeassa suhteessa työn tärkeyden ja yhteiskunnallisen merkityksen kanssa? Niemi-Laine painottaa.

Lisätietoja: JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme