Suomen Monikkoperheet ry

Monikkoperheet toivovat perhelähtöistä kotipalvelua

Jaa

Suomen Monikkoperheet ry haluaa muistuttaa perjantaina 28.9. vietettävään Vauvan päivään liittyen, että perheen saama ulkopuolinen tuki edistää vanhempien jaksamista ja hyvinvointia. Vuonna 2015 voimaan tullut sosiaalihuoltolaki on velvoittanut kunnat järjestämään kotipalvelua erityisessä tilanteessa oleville perheille. Monikkoperheet, eli perheet, joissa on kaksosia, kolmosia tai nelosia, ovat perheitä, joissa lisäapu on toisinaan jopa välttämätöntä sujuvan arjen takaamiseksi.

Selvitimme palvelu- ja etuuskyselyssämme sitä, mitä mieltä monikkoperheet ovat heille tarjotusta lapsiperheiden kotipalvelusta. Palvelua käyttäneistä 68 % koki palvelun vastanneen hyvin tai erittäin hyvin perheen tarpeisiin. Huonosti tai erittäin huonosti palvelu vastasi 11 %:n tarpeisiin. Monikkoperheet arvostavat perheiden tarpeista lähtevää palvelua sekä sen joustavuutta.

Positiivisissa palautteissa kiitettiin sitä, että perhe sai juuri sitä apua, mitä tarvitsikin. Kotipalvelun työntekijä auttoi lastenhoidon ohella, etenkin vauvojen nukkuessa, muissakin pienissä kodin askareissa. Työntekijällä oli herkkyys toimia tilanteen mukaan.

Konkreettista apua kaivattiin

Negatiivisissa palautteissa vanhemmat kaipasivat konkreettista apua lasten- ja kodinhoitoon, etenkin siivoukseen, mutta eivät sitä saaneet. Ohjaaminen, pelkkä istuskelu ja juttelu koettiin turhaksi. Palvelun ajankohdassa toivottiin olevan joustoa. Osa perheistä tarvitsisi apua myös virka-ajan ulkopuolella.

Toivottiin, että vanhemmat saisivat tehdä työntekijän käynnin aikana mitä itse haluavat, ilman rajoituksia. Osa kaipasi nukkumista, aikaa parisuhteen hoitoon, rauhallista suihkua tai virkistymistä kahvilassa tai harrastuksen parissa. Toisille oli puolestaan tärkeää viettää kyseinen aika antaen huomiota isosisarukselle tai käydä lääkärissä.

Oudot säännöt kummastuttivat. Lastenhoitoapua ei saanut muuton yhteydessä, eikä perheessä saanut olla lemmikkejä.

Kotipalvelun saapuminen epävarmaa

Vanhemmille oli tärkeää, että hoitajiin pystyi luottamaan ja vanhemmat uskaltautuivat jättämään vauvat kokeneiden ammattitaitoisten hoitajien hoiviin. Tärkeää oli myös, että työntekijät pysyivät samoina, he tulivat tutuiksi ja olivat helposti lähestyttäviä.

Monia vastaajia harmitti palvelun epävarmuus. Työntekijä oli usein jättänyt tulematta ja aika oli peruttu aivan viime hetkillä. Palvelun ajalle ei voinut sopia mitään tärkeää menoa.

Hakeminen tuntuu ylimääräiseltä urakalta

Avun saaminen helposti ja vaivattomasti, korkeintaan yhdellä puhelinsoitolla, olisi tärkeää. Kotipalvelun toivottaisiin olevan automaattisesti tarjolla monikkoperheille. Varhainen kotipalvelun mainostus jo odotusaikana tai heti vauvojen synnyttyä koettiin hyväksi.

Ajan ja voimien puute sekä masennus tekivät hakemisesta hankalampaa. Hakeminen koettiin ylimääräiseksi urakaksi ja viranomaisten arviokäynnit arkea kuormittavaksi. Kotipalvelun sisällöissä, laajuudessa ja rajoituksissa oli runsaasti eroja, jopa saman kaupungin sisällä. Palvelusetelit koettiin hyväksi vaihtoehdoksi, mutta väsyneenä sopivan palveluntarjoajan valitseminen tuntui liian työläältä.

Monikkoperheille oli tärkeää, että palvelun hinta ei ole este palvelun käyttämiselle. Oulussa on aloitettu syyskuussa kokeilu maksuttomasta kotipalvelusta lapsiperheille.

-Kotipalvelun muuttaminen maksuttomaksi, vaikkakin vain kahdeksi viikoksi, on upea avaus, jonka toivon yleistyvän Oulun lisäksi muissakin kunnissa, toteaa toiminnanjohtaja Ulla Kumpula Suomen Monikkoperheet ry:stä.

Neuvoloilla tärkeä rooli

Kotipalvelusta tiedottamista ja kannustusta avun hakemiseen tulisi lisätä. Neuvolan rooli on siinä tärkeä. Neuvoloissa tulisi olla selkeät ja yhtenäiset ohjeet avun mahdollisuuksista.

Suomen Monikkoperheet ry toteutti syksyllä 2017 laajan kyselyn monikkoperheiden palveluista ja etuuksista. Saimme kyselyyn 672 vastaajaa ympäri Suomea. Kyselyssä kartoitettiin myös perheiden kokemuksia kotipalvelusta. Kotipalvelua vastaajista oli käyttänyt vuonna 2015 tai sen jälkeen 30 %.

Lue aiheeseen liittyvä artikkeli:

http://www.suomenmonikkoperheet.fi/uutinen/monikkoperheet-toivovat-perhelahtoista-kotipalvelua/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ulla KumpulaToiminnanjohtaja

Hallinto, talouden ja toiminnan suunnittelu ja toteutus, Monikkoperheet-lehden päätoimittaja, varainhankinta, materiaalituotanto, tiedotus, sosiaalipoliittinen työ ja vaikuttamistoiminta.

Puh:050 3280 730toiminnanjohtaja@suomenmonikkoperheet.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Monikkoperheet ry
Suomen Monikkoperheet ry
Ilmarisenkatu 17 A
40100 JYVÄSKYLÄ

http://www.monikkoperheet.fi

Suomen Monikkoperheet ry

Suomen Monikkoperheet ry on Suomessa toimivien alueellisten monikkoperheyhdistysten valtakunnallinen kattojärjestö. Järjestö on perustettu vuonna 1995. Toiminnan päätavoitteita ovat kaksos-, kolmos- ja nelosperheistä kertovan tiedon jakaminen, edunvalvonta ja vertaistuki. Järjestön päärahoittaja on Stea / Veikkaus. Suomessa toimii tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin 17 alueellista monikkoperheyhdistystä, jotka järjestävät tapahtumia ja toimintaa jäsenistölleen omalla toimialueellaan.

Monikkoperheet

Monikkoperheellä tarkoitetaan perhettä, johon syntyy kerralla kaksi tai sitä useampi lapsi. Suomessa syntyy vuosittain kaksoset noin 750 perheeseen ja kolmoset noin 5-10 perheeseen. Nelosia syntyy harvoin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Monikkoperheet ry

Kaksosten päivänä puhutaan kaksosuuden voimasta ja yksilön ainutlaatuisuudesta19.1.2022 13:06:16 EET | Tiedote

Kaksosten päivänä 2.2.2022 tapetille nostetaan kaksosena olemisen monet eri puolet. Suomen Monikkoperheet ry järjestää päivänä maksuttoman webinaarin, jonka teemana on Kaksonen – rakas kumppani, kilpailija, kohtalotoveri. Miten yhdistää kaksosuuden voima ja yksilön ainutlaatuisuus? Puhujina toimivat näyttelijä, kaksonen Elena Leeve, lastenpsykiatri Tuulikki Trias sekä toiminnanjohtaja Ulla Kumpula. Tapahtuman juontaa toimittaja Maarit Tastula.

Perhevapaauudistus tunnisti monikkovanhempien yhtäaikaisen vanhempainvapaan tarpeen9.12.2021 15:59:27 EET | Tiedote

Eduskunta hyväksyi perhevapaauudistuksen keskiviikkona 8.12.2021. Monikkoperheiden osalta uudistus lisäsi toivotusti kaksosten, kolmosten ja nelosten vanhempien mahdollisuutta olla hoitamassa vauvoja yhtäaikaisesti raskaus- ja vanhempainrahalla. Lisäksi uudistuksessa kasvatettiin vanhempainrahapäivien määrää myös toisena, kolmantena ja neljäntenä syntyneiden monikkolasten osalta, vaikkakin vanhemmat saavat heistä edelleen selkeästi vähemmän vanhempainrahapäiviä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme