Messukeskus

Moottoripyöräilyharrastus monipuolistuu ja kiinnostaa yhä useampaa ­– alkuvuoden myynnin kasvuprosentti kipusi kaksinumeroisiin lukemiin

Jaa

Saatavuushaasteista huolimatta moottoripyörien kokonaisrekisteröinnit ovat alustavien tietojen mukaan kymmenen prosentin kasvussa vuodentakaiseen verrattuna. Myynnin kasvu on suurinta 506–755-kuutioisten moottoripyörien luokassa. Myös kevytmoottoripyörät ovat jälleen haluttuja.

Turun koeajopäivä 2.6. Kuva: Iida Latvala
Turun koeajopäivä 2.6. Kuva: Iida Latvala

Alkuvuoden aikana (tammikuu-toukokuu) myytiin n. 2000 uutta moottoripyörää, mikä tarkoittaa kymmenen prosentin kasvua verrattuna vuodentakaiseen. Eniten kasvua nähtiin 506–755-kuutioisten moottoripyörien luokassa, jossa kasvuprosentti nousi 28,4 prosenttiin. Myös kevytmoottoripyörien (alle 130 cm3) myynti on muutaman vuoden tauon jälkeen jälleen kasvussa ja nousi 20,3 prosenttia verrattuna edellisvuoden lukemaan.

– Jos lasketaan yhteen suosituimmat A2-pyörien luokat eli 356–505 ja 506–755-luokat, myynti on kasvanut 25 prosenttia. Kyseisiin luokkiin on tullut viime aikoina uusia malleja, jotka sopivat hyvin uusille harrastajille, kertoo Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

Teknisen Kaupan liiton moottoripyöräjaoston asiamies Lauri Leskinen sanoo myyntilukujen täsmentyvän kesän aikana:

– Moottoripyörä ostetaan useimmiten keväällä tulevaksi kesäksi ja siksi kokonaistilanne myynnin kasvun osalta on selkeämpi kesäkuun myynti- ja rekisteröintilukujen jälkeen, Leskinen toteaa.

Saatavuushaasteet vaivaavat, mutta ovat valmistajakohtaisia

Moottoripyöräilyn suosio on noussut koko maailmassa, ja se on aikaisempaan verrattuna entistä suositumpaa myös nuorten keskuudessa. Ennen kuluvaa vuotta kevytmoottoripyörien myynti on noussut viimeksi vuonna 2018.

– Hiljaisemman ajan jälkeen moottoripyöriä on alkanut taas näkyä entistä enemmän muotibrändien mainoksissa, elokuvissa ja musiikkivideoissa. Myös moni sosiaalisen median vaikuttajista ajaa moottoripyörällä, Tuomisto kertoo.

Moottoripyöräilyn profiilin nousu näkyy maailmanlaajuisena kysynnän kasvuna. Saatavuuspulaa pahentavat logistiset haasteet ja komponenttipula.

– Alaa koskevat haasteet ovat valmistajakohtaisia. Joillain merkeillä pyöriä on hyvin saatavilla, toisia toimitusvaikeudet kurittavat rankemmin. Silti kannustan moottoripyörän hankintaa harkitsevien suuntaamaan luottavaisina kaupoille, vielä pyöriä on saatavana, Tuomisto rauhoittelee.

Moottoripyöräilystä on moneksi

Alalla nähdään nousevana ilmiönä useamman moottoripyörän omistaminen ja harrastamisen laajeneminen vapaa-ajan rentoutumiskeinosta kuntoilu- ja urheilumuodoksi. Myös seikkailupyörien suosio jatkuu edelleen – niillä voi suunnata Suomen monituisille hiekkateille hakemaan off road -henkisiä elämyksiä.

– Eri kokoisia seikkailupyöriä on laajasti tarjolla monen eri valmistajan mallistossa ja niiden myynti on jatkunut edelleen hyvänä.

Tuomisto kertoo, että moottoripyöräily ei ole enää vain väline paikasta toiseen liikkumiseen, vaan prätkäharrastus on monipuolistunut selkeästi.

– Moni moottoripyöräilijä suuntaa elämyksellisille pyöräilyreissuille ulkomaille tai harrastaa moottoripyöräilyä kuntoilumielessä. Esimerkiksi enduroradalla aktiivinen ajo on todellista urheilua, jossa hiki lentää ja kaloreita voi palaa monen juoksulenkin verran, Tuomisto sanoo.

Lähes sata moottoripyörää koeajossa

Suuri moottoripyörien koeajokiertue on parhaillaan käynnissä. Uutuuspyöriä on päässyt jo kokeilemaan Jyväskylässä ja Tampereella ja Turussa. Koeajokiertue huipentuu perjantaina 3.6 Helsingin Messukeskukseen.

– Koeajokiertueella on esillä lähes sata koeajettavaa moottoripyörää eri valmistajilta. Jokaiselle löytyy varmasti mieluinen ajopeli kesän kuumille moottoriteille, Tuomisto sanoo.

Prätkällä töihin -päivän teemana moottoripyöräilyn monipuolisuus

Perjantaina 3.6 vietetään myös valtakunnallista Prätkällä töihin -päivää jo yhdeksännettä kertaa. Päivän teemana on tänä vuonna harrastuksen monipuolisuus ja sopivuus kaikille. Prätkällä töihin -päivän kummi, mediapersoona Janni Hussi on hyvä esimerkki harrastajasta, joka nauttii sekä rauhallisesta ajelusta asfalttiteillä että hikoilusta enduropyörän selässä metsäpoluilla.

– Nautiskelin ensin vapaa-ajastani rauhallisilla tiepätkillä, kunnes viime vuonna kokeilin enduroa. Laji oli niin hauska ja hikinen, että hurahdin siihen välittömästi, Hussi toteaa.

Hussi ajoi moottoripyöräkorttinsa neljä vuotta sitten. Ensimmäiseksi moottoripyöräkseen hän hankki Kawasaki Z 650:n, jonka sittemmin vaihtoi suurempaan 900-sarjan pyörään. Hussi moottoripyöräilee saadakseen omaa aikaa ja nauttiakseen pyöränsä selässä vauhdista ja luonnon kauneudesta. Hussin mukaan moottoripyöräillessä aistit ovat auki ja elämä tuntuu taas joltain.

Lisätietoja:

Teknisen Kaupan Liitto, Moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto, puh. 044 539 8881, jarkko.tuomisto@ktm.com

Teknisen Kaupan Liitto, Moottoripyöräjaoston asiamies Lauri Leskinen, puh. 044 0911067, lauri.leskinen@tekninen.fi

www.koeajopaiva.com

#pratkallatoihinpaiva

#koeajopaiva

Kuvia koeajopäivistä: http://mediabank.messukeskus.com

 

Prätkällä töihin -päivän järjestää Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto. Moottoripyöräjaoston jäseniä ovat Brandt Oy Ab, Elfving Oy, Harley-Davidson Europe, KTM Nordic, Polaris Finland Oy, Sumeko Oy, Suzuki International Europe GmbH Suomen sivuliike ja Yamaha-Motor Europe.

Kuvat

Turun koeajopäivä 2.6. Kuva: Iida Latvala
Turun koeajopäivä 2.6. Kuva: Iida Latvala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Helsingin Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. | Messukeskus – kasvua kohtaamsista | www.messukeskus.com | @messukeskus | twitter.com/messukeskus 

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services, including live, virtual and hybrid events. | www.messukeskus.com | @messukeskus |  | twitter.com/messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme