Suomen ympäristökeskus

Motiva ja Suomen ympäristökeskus tiedottavat: Ilmasto- ja talousjohtamisen malli kaikille kunnille sovellettavaksi

Jaa

Resurssiviisaat Fisu (Finnish Sustainable Communities) -kunnat ovat yhdessä rakentaneet mallin ilmasto- ja talousjohtamisen kytkemiseksi. Tämä tarjoaa kaikille kunnille apua siihen, kuinka ilmastotyö käytännössä sovitetaan kunnan vuosittaiseen taloussuunnitteluun ja -seurantaan.

Kuva: AdobeStock
Kuva: AdobeStock

”Mallissa on vaihe vaiheelta kuvattu, miten ilmastoasiat kytkeytyvät kunnan vuosittaiseen budjettikiertoon ja miten ilmastoasiat pitäisi huomioida suunnittelussa, talousarviossa, seurannassa ja tilinpäätöksessä”, sanoo hankkeen projektipäällikkönä toiminut Anna Sahiluoma Motivasta.

Uraauurtavan mallin työstämiseen ovat osallistuneet Ii, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Riihimäki ja Turku kukin omista lähtökohdistaan ja kehitystarpeistaan. Mukana työskentelyssä oli ilmastoasiantuntijoiden lisäksi myös kuntien talousosaajat. Työ tehtiin osallistuvien kuntien, ympäristöministeriön, Kuntarahoituksen ja Sitran rahoittamassa Resurssiviisaiden kuntien talous- ja ilmastojohtaminen (Reetta) -hankkeessa.

Tuloksena kaikille kunnille tarjotaan käytännön työkaluja ja malliasiakirjoja, jotka on koottu Fisu-verkkosivuille. Mallin eri osa-alueista on koostettu materiaalia ja hyviä esimerkkejä.

”Yksi merkittävä oppi on ollut kuntien sisäisen keskustelun merkitys yli toimialarajojen. Poikkileikkaavia teemoja on edistettävä yhdessä kunnan taloustiimin kanssa, jotta saadaan vaikuttavuutta”, Sahiluoma korostaa.

Talous- ja ilmastojohtamisen yhteen sovittaminen on jatkuva prosessi. Jokaisen kunnan olemassa olevat toimintatavat, organisaatiokulttuuri ja resurssit vaikuttavat merkittävästi työhön. Kerralla ei kuitenkaan tule valmista kellään.

Pitkäjänteistä työtä tiedolla johtamisen parantamiseksi

Lähivuosina kunnat joutuvat yhä useammin kohtaamaan ilmastonmuutoksen etenemisen ja ratkaisemaan monia siihen liittyviä käytännön ongelmia. Sekä talouden vuosikierron että päästövähennysten näkökulmasta vuosi on lyhyt aika. Tavoitteita pitäisikin edistää pitkäjänteisesti.

"Reetta-hanke on ollut vaikuttava ja vakuuttava hanke ilmasto- ja talousjohtamisen kytkemisessä kuntien jokapäiväiseen toimintaan. Erinomainen esimerkki verkostomaisesti tehdystä projektista, jossa on mukana aktiivisia ja innovatiivisia edelläkävijäkuntia. Hienoa on, että työ jatkuu luontevasti Fisu-verkoston uudessa yhteishankkeessa”, toteaa ohjelmapäällikkö Olli-Pekka Pietiläinen ympäristöministeriöstä.

Kunnissa tuotetaan valtava määrä tietoa, mutta sen hyödyntämisessä on vielä parantamisen varaa. Fisu-verkoston edelläkävijäkunnat kokeilevat ja testaavat ratkaisuja, joita sitten jaetaan laajemmin kuntakentän hyödyksi.

”Kaikkien ei tarvitse tehdä samoja virheitä. Kannattaa kopioida parhaat käytännöt ja soveltaa niitä oman kunnan toimintaan. Reettaa seuraavassa Resurssiviisaiden kuntien tiedolla johtaminen (Reijo) -hankkeessa on tarkoitus pureutua uusiin tapoihin kerätä ja hyödyntää entistä tehokkaammin ja vaikuttavammin erilaista resurssiviisaustietoa”, erityisasiantuntija Janne Pesu Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Tiedon kerääminen yksittäisistä hankkeista tai hankinnoista saattaa olla paljon vaikeampaa kuin on ajateltu. Kokonaistavoitteen saavuttamiseksi ja seuraamiseksi keskeisten hankkeiden ja hankintojen päästövähennyksien, kustannuksien ja säästöjen seuraaminen on tärkeää, jotta myös poikkeamiin pystytään puuttumaan.

Fisuun kuuluu tällä hetkellä yksitoista kuntaa. Fisu-verkoston koordinaattoreina toimivat Suomen ympäristökeskus Syke ja Motiva, jotka yhdessä muodostavat Fisu-kuntia tukevan palvelukeskuksen.

Verkkosivut:

Lisätietoja:

Motiva, asiantuntija Anna Sahiluoma, anna.sahiluoma@motiva.fi, puh. 044 551 4124

Suomen ympäristökeskus, erityisasiantuntija Janne Pesu, janne.pesu@syke.fi, puh. 050 341 2897

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Kuva: AdobeStock
Kuva: AdobeStock
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Syke on tutkimuslaitos, jossa työskentelee 650 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Finnish Environment Institute is updating its organisation: a vision of sustainability transformation, life within planetary boundaries    24.1.2023 10:06:06 EET | Press release

According to a recent assessment by the World Economic Forum, the most significant global risks over the next ten years will be climate change and biodiversity loss. In order to mitigate these risks, countries have drawn up international agreements and programmes, a number of sectors have started to look for more sustainable forms of production, and citizens have become increasingly interested in environmental issues. Pressure to accelerate the green transition has increased, but changes are slow. The Finnish Environment Institute (Syke) has taken sustainability transformation its vision.

Finlands miljöcentral förnyar sin organisation: visionen är hållbarhetsomställningen, ett liv som ryms på jorden   24.1.2023 10:06:00 EET | Tiedote

Enligt Världsekonomiska forumets färska bedömning är klimatförändringen och naturförlusten de största globala riskerna under de kommande tio åren. Internationella avtal och program har utarbetats för att minska riskerna, många branscher har börjat söka mer hållbara produktionsformer och medborgarnas intresse för miljöfrågor har ökat. Trycket på att påskynda den gröna övergången har ökat, men förändringen framskrider långsamt. Finlands miljöcentral (Syke) har som sitt huvudsakliga mål ställt upp åstadkommandet av en hållbarhetsomställning.

Suomen ympäristökeskus uudistaa organisaatiotaan − visiona kestävyysmurros, maapallolle mahtuva elämä   24.1.2023 10:05:00 EET | Tiedote

Maailman talousfoorumin tuoreen arvion mukaan seuraavan kymmenen vuoden kuluessa merkittävimmät maailmanlaajuiset riskit ovat ilmastonmuutos ja luontokato. Riskien vähentämiseksi on laadittu kansainvälisiä sopimuksia ja ohjelmia, lukuisat toimialat ovat lähteneet etsimään kestävämpiä tuotantomuotoja, ja kansalaisten kiinnostus ympäristöasioihin on kasvanut. Paine vihreän siirtymän vauhdittamiseen on noussut, mutta muutos etenee hitaasti. Suomen ympäristökeskus (Syke) on asettanut päätavoitteekseen kestävyysmurroksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme