Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Muistutuskutsu medialle: Etlan ja ulkoministeriön Brexit-tutkimus julki huomenna

Jaa

Brexitin vaikutukset uhkaavat muodostua laajemmiksi kuin tähän asti on ajateltu - paitsi Britannialle itselleen, myös yrityksille globaalisti. Tervetuloa Säätytalolle torstaina 14.3. klo 9 Etlan ja ulkoministeriön Brexit-arvoketjututkimuksen julkistustilaisuuteen.

Tuoreen ETLA-tutkimuksen mukaan Britannia on huomattavan sidoksissa globaaleihin arvoketjuihin. Tuotannon ja arvoketjujen muututtua yhä kansainvälisemmiksi, saattaa yksittäinen komponentti tai muu välituote ylittää saarivaltakunnan rajan parhaimmillaan useitakin kertoja. Erityisesti mikäli kova brexit rajaesteineen toteutuu, aiheutuu tuotteiden rajanylityksistä jatkossa viivästyksiä ja lisämaksuja, joita monet yritykset eivät ole valmiita maksamaan.

Tervetuloa Etlan ja ulkoministeriön Brexit-arvoketjututkimuksen julkistustilaisuuteen,

Aika: Torstaina 14.3. klo 9 - 10:30

Paikka: Säätytalo, Sali 15, Snellmaninkatu 9-11, Helsinki

Jyrki Ali-Yrkön ja Tero Kuusen tutkimus ”Brexit and indirect impact routes through global value chains” käy läpi globaaleja arvoketjuja ja niiden kautta syntyviä yhteyksiä Britannian, Suomen ja muun EU-alueen välillä. Julkistamistilaisuudessa tutkimusta kommentoi ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela ja paneelikeskustelussa mukana myös ulkoministeriön ja yrityselämän edustajia.

Tilaisuuden ohjelma:

8:30 Aamukahvi

9 - 9:10 Tervetuloa / apulaisosastopäällikkö Ilkka Saarinen, ulkoministeriö

9:10 - 9:30 Brexit ja globaalit arvoketjut -tutkimuksen esittely / tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö, ETLA

9:30 – 9:45 Kommenttipuheenvuoro / ohjelmajohtaja Juha Jokela, ulkopoliittinen instituutti FIIA

9:45 - 10:30 Paneelikeskustelu / yksikönpäällikkö Marjut Akola (UM), Jyrki Ali-Yrkkö (ETLA), Juha Jokela (FIIA) sekä johtaja Kari Hietanen (Wärtsilä). Juontajana Tytti Sulander (ETLA)

Lämpimästi tervetuloa!

Pyydämme osallistujia ilmoittautumaan: tilaisuudet@etla.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

ETLA ennustaa: lähivuosina ajamme taloudessa pienemmällä vaihteella, riskit ovat kasvaneet19.3.2019 09:30:00 EETTiedote

Suomen talouskasvu hidastuu tänä vuonna selvästi ja jää vaatimattomaksi myös ensi vuonna. Laivatoimitusten ansiosta vienti vetää vielä tänä vuonna, mutta hidastuva talouskasvu on jatkossa entistä riippuvaisempi yksityisestä kulutuksesta. Myös investointien kasvu hidastuu. Etlan tänään julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 1,4 prosenttia ja ensi vuonna 1,2 prosenttia. Työttömyysasteen ennustetaan laskevan tänä vuonna huomattavan nopeasti.

Etla: Brexit muuttaa globaaleja arvoketjuja, vaikutukset näkyvät suomalaisyrityksissäkin14.3.2019 09:00:00 EETTiedote

Britannian EU-ero uhkaa syödä maan kansainvälisestä kaupasta saamaa arvonlisää, vaikka suora vienti maahan ei merkittävästi vähenisikään. Jopa kolmasosa Suomen arvonlisäpohjaisesta viennistä kulkeutuu Britanniaan jonkin kolmannen maan kautta. Tuoreen tutkimuksen mukaan brexitin vaikutukset uhkaavat näkyä myös suomalaisyritysten globaaleissa arvoketjuissa. Suomelle Britannia on yhä tärkeä vientimaa, vaikka sen merkitys on 15 vuoden aikana pienentynyt enemmän kuin EU-alueella keskimäärin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme