Suomen Monikkoperheet ry

Monikkolapset tarvitsevat kaksi syliä

Jaa

Yli puolet monikkoperheistä pitää tärkeimpänä perhevapaauudistuksessa sitä, että vanhemmilla on mahdollisuus olla yhtä aikaa kotona hoitamassa lapsia, selviää Suomen Monikkoperheet ry:n tekemästä kyselystä. Kyselyssä 671 kaksos- ja kolmosperheen vanhempaa kertoi kokemuksiaan lapsiperheen palveluista ja etuuksista.

Elämä yllättää välillä! Monikkoperheissä työn määrä on lasten synnyttyä kaksin- tai kolminkertainen. Arki saattaa olla raskasta paitsi moninkertaisen lastenhoidon, myös lasten mahdollisen keskosuuden tai sairauden vuoksi. Tämän vuoksi isän mukanaolo perheen arjessa silloin, kun lapset ovat pieniä, on todella tärkeää.

- Monikkoisille on itsestään selvää, että heidän läsnäolonsa on välttämätöntä vauvaperheen arjessa äidin jaksamisenkin vuoksi. He myös haluavat olla jakamassa vastuuta. Perhevapaajärjestelmän on tultava nykyistä paremmin näitä isiä vastaan, koska heillä on todellinen tarve ja heihin sijoittaminen kannattaa. Se olisi parasta ennaltaehkäisyä kaksos- ja kolmosperheiden hyvinvoinnin kannalta, isyystutkija ja kaksosten isä Jouko Huttunen toteaa.

Monikkolisä parantaisi monikkoperheiden tilannetta

Monimuotoiset perheet -verkoston perhevapaamalliin sisältyvä uusi monikkolisä parantaisi monikkoperheiden tilannetta oleellisesti. Tämä Raha seuraa lasta -malli mahdollistaisi perheen toisen vanhemman kotona olemisen yhtäaikaisesti äidin kanssa.

- Se voisi myös ehkäistä monikkovanhempien joutumista kokonaan työelämän ulkopuolelle, koska monikkoperheen arjen vaativuus ja yllättävyys pakottavat usein työstä poissaoloihin, mikäli perhevapaata ei ole käytettävissä, sanoo Huttunen.

Nykyinen monikkopidennys, 60 arkipäivää, on riittämätön, sen lisäksi tarvitaan uusi 18 päivän pituinen monikkolisä. Monikkolisä olisi jokaisesta monikkolapsesta 78 päivää toisesta lapsesta alkaen. Tämä 18 lisäarkipäivää on sama määrä, jota sosiaali- ja terveysministeriön Monimuotoiset perheet -perhevapaatyöryhmä esitti vuonna 2015 lapsikohtaiseksi isyysvapaaksi toisesta lapsesta alkaen.

Hallitus on uudistamassa Suomen perhevapaamallia. Monimuotoiset perheet -verkosto toivoo, että hallitus huomioisi uudessa mallissa kaikenlaiset perheet elämäntilanteesta riippumatta.

Käytännön apua tarvitaan lisää

Suomen Monikkoperheiden kyselyn avulla haluttiin selvittää myös, miten monikkovanhemmat jaksavat ja mitä apua he tarvitsisivat lisää. Huomionarvoista on, että 22 prosenttia vastaajista koki jaksavansa huonosti tai välttävästi.

Heillä oli elämässään seuraavia tekijöitä useammin kuin vastaajilla keskimäärin: yksinhuoltajuus, enemmän kuin kolme lasta, kolmoset, vähäisempi oma tukiverkosto, tyytymättömyys saatuun kotipalveluapuun, terveyspalveluihin ja monikkoperhevalmennukseen, heikko taloudellinen tilanne, taloudellisen tilanteen selkeä huononeminen monikkolasten myötä sekä luopuminen aikuisten vapaa-ajan menoista.

Kysyttäessä mitä tukea huonosti tai välttävästi jaksavat monikkovanhemmat olivat tarvinneet lisää, korostui erityisesti tarve saada käytännön apua arkeen. He olivat saaneet kotipalveluapua keskimäärin useammin  kuin muut vastaajat. Apu ei kuitenkaan ollut riittävää tukeakseen pitkäaikaista jaksamista. Tämä seikka on tärkeä huomioida ajankohtaisessa lasten ja perheiden palvelujen kehittämistyössä.

Kaksos-, kolmos- ja nelosperheissä vanhemmat tarvitsevat yhtäaikaista perhevapaata lasten hoitamiseen. Monimuotoiset perheet -verkoston perhevapaamalliin sisältyvä uusi monikkolisä parantaisi monikkoperheiden tilannetta oleellisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Raisa OjaluotoVapaaehtoistoiminnan koordinaattori

Alueellisten monikkoperheyhdistysten vertais- ja vapaaehtoistoiminnan tukeminen ja kehittäminen, monikkoperhevalmennustoiminta, nettivertaisohjaus (perheaikaa.fi), paikallinen vaikuttaminen, uutiskirje.

045 882 5383koordinaattori@suomenmonikkoperheet.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Monikkoperheet ry
Suomen Monikkoperheet ry
Ilmarisenkatu 17 A
40100 JYVÄSKYLÄ

http://www.suomenmonikkoperheet.fi

Suomen Monikkoperheet ry

Suomen Monikkoperheet ry on Suomessa toimivien alueellisten monikkoperheyhdistysten valtakunnallinen kattojärjestö. Järjestö on perustettu vuonna 1995. Toiminnan päätavoitteita ovat kaksos-, kolmos- ja nelosperheistä kertovan tiedon jakaminen, edunvalvonta ja vertaistuki. Järjestön päärahoittaja on Stea / Veikkaus. Suomessa toimii tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin 17 alueellista monikkoperheyhdistystä, jotka järjestävät tapahtumia ja toimintaa jäsenistölleen omalla toimialueellaan.

Monikkoperheet

Monikkoperheellä tarkoitetaan perhettä, johon syntyy kerralla kaksi tai sitä useampi lapsi. Suomessa syntyy vuosittain kaksoset noin 800 perheeseen ja kolmoset noin 5-10 perheeseen. Nelosia syntyy harvoin.

Monimuotoiset perheet

Monimuotoiset perheet -verkosto koostuu kymmenestä perhejärjestöstä, joita yhdistää se, että kaikkien kohderyhmät poikkeavat jotenkin oletetusta perheestä. Kaikkien perheiden Suomi on verkoston yhteinen, vaikuttamistyöhön suuntautuva hanke. Verkoston perhevapaamalli on Raha seuraa lasta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Monikkoperheet ry

Kaksosia ja kolmosia odottavat pitävät tärkeänä synnytyssairaalassa vierailua3.10.2018 13:21Tiedote

Suomen Monikkoperheet ry:llä on 17 alueellista monikkoperheyhdistystä. Lähes kaikkien alueyhdistysten toiminta-alueella toteutetaan odottajille monikkoperhevalmennusta. Valmennuksen järjestäjinä toimivat vapaaehtoistoimijat yhteistyössä alueen synnytyssairaalan tai neuvolan kanssa. Monikkoperhevalmennukseen osallistuneille toteutettiin kysely kesällä 2018. Kyselystä selvisi, että monikko-odottajat kokivat synnytyssairaalassa vierailun tärkeäksi. Odottajat halusivat ammattilaisilta tietoa synnytyksen vaiheista. Vertaisohjaajilta toivottiin erityisesti käytännön vinkkejä arkeen.

Monikkoperheet toivovat perhelähtöistä kotipalvelua27.9.2018 09:14Tiedote

Suomen Monikkoperheet ry haluaa muistuttaa perjantaina 28.9. vietettävään Vauvan päivään liittyen, että perheen saama ulkopuolinen tuki edistää vanhempien jaksamista ja hyvinvointia. Vuonna 2015 voimaan tullut sosiaalihuoltolaki on velvoittanut kunnat järjestämään kotipalvelua erityisessä tilanteessa oleville perheille. Monikkoperheet, eli perheet, joissa on kaksosia, kolmosia tai nelosia, ovat perheitä, joissa lisäapu on toisinaan jopa välttämätöntä sujuvan arjen takaamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme