MIELI Suomen Mielenterveys ry

Monikulttuurisuus rikastuttaa varhaiskasvatusta

Jaa

Kun lapsen mielenterveyttä ja kieltä vahvistetaan varhaiskasvatuksessa, monikulttuurisuudesta hyötyvät kaikki. Espoossa, jonka varhaiskasvatusryhmissä jo neljännes lapsista on vieraskielisiä tai maahanmuuttajataustaisia, on lisätty henkilöstöä ja mielenterveysosaamista. MIELI ry:n uusi opas ja koulutus antaa kasvattajille valmiuksia tukea lapsen mielenterveystaitoja.

Espoon varhaiskasvatuksen asiantuntija Anita Vataja ja laaja-alainen erityisopettaja Karoliina Haukka , kuva: Jutta Kajander
Espoon varhaiskasvatuksen asiantuntija Anita Vataja ja laaja-alainen erityisopettaja Karoliina Haukka , kuva: Jutta Kajander

Kun lapsen mielenterveyttä ja kieltä vahvistetaan varhaiskasvatuksessa, monikulttuurisuudesta hyötyvät kaikki. Espoossa, jonka varhaiskasvatusryhmissä jo neljännes lapsista on vieraskielisiä tai maahanmuuttajataustaisia, on lisätty henkilöstöä ja mielenterveysosaamista.

”Monikulttuurinen varhaiskasvatus vaikuttaa parhaimmillaan myönteisesti niin henkilöstön osaamiseen kuin lasten kehitykseen. Ryhmissä, joissa on vieraskielisiä ja maahanmuuttajataustaisia lapsia, käytetään monipuolisemmin eri opetusmenetelmiä kuin niissä, joissa on vain suomalaistaustaisia lapsia. Lisäksi lapset oppivat jo varhain, että on olemassa monia kieliä ja kulttuureja”, kertovat Espoon varhaiskasvatuksen asiantuntija Anita Vataja ja laaja-alainen erityisopettaja Karoliina Haukka.

”Kouluttamalla henkilöstöä lisätään ymmärrystä siitä, mikä tukee lapsen kasvua ja helpottaa luottamuksellisen yhteyden syntymistä vanhempien ja kasvattajien välillä. Ulkomaalaistaustaiset tulevat isossa kaupungissa hyvin erilaisista taustoista, joten kaikki perheet ja lapset on kohdattava yksilöinä. Lisäksi kulttuuri vaikuttaa myös ennakkokäsityksiin mielenterveydestä.”

”Tueksi tarvitaan lisäksi moniammatillista yhteistyötä neuvolan, kuntoutuksen, perheneuvolan sekä tulkkien ja maahanmuuttajapalveluiden kanssa. Monikulttuurisissa ryhmissä myös toiset lapset tukevat toisiaan ja viihtyvät yhdessä, kun kaikkien kielille ja kulttuureille annetaan tilaa toiminnassa.”

Uusi materiaali mielelle, kielelle ja kulttuurille

Vataja ja Haukka ovat olleet mukana kehittämässä MIELI ry:n uutta Lapsen mieli, kieli ja kulttuuri - Opas mielenterveyden edistämiseen varhaiskasvatuksessa aineistoa varhaiskasvattajille ja muille alle kouluikäisten kanssa toimiville kasvatuksen ammattilaisille. Opas tarjoaa tietoiskuja ja konkreettisia välineitä muun muassa voimavarojen vahvistamiseen, tunne- ja tietoisuustaitoihin, maahanmuuton kriisiprosessin ymmärtämiseen sekä kulttuurisensitiiviseen lapsen ja perheiden kohtaamiseen.

”Oppaasta ja samannimisestä koulutuksesta kasvattaja saa valmiuksia tukea lapsen mielenterveystaitoja, kuten tunteiden nimeämistä, itsensä rauhoittamista ja ryhmässä toimimista”, kertoo oppaan ja koulutuksen kehittämisestä vastannut asiantuntija Riikka Nurmi MIELI ry:stä.  

Aineistossa on hyvin helposti käyttöön otettavia toimintamalleja, kuten luontoretki, joka tutustuttaa lapset luontoon kokemuksellisesti mielen virkistyksen lähteenä. Materiaalin draamaosiossa seikkailee myös hiiri, joka muuttaa vieraasta maasta ja jonka kokemuksiin lasten on mahdollista eläytyä.

MIELI ry ja Espoon kaupungin varhaiskasvatus ovat mukana huomenna alkavilla Educa-messuilla. MIELI ry:n osasto on 6n81. Tervetuloa juttelemaan ja tutustumaan materiaaleihin!

Kuvat

Espoon varhaiskasvatuksen asiantuntija Anita Vataja ja laaja-alainen erityisopettaja Karoliina Haukka , kuva: Jutta Kajander
Espoon varhaiskasvatuksen asiantuntija Anita Vataja ja laaja-alainen erityisopettaja Karoliina Haukka , kuva: Jutta Kajander
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme