Suomen Palopäällystöliitto ry

Muista nämä viisi asiaa, jotta koti on turvallinen koululaiselle

Jaa
Koulujen alettua ja arjen käynnistyttyä osa lapsista viettää kotona aikaa yksin aamuisin ennen koulun alkua ja iltapäivisin koulupäivän päätyttyä. Kodin turvallisuus on erityisen tärkeää lapsen ollessa yksin kotona. Listasimme viisi asiaa, jotka on tärkeä käydä läpi lasten kanssa.
Koululaisen on mukavampi palata koulupäivän päätteeksi kotiin, kun kodin turvallisuus on kunnossa.
Koululaisen on mukavampi palata koulupäivän päätteeksi kotiin, kun kodin turvallisuus on kunnossa.

1. Keskustelkaa yksin olemisesta

Yksin kotona oleminen voi olla jännittävää, pelottavaakin. Lapsen kanssa kannattaa keskustella, miltä yksin oleminen tuntuu: mikä yksin olemisessa jännittää ja miten voisitte yhdessä tehdä kodista turvallisen paikan? Sopikaa myös, miten toimia, jos yksin ollessa jokin asia alkaa pelottaa.

2. Mitä kotona saa tehdä?

Käykää koululaisen kanssa läpi, mitä kotona voi ja saa yksin tehdä. Esimerkiksi tietokoneen käyttöön ja elokuvien tai sarjojen katsomiseen kannattaa sopia selkeät säännöt.

3. Turvalliset aamu- ja välipalat

Aamupalat ja välipalat ovat olennainen osa koululaisen päivittäistä ruokailurytmiä. Millaisia välipaloja lapsen on mahdollista valmistaa yksin? Saako lapsi käyttää yksin esimerkiksi mikroa, hellaa tai leikkuuveistä? Harjoitelkaa yhdessä muutamia helppoja välipaloja, joita lapsi voi valmistaa yksin ollessaan. Muista neuvoa myös toiminta vahingon sattuessa.

4. Kodin vaaranpaikat

Tehkää yhdessä kotona kierros, jossa käytte läpi kotinne mahdollisia vaaranpaikkoja: esimerkiksi lieden päällä eikä ympäristössä saa säilyttää mitään syttyvää, auki jääneet kodinkoneiden vesihanat tulee sulkea ja eteisessä on tärkeää varmistaa poistumisturvallisuus pitämällä kulkuväylä kengistä, vaatteista ja muista tavaroista vapaana. Lisäksi tulentekovälineet on tärkeää säilyttää lasten ulottumattomissa ja muistuttaa lasta siitä, ettei tulta saa käyttää ilman aikuisen valvontaa.

5. Oikea toiminta hädän hetkellä

Hätänumeroon soittaminen ja 112 Suomi -sovelluksen käyttäminen ovat taitoja, joita koululaisen kanssa on hyvä harjoitella ennen yksin kotona olemista. Rohkaise lasta soittamaan hätäkeskukseen hädän hetkellä: käykää yhdessä läpi esimerkkitilanteita, joissa hätänumeroon pitää soittaa. Myös toiminta hätäpuhelun aikana on hyvä opetella etukäteen. Kerro lapselle, että puheluun vastaa tuntematon ihminen, joka esittää kysymyksiä, joihin pitää vastata niin hyvin kuin osaa. Tähän liittyen esimerkiksi kodin osoite kannattaa olla tallessa paikassa, josta sen voi hädän hetkellä lukea. Lisäksi muistuta lasta siitä, että puhelua ei saa lopettaa ilman hätäkeskuspäivystäjän lupaa.

Palopäällystöliitto toivottaa jokaiselle koululaiselle turvallista syksyä ja muistuttaa, että vastuu lasten ja kodin turvallisuudesta on aina meillä aikuisilla!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Koululaisen on mukavampi palata koulupäivän päätteeksi kotiin, kun kodin turvallisuus on kunnossa.
Koululaisen on mukavampi palata koulupäivän päätteeksi kotiin, kun kodin turvallisuus on kunnossa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto ry
Suomen Palopäällystöliitto ry
Iso Roobertinkatu 7 A 5
00120 Helsinki

0440 345 112http://www.sppl.fi

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Vuoden 2023 Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinto on myönnetty Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen Kaatumisen ehkäisyn toimintamallille10.1.2024 12:57:23 EET | Tiedote

Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli on saanut vuoden 2023 turvallisuuspalkinnon. Palkinnon myönsi Suomen Palopäällystöliiton Sosiaali- ja terveysalan turvallisuustoimikunta. Toimintamalli on tuotettu Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hallinnoimassa Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeessa, ja se on merkittävä panos alueen ikääntyvien asukkaiden turvallisuuden parantamiseksi.

Terveiset Kanadasta: Mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa?5.7.2023 11:38:14 EEST | Tiedote

Kanadassa kärsitään yhdestä historiansa pahimmasta metsäpalokaudesta. Erittäin vaikeiden palojen taustalla on osaksi luonto ja sään ääri-ilmiöt ja osaksi ihmisten huolimattomuus. Myös Suomessa koettiin tänä keväänä ja kesänä pitkä ja kuiva ajanjakso, jolloin metsäpaloja syttyi ympäri maan. Metsäpalojen yleisimmät syttymissyyt Suomessa liittyvät ihmistoimintaan. Ilmastonmuutos alkaa näkyä myös Suomessa aiempaa pidempinä alkukesän kuivina kausina. City of Red Deerin pelastuslaitoksen johtaja ja Kanadan Palopäällystöliiton puheenjohtaja Ken McMullen kertoo, miten Kanadan paloja vastaan taistellaan ja mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye