Schildts & Söderströms

Mot stjärnorna av Marcus Rosenlund är årets biblioteksbok 2021

Dela

Finlands svenska biblioteksförening har valt den populärvetenskapliga boken Mot stjärnorna - Strövtåg i universum till årets biblioteksbok.

Prismotiveringen lyder:

Mot stjärnorna - Strövtåg i universum berättar om rymden och universum, som för många kan kännas stort och överväldigande, på ett sätt som är både spännande och lätt ta till sig. Rosenlunds gedigna jobb med popularisering av vetenskap gör att allt fler kan ta del av vetenskapens ibland svårare aspekter på ett lättbegripligt sätt, vilket blir allt viktigare i dagens samhälle.

Finlands svenska biblioteksförening utser årets biblioteksbok vartannat år. Kriterierna för priset är att boken eller boksamlingen ska ha finlandssvensk koppling och utkommit under de senaste två åren samt lämpat sig speciellt bra inom biblioteksarbetet.

Universum behöver inte målas

Många av oss har svårigheter att greppa universums storlek och oändlighet. Rymden upplevs svår, men i Rosenlunds liv är det annat som orsakar huvudbry. 

– Ärligt talat så får jag mera ångest av tanken på att måla uthuset på stugan, och det är inte ens värst stort. Universum behöver inte målas, lyckligtvis.

Biblioteket en trygg hamn

Rosenlund har ett varmt och långt förhållande till bibliotek.

– Som skolmobbad hade jag inte många vänner. Då var biblioteket som en trygg hamn och en fristad. Böckerna var både mina vänner som jag kunde vända mig till, och portar till magiska världar dit jag kunde flyga och försvinna från den jobbiga verkligheten.

Han anser att biblioteken fortfarande är lugna oaser där man kan skaka av sig vardagsstressen. Böckerna fungerar som en motvikt till telefonerna och mediaflödet.

– Böckerna tvingar en att sakta ned och andas lugnt, ta en sida i taget. Precis som förr. Precis som alltid. Böckerna är tidlösa men alltid aktuella, precis som biblioteken själva.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum