Aluehallintovirasto

Morsdagsmedalj till 29 mammor

Dela

På morsdagen år 2021 får 29 mammor en morsdagsmedalj för sitt värdefulla arbete för barn och familjer. Republikens president belönar liksom tidigare år mammor som har utmärkt sig som fostrare med en medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros' orden. Mammorna som får en medalj meddelas personligen om medaljen.

På grund av coronavirusläget kan den traditionella utdelningen av utmärkelsetecknen inte heller i år ordnas på morsdagen. Som det nu ser ut kommer utmärkelsetecknen för både 2021 och 2020 att överlåtas vid de regionala tillställningar som ordnas av Mannerheims Barnskyddsförbund på barnkonventionens dag den 20 november 2021.

I år får följande mammor medalj:

Åland

Alm, Marika, Saltvik

Södra Finland

Heikkilä, Hannaliisa, Koijärvi
Kurki, Tuula, Hausjärvi
Murtolahti, Eila, Forssa
Mäntynen, Etti, Itis
Rintala, Irma, Hyvinge
Tirkkonen, Merja, Kouvola
Tulkki, Erja, Miehikkälä

Östra Finland

Kankkunen, Jaana, Sulkava
Pajunen, Silja, Juva
Puhakka, Kirsti, Juga
Sopanen, Riitta, Puumala

Lappland

Fofonoff, Matrona, Enare
Kallioranta, Hilda, Torneå
Kelloniemi, Marja-Liisa, Savukoski

Sydvästra Finland

Lehtimäki, Hilpa, Påmark
Nikkola, Heli, S:t Karins
Salo, Heidi, Kankaanpää
Vätti, Tuula, Säkylä

Västra och Inre Finland

Erämaa, Leena, Tavastkyro
Laine, Tuula, Jämsä
Louhi, Kaarina, Vesilahti
Manninen, Helvi, Hankasalmi
Tuikkanen, Seija, Kinnula
Virkki Kirsti, Valkeakoski

Norra Finland

Kangas, Marja-Sisko, Uleåborg
Pöyskö, Marja-Leena, Siikajoki
Palosaari, Eila, Kuusamo
Roth, Tanja, Uleåborg

Utmärkelsetecken som förlänas på morsdagen delas i år ut för 75:e gången. Jubileumsåret till ära publiceras på ordnarnas webbplats namnen på alla de föräldrar som belönats under historiens lopp och annat material om ämnet.

Grunder för beviljande av och ansökan om morsdagsmedalj

Morsdagsmedaljen beviljas för meriter som exemplarisk fostrare av barn och ungdomar och främjare av familjeliv och föräldraskap. Medaljen kan också beviljas en person som i vidare utsträckning på ett solidariskt sätt har tryggat omsorgen och omtanken om andra. 

Målsättningen är att personerna som premieras med medalj ska representera så olika grupper som möjligt, t.ex. förvärvsarbetande mammor, ensamförsörjare, husmödrar på landsbygden och olika minoritetsgrupper. Nedre åldersgränsen för kandidaterna är 40 år. Antalet barn är ingen avgörande grund för att beviljas en morsdagsmedalj. Också adoptiv- och fostermammor kan premieras. Avsikten är inte att förläna morsdagsmedaljer till personer som är uppfostrare genom sitt yrke.

Då mottagarförslag lämnas in av egna barn ska förslaget åtföljas av minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från sådana organisationer eller andra samfund som känner familjen i fråga väl. Också andra anhöriga, bekanta och grannar kan vara initiativtagare till ansökan om medalj, men då ska själva förslaget framföras av en myndighet, organisation eller annat samfund.

Kandidatförslagen lämnas in till regionförvaltningsverken varje år i början av november. Regionförvaltningsverketskickar förslagen vidare för behandling till social- och hälsovårdsministeriet. Ministern framställer en del av förslagen till riddarordnarna.

Förslagen lämnas in på riddarordnarnas ordensförslagsblankett tillsammans med social- och hälsovårdsministeriets bilaga. Information om hur förslagen ska göras finns på social- och hälsovårdsministeriets webbplats under Morsdagsmedaljer

Riddarordnarnas kanslis meddelande om medaljmottagarna.
 

Mer information, social- och hälsovårdsministeriet:
Eija Paananen, eija.paananen@stm.fi


Mer information från det aktuella regionförvaltningsverket:

Södra Finland (Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelen)
inspektör Päivi Åkerblom, tfn 0295 016 210

Östra Finland (Södra Savolax, Norra Savolax, Norra Karelen)
inspektör Eeva Eriksson, tfn 0295 016 890

Lappland (Lappland)
avdelningssekreterare Eija Kallo, tfn 0295 017 362

Sydvästra Finland (Egentliga Finland, Satakunta)
planerare Pirjo Ojanen, tfn 0295 018 052

Västra och Inre Finland (Birkaland, Mellersta Finland, Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten)
inspektör Kirsi Mäenpää, tfn 0295 018 518

Norra Finland (Kainuu, Norra Österbotten)
utvecklingschef Siiri Oinas-Panuma, tfn 0295 017 535
överinspektör Leena Meriläinen, tfn 0295 017 523

fornamn.efternamn@rfv.fi

Nyckelord

Kontakter

Kommunikation

Regionförvaltningsverkets kommunikation besvarar journalisternas frågor vardagar kl. 9–16. Numret till växeln är:

Tel:0295 016 000viestinta@avi.fi

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Regionförvaltningsverkets webbsida

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Egentliga Finland befinner sig på coronaepidemins basnivå, restriktionerna för sammankomster hävs15.6.2021 14:20:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har fattat ett beslut som innebär att deltagarantalet i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Egentliga Finland inte längre begränsas. Landskapet har övergått till coronaepidemins basnivå, vilket innebär att man inom kommunerna i landskapet från och med den 16 juni kan ordna evenemang och tillställningar inomhus och utomhus utan deltagarbegränsningar.

Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä lievennetään koronarajoituksia 16.6. alkaen15.6.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää alueellisten koronakoordinaatioryhmien suositusten mukaisesti Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kokoontumisrajoituksia 16.6.2021 alkaen. Tilaisuuksia voi järjestää ilman henkilömäärärajoitusta, mutta osallistujien terveysturvallisuus täytyy varmistaa. Lisäksi alueilta kumotaan ns. turvavälipäätös, joka on velvoittanut laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita takaamaan asiakkaille mahdollisuuden säilyttää turvavälit.

Pakollinen terveystarkastus jatkuu Lapin rajanylityspaikoilla riskimaista maahan tuleville, mutta rajaohjeisiin on tullut muutoksia15.6.2021 12:45:49 EEST | Tiedote

Lapin aluehallintovirasto määrää pakollisen terveystarkastuksen kaikille riskimaista Enontekiön, Inarin, Kemin, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pellon, Rovaniemen, Sallan, Tornion, Utsjoen ja Ylitornion rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville. Tarkastukseen osallistutaan maahantulon jälkeen. Kaksi koronarokotusta saaneiden ei tarvitse käydä koronatestissä.

Alueelliset verkostot näyttivät voimansa pandemiassa, kuntajohtajat kiittivät15.6.2021 10:11:40 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja alueen kuntajohtajien verkosto kokoontui vuoden 2021 kevätkaudella 22. kerran pohtimaan koronaepidemian torjuntatoimia Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Verkostoa vetävän ylijohtaja Terttu Savolaisen mukaan keväällä alueellinen epidemian torjunnan hybridistrategia toteutui erinomaisesti. Niissä kunnissa ja alueilla, joissa tarvittiin yleistä linjaa tiukempia rajoituksia, päätökset tehtiin ripeästi.

Coronabegränsningarna lindras i huvudstadsregionen och Mellersta Nyland den 15 juni, i vissa delar av Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt14.6.2021 16:17:17 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som lindrar sammankomstbegränsningarna i bland annat huvudstadsregionen. I Östra Nyland och största delen av västra Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt från och med den 15 juni. Dessutom upphävs i regionen det så kallade beslutet om säkert avstånd som i omfattande grad har förpliktat aktörer som svarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik att trygga möjligheten för kunderna att hålla säkert avstånd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum