Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK hallituksen kehysriihestä: Varautumisessa tärkeintä ruoka, lämpö ja turva 

Jaa
Sanna Marinin (sd.) hallitus pääsi tiistaina sopuun vuosien 2023-2026 menokehyksistä ennätyksellisen nopeasti. Hallituksen budjettilinja kertoo varautumisesta. Jo aiemmin hallitus päätti suurelta osin maatalouteen kohdistettavasta noin 300 miljoonan euron huoltovarmuuspaketista. Kehysriihessä suurimmat menolisäykset kohdistettiin TKI-rahoihin sekä erityisesti puolustusbudjettiin. Nämä ovat juuri nyt hyvin perusteltuja kohteita.

MTK muistuttaa, että tilanne maailman ruoka- ja energiamarkkinoilla Venäjän raa’an hyökkäyssodan vuoksi muuttuu edelleen nopeasti ja on arvaamaton. Varautumisessa etusijalla ovat kansalaisten ruoka, lämpö ja turvallisuus. Näissä hallituksen on oltava valmis nopeasti myös uusiin toimiin. 

Suomen talous ja tuotanto ovat murroksessa. Tästä syystä tutkimus- ja tuotekehitysrahojen lisäyksestä pitää valtaosa kohdentaa vihreisiin elinkeinoihin. Huoltovarmuudessa keskeistä ovat ruokaturva sekä uusiutuva energia. 

Sen sijaan hallituksen ei tarvitse lisätä rahaa metsätalouteen. Se pärjää kyllä, jos hallitus pitää EU:n päättäjät nyt kaukana metsistämme. 

Hallitus ilmoitti liikenne- ja viestintäministeriönisojen leikkausten kohdistuvan uusiin liikennehankkeisiin. MTK katsoo, että nykytilanteessa painotus on oikea, ja että liikenneverkon kunnossapitoon kohdistuvat leikkaukset olisivat väärä säästökohde.   

Muuttuneessa turvallisuustilanteessa investoinneilla tieverkon kunnossapitoon on aiempaa tärkeämpää turvata ruokahuollon edellytyksiä sekä bioenergian ja teollisuuden raaka-aineiden saatavuutta. MTK kantaa erityisesti huolta vähemmän liikennöidyn tieverkon kunnosta. Sen merkitys kasvaa nyt kun tulevaisuutta rakennetaan kotimaisiin biokiertotalouden raaka-aineisiin perustuvaksi sekä energiaomavaraisuuteen.  

MTK kiirehtii myös luvattua maa- ja metsätalouden talousrakennuksien vapauttamista kiinteistöverosta. Tämä vero kohdistuu investoineille tiloille, jotka ovat nyt suurimmissa vaikeuksissa kustannusten noustessa. Ruotsissa maatalouden talousrakennukset ovat kiinteistöverovapaita. Näin pitäisi myös Suomessa olla.   

Lisätietoja:  
Juha Marttila, puheenjohtaja puh. 050 341 3167 
Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja puh. 050 522 5207 

 

 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maanviljelijät ja metsänomistajat osoittivat tyytymättömyytensä EU-komissiolle - Europarlamentaarikot ottivat suomalaisten huolet vastaan Brysselissä1.6.2023 17:08:55 EEST | Tiedote

MTK oli mukana torstaina 1.6. Brysselissä järjestetyssä mielenilmauksessa, jossa Euroopan maataloustuottajien järjestöt osoittivat tyytymättömyytensä EU-komission sekavaa lainsäädäntö- ja asetusvalmistelua kohtaan. Päivän aikana europarlamentaarikot kuulivat myös suoraan tuottajilta, miten Brysselin päätökset erityisesti ennallistamislainsäädännöstä heijastuvat suoraan Euroopan huoltovarmuuden selkärankaan, eli ruuantuotantoon ja metsätalouteen.

Maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla Suomessa yli miljardi euroa – vastuullisuus maidontuotannossa korostuu1.6.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänään 1.6. vietetään Maailman maitopäivää. Suomen maaseudun elinvoiman kannalta 4500 maitotilalla on merkittävä rooli. Viime vuonna maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla ylittivät miljardin euron rajan. Maitoalalla vastuullisuus nähdään pitkän aikavälin menestystekijänä, ja eläinten hyvinvointi on yksi keskeisimmistä vastuullisuuden osatekijöistä. Esimerkkinä jo toteutetusta vastuullisuustyöstä mainittakoon maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen nautojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä, Naseva, joka kattaa yli 95 % maitotiloista.

EU-komissio syvällä ymmärtämättömyyden suossa – MTK ja SLC vetoavat päättäjiin 1. kesäkuuta Brysselissä järjestettävässä mielenilmaisussa30.5.2023 13:07:28 EEST | Tiedote

MTK ja SLC vetoavat EU-päättäjiin, jotta nämä palauttaisivat realismin käsittelyssä oleviin ja käsittelyyn tuleviin asioihin. Parlamentin ja neuvoston tulee näyttää hakoteillä olevalle komissiolle kaapin paikka. Sinänsä hyvät tavoitteet romuttuvat ideologisen ja jäsenmaita kuuntelemattoman asenteen takia. Etenkin EU:n ennallistamisasetus on palautettava valmisteluun.

MTK kirjelmöi ministeriötä metsäkatoasetuksesta: Valtion annettava nopeasti takeet tiloille, joihin asetus jo iskee29.5.2023 11:58:39 EEST | Tiedote

MTK vaatii valtiolta nopeasti takeita tuotannon jatkosta nautatiloille, joiden investointeja EU:n metsäkatoasetus saattaisi takautuvasti koskea. Asetuksen tulkinnasta riippuen vuoden 2020 jälkeen toteutetut tai aloitetut naudanlihan tuotantoon liittyvät investoinnit olisivat asetuksen vastaisia, mikäli niiden toteuttaminen on vaatinut metsänraivausta. Tulkinta tekisi myös tilojen tuotteista markkinakelvottomina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme