Helsingin yliopisto

Muinaiset egyptiläiset kuvailivat Algol-tähden pimennyksen

Jaa

Muinaisegyptiläinen papyrus Kairo 86637 -kalenteri on vanhin säilynyt historiallinen dokumentti muuttuvasta tähdestä. Helsingin yliopiston tutkijat Lauri Jetsu ja Sebastian Porceddu ovat tehneet tilastollisen analyysin kalenterin ennustuksiin liitetyistä mytologisista teksteistä. Se paljasti, että Algolin 2.85 päivän ja Kuun 29.6 päivän periodit vaikuttivat kalenterissa kuvattujen jumalolentojen toimiin.

Havainnot kalenteria varten on tehty paljain silmin kaksoistähti Algolin pimennyksistä. Tähteä kutsuttiin Horukseksi, joka oli ilmentymä jumalolennosta ja kuninkaasta. Kalenteri sisältää hyviä tai huonoja ennusteita vuoden jokaiselle päivälle.

- Tähän asti on vain arveltu, että Kairon papyruksen mytologiset tekstit kuvaisivat tähtitieteellisiä ilmiöitä. Olemme nyt yksikäsitteisesti varmistaneet, että teksteistä löytyy jumalolentoina pidettyjen Algolin ja Kuun säännöllisten muutosten kuvailuja, sanoo filosofian kandidaatti Sebastian Porceddu.

PLOS ONE -julkaisussa vastikään esitelty tuore tutkimus varmistaa, että ensimmäinen muuttuva tähti ja muuttuvan tähden periodi löydettiin paljon aiemmin kuin on tähän mennessä uskottu. Niinpä nämä molemmat luonnontieteiden historian ”klassiset” virstanpylväät on siirrettävä kolme tuhatta vuotta taaksepäin, siis aikaan 1244-1163 eKr.

Nyt julkaistun uuden tutkimuksen myötä varmistui myös Helsingin tutkimusryhmän kaksi vuonna 2013 esittämää ”modernin” astrofysiikan tulosta: Kyseessä on ensimmäinen koskaan tehty suora havainto Algolin periodin kasvusta, ja siitä voidaan johtaa tarkka arvio massavirtauksen voimakkuudesta järjestelmän kahden tähden välillä.

- Väitimme vuosi pari sitten, että muinaiset egyptiläiset uskonnolliset tekstit sisältävät astrofysikaalista tietoa Algolista. Ei ollut mikään yllätys, että väitettämme silloin epäiltiin. Epäilisin minäkin vakavasti, jos joku vaikkapa nyt väittäisi, että Raamatussa on tietoa siitä, onko Marsissa vettä, sanoo dosentti Lauri Jetsu.

Tutkimuksessa selvisi myös, että muinaisten egyptiläisten mielestä Algolin ja Kuun kirkkaimmat vaiheet olivat erityisen onnellista aikaa.

Tutkimus Shifting Milestones of Natural Sciences: The Ancient Egyptian Discovery of Algol's Period Confirmed, L. Jetsu and S. Porceddu julkaistiin PLOS ONE-lehdessä 17.12.2015: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0144140

Kuvateksti:
Yksi Kairo kalenterin sivu. Päälle liimatun suorakulmion sisällä on sana ”Horus” kirjoitettuna hieraattisessa muodossaan.

Lisätiedot: Lauri Jetsu, Helsingin yliopiston fysiikan laitos, +358 29 4122946, lauri.jetsu@helsinki.fi

Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, @MinnaMeriTenhu, 050 415 0316

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Avioero lisää psyykenlääkitystä ja nostaa kuolleisuusriskiä14.8.2018 08:30Tiedote

Pitkissä avo- ja avioliitoissa vain harvat käyttävät psyykenlääkkeitä, mutta eroprosessin aikana lääkitys yleistyy selvästi. Myös tapaturmaisen, väkivaltaisen tai alkoholiperäisen kuoleman riski on voimakkaasti koholla heti avioeron jälkeen, varsinkin miehillä. Eroa harkitsevien ja eroprosessia läpi käyvien parien tukemiseen olisikin hyvä löytää uusia keinoja, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme