Jyväskylän yliopisto

Monivuotisella työhyvinvointiohjelmalla mahdollista ennaltaehkäistä terveysriskejä

Jaa

Monivuotisella työhyvinvointiohjelmalla voidaan hidastaa terveysriskien lisääntymistä jo työiässä. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimuksessa seurattiin mm. tupakoinnin, vähäisen liikunnan, korkean verenpaineen, tuki- ja liikuntaelinsairauksien sekä ylipainon muutoksia kahdeksanvuotisen työhyvinvointiohjelman aikana. Tulokset olivat rohkaisevia terveyden edistämisen näkökulmasta.

Terveellistä elämäntapaa tuettiin työhyvinvointiohjelman aikana kohdennetuilla palveluilla. Kuva: 4event Oy/Tuomas Vuorio
Terveellistä elämäntapaa tuettiin työhyvinvointiohjelman aikana kohdennetuilla palveluilla. Kuva: 4event Oy/Tuomas Vuorio

Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että terveysriskien korkea määrä on yhteydessä terveydenhuollon lisääntyneisiin kustannuksiin, alhaisempaan tuottavuuteen työpaikoilla ja kasvaneisiin sairauspoissaoloihin. Monivuotisia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä työpaikoilla on tutkittu vain vähän, eikä aikaisemmin ole ollut saatavilla tutkimustuloksia siitä, minkälaisia muutoksia terveysriskeissä voidaan saavuttaa useamman seurantavuoden intervention aikana.

- Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet ennaltaehkäisyn olevan mahdollista, mutta tutkimusohjelmien kesto on ollut yhdestä kolmeen vuotta. Tutkimuksemme osoitti, että siirtymistä matalan ja keskitason riskiryhmistä korkean terveysriskin ryhmään voidaan estää myös pidemmällä ajanjaksolla, kertoo tohtorikoulutettava Antti Äikäs.

Tutkimustulosten perusteella tutkimusryhmällä oli keskitasoa vähemmän terveysriskejä. Kolmessa eri mittauksessa havaittiin, että 50–60 % miespainotteisesta henkilöstöstä kuului matalan terveysriskin ryhmään (0–1 riskiä), 30–35 % keskitason (2–3 riskiä) terveysriskiryhmään ja 9–11 % korkean terveysriskin (> 4 riskiä) ryhmään.

Kun tutkimuksessa vertailtiin terveysriskien lisääntymistä monivuotisen työhyvinvointiohjelman aikana, niin havaittiin, että suurin osa henkilöstöstä säilyi samalla riskitasolla, 13–15 % paransi omaa terveysriskiluokitustaan ja vain 12–21 %:n kohdalla luokitus heikentyi.

Ikääntymisen vaikutuksia hidastettiin

Terveysriskeillä on taipumus yleistyä ihmisen ikääntyessä. Tässä tutkimuksessa ei kuitenkaan havaittu kohdepopulaatiossa terveysriskien kokonaismäärässä tilastollisesti merkittävää kasvua.

- Tutkimusryhmämme havaitsi tutkittavilla sekä parannuksia että heikennyksiä, jolloin kokonaismuutos jäi minimaaliseksi. Tulokset ovat rohkaisevia työkyvyn säilyttämisen ja kansanterveyden edistämisen näkökulmasta, Äikäs toteaa.

Tutkimuksessa arvioitiin suomalaisen metsäyhtiön (N=523–651) ja 4event Oy:n toteuttamaa monivuotista työhyvinvointiohjelmaa vuosina 2010–2017. Osallistujien keski-ikä oli 43,8 vuotta. Ohjelman aikana toteutettiin yhteensä yli 120 erillistä palvelua ympäri Suomen. Palvelut painottuivat ensimmäisen neljän vuoden aikana työntekijöiden elämäntapamuutoksen tukemiseen ja neljän jälkimmäisen vuoden aikana henkisiin voimavaroihin ja työpaikan ilmapiiriin. Terveysriskien esiintyvyyttä kartoitettiin kolmessa eri mittauspisteessä fysiologisilla mittauksilla ja kyselylomakkeella vuosina 2010–2011, 2013–2014 ja 2016–2017.

Artikkeli on osa Antti Äikkään väitöskirjaa, ja sen kirjoittamista rahoittivat Juho Vainion säätiö ja Urheiluopistosäätiö. Äikäs toimi aikaisemmin hyvinvointiliiketoiminnan johtajana 4event Oy:ssä.

Vapaasti saatavilla oleva alkuperäinen julkaisu:

Äikäs A, Absetz, P, Hirvensalo M, Pronk N. 2020. Eight-Year Health Risks Trend Analysis of a Comprehensive Workplace Health Promotion Program. International Journal of Environmental Research and Public Health. 17(24), 9426 Open access doi: https://doi.org/10.3390/ijerph17249426

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tohtorikoulutettava Antti Äikäs, 050 369 0908, antti.h.aikas@student.jyu.fi

Kuvat

Terveellistä elämäntapaa tuettiin työhyvinvointiohjelman aikana kohdennetuilla palveluilla. Kuva: 4event Oy/Tuomas Vuorio
Terveellistä elämäntapaa tuettiin työhyvinvointiohjelman aikana kohdennetuilla palveluilla. Kuva: 4event Oy/Tuomas Vuorio
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö uhka koululaisten hyvinvoinnille25.2.2021 08:00:00 EETTiedote

Sosiaalinen media on tiivis osa nuorten arkea. Somen käytön muuttuessa pakonomaiseksi ja intensiiviseksi riski haitallisille terveysvaikutuksille kasvaa. Koululaisten ongelmallinen sosiaalisen median käyttö on yhteydessä lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen, yksinäisyyteen ja vähäisen fyysiseen aktiivisuuteen. WHO-Koululaistutkimuksen tulosten mukaan joka kymmenes koululainen luokitellaan sosiaalisen median ongelmakäyttäjäksi.

Juuri se oikea kumppani: Harvinainen ilokaasun metallikompleksi avaa uusia näkökulmia tehokkaan kasvihuonekaasun muuntamiseen vaarattomiksi aineiksi23.2.2021 10:19:43 EETTutkimus

Ilokaasu eli dityppioksidi (N2O ) on sukulaismolekyylinsä hiilidioksidin (CO2) kanssa huomattava kasvihuonekaasu sekä pääasiallinen ilmakehän otsonikerrosta heikentävä aine 2000-luvulla. Sen päästöjen hillitsemiseen etsitään uusia keinoja. Tuore kemian alan tutkimus osoitti, että dityppioksidi pystyy sitoutumaan riittävän vahvasti metalleihin, mikä puolestaan auttaa suunnittelemaan uusia metallikomplekseja, joissa sitoutuminen olisi vielä vahvempaa. Tämä voisi mahdollistaa dityppioksidin laajemman käytön synteesikemiassa ja sen katalyyttisen hajottamisen ilmakehän kannalta vaarattomiksi aineiksi. Tutkimusartikkeli aiheesta julkaistiin Angewandte Chemie International Edition -julkaisusarjassa erittäin tärkeän julkaisun statuksella 17.2.2021.

Sairaanhoitajasta yleislääketieteen erikoislääkäriksi, kokista kasvatustieteen tohtoriksi – Urapolku on harvoin suoraviivainen18.2.2021 09:00:00 EETKutsu

”Olemme hieno kansakunta, kun olemme sallineet kaikille oppimisen ja kehityksen polun riippumatta lähtökohdista”, Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä sanoo. Tavoitteellinen urasuunnittelu, resilienssi eli psyykkinen palautumiskyky ja voimaantuminen ovat puheenaiheena tiistaina 23.2.2021 klo 13–14 Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuudessa, jonka järjestää Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto.

Ensimmäiset löydetyt kutupesät antavat toivoa järvilohen ja -taimenen elvytystoimien onnistumisesta Pielisjoen Laurinvirrassa18.2.2021 08:30:00 EETTutkimus

Pielisjoen Laurinvirrasta Pohjois-Karjalassa on saatu ensimmäisiä lupaavia tietoja uhanalaisten järvilohen ja järvitaimenen elvytystoimien onnistumisesta Vuoksen päävesistöalueella. Tutkijaryhmä löysi Laurinvirrasta pieneltä alueelta viisi kutupesää ja Joensuun koskista kaksi pesää. Ryhmä tutki pesiä sukeltamalla ja kahluutähystämällä viime vuoden lopulla. Kartoitusta vaikeutti Laurinvirran suuri virtaama tutkimuspäivinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme