Monogen diabetes bör alltid identifieras eftersom användningen av insulin inte alltid är nödvändig
Vissa barn och ungdomar som har fått diagnosen typ-1 diabetes har en sällsynt monogen diabetes som vanligtvis behandlas med tabletter och inte insulin. Forskarna rekommenderar gentester som avslöjar monogen diabetes för de barn och ungdomar som inte har antikroppar som har kopplingar till typ-1 diabetes vid insjuknandet.
”Antikropparna undersöks i blodet hos alla barn och ungdomar som konstateras ha diabetes. Om man inte kan hitta dem ska en genpanel för monogen diabetes genomföras. Vi anser att detta bör beaktas i hela Finland vid diagnostiseringen av diabetes”, säger avdelningsöverläkare, endokrinolog Tiinamaija Tuomi vid HUS Gastrocentrum.
Den rätta diagnosen kan ändra behandlingen på ett betydelsefullt sätt eftersom man kan avsluta behandlingen av diabetes helt eller byta ut insulinet mot tabletter vid vissa former av monogen diabetes.
”Hos de barn och unga som har en genmutation som leder till monogen diabetes kan bytet av läkemedelsbehandling förbättra vårdbalansen, minska komplikationer i anknytning till sjukdomen samt underlätta patientens och familjens vardag”, säger Minna Harsunen, specialistläkare inom barnsjukdomar och barnendokrinolog vid Nya barnsjukhuset.
En sällsynt diabetes som kan hittas genom ytterligare undersökningar
Diabetesforskarnas rekommendation att ta i bruk gentesten för monogen diabetes grundar sig på en artikel som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Diabetologia. Första författare är Minna Harsunen och medicine doktor Jarno Kettunen från FINNMODY-diabetesstudien.
I barnens diabetesregister som omfattar hela Finland fanns 200 barn och unga som hade fått diagnosen typ-1 vid insjuknandet, men till skillnad från de flesta av dem som har typ-1 diabetes konstaterade man inte avsevärt förhöjda mängder antikroppar med kopplingar till diabetes hos dem. I genundersökningen framkom att över 10 procent av dem hade monogen diabetes, i vilken en störd funktion hos en gen orsakar en störning i bukspottskörtelns insulinproduktion.
Resultaten från den finländska undersökningen överensstämmer med undersökningar som har gjorts i bland annat Sverige och Norge. Det har framkommit i olika undersökningar att ett par procent av alla barn och ungdomar som har diabetes har en genförändring som leder till monogen diabetes, men att andelen är större bland barn och ungdomar som inte har antikroppar med koppling till diabetes.
Tablettbehandlingen vid diabetes korrigerar ofta insulinbristen
Symtomen vid monogen och typ-1 diabetes är ofta desamma men orsakerna till dem är olika.
Vid typ-1 diabetes förstör det egna försvarssystemet de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln och antikropparna i blodet är ett tecken på det. Händelsekedjan leder till insulinbrist och därför behöver personer som har typ-1 diabetes insulinbehandling.
Däremot producerar bukspottskörteln vanligtvis insulin vid monogen diabetes, men kan vid behov inte utsöndra det i blodomloppet. Tablettbehandlingen hjälper att få insulinet från bukspottskörteln ut i blodomloppet och en person som har monogen diabetes kan ofta behandlas med vissa tablettläkemedel som används vid behandlingen av typ-2 diabetes.
Studien är en del av det omfattande gemensamma projektet för FINNMODY-studien och Barnens diabetesregister som leds av docent Tiinamaija Tuomi samt professor Mikael Knip. Den genomfördes som ett samarbete mellan HUS, Folkhälsans forskningscentrum och Helsingfors universitet.
Artikeln publicerad i den vetenskapliga tidskriften Diabetologia:
https://doi.org/10.1007/s00125-022-05834-y
Studien har kommenterats i publikationen Nature Reviews Endocrinologys granskning:
https://www.nature.com/articles/s41574-022-00800-5
För mer information:
specialistläkare i endokrinologi och avdelningsöverläkare Tiinamaija Tuomi, HUS Gastrocentrum tiinamaija.tuomi@hus.fi +358 50 427 9013
Forskningsledare, Institutet för molekylärmedicin i Finland, Helsingfors universitet
Folkhälsans forskningscentrum
specialistläkare inom barnsjukdomar och barnendokrinolog, MD Minna Harsunen, HUS Sjukvård för barn och unga, minna.harsunen@hus.fi+358 50 4284954
Folkhälsans forskningscentrum, FINNMODY-studien
Nyckelord
Om
På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.
HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.
Följ HUS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från HUS
Nya barnsjukhuset tillfrågar familjer om deras villighet att låta sina barn hjärtopereras i de nordiska länderna27.3.2023 15:55:37 EEST | Tiedote
HUS Helsingfors universitetssjukhus erbjuder en möjlighet till operation i de nordiska länderna för de barn som står i kö för hjärtoperation. De första breven skickas ut denna vecka, i vilka det tillfrågas om viljan att resa till Köpenhamn för att opereras.
Uusi lastensairaala tiedustelee perheiltä halukkuutta lasten sydänleikkauksiin pohjoismaissa27.3.2023 15:40:00 EEST | Tiedote
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala tarjoa sydänleikkausta odottaville lapsipotilaille mahdollisuutta leikkaukseen pohjoismaissa. Tällä viikolla lähetetään ensimmäisiä kirjeitä, joissa tiedustellaan halukkuutta lähteä leikattavaksi Kööpenhaminaan.
HUS styrelses beslut: bokslutet för 2022 godkändes27.3.2023 11:28:38 EEST | Tiedote
Också kvalitets- och patientsäkerhetsplanen samt renoveringen av Cancercentrum godkändes.
HUSin hallituksen päätökset: vuoden 2022 tilinpäätös hyväksyttiin27.3.2023 11:25:14 EEST | Tiedote
Myös laatu- ja potilasturvallisuussuunnitelma ja Syöpäkeskuksen peruskorjaukset hyväksyttiin.
Ny markör för gallvägsatresi avslöjar nyföddas behov av levertransplantation23.3.2023 08:59:00 EET | Tiedote
På Nya barnsjukhuset upptäcktes en markör som indikerar om ett barn med gallvägsatresi behöver en levertransplantation. Markören underlättar också valet av läkemedelsbehandling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum