Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Muistutuskutsu medialle tiistaina 1.12: Talous digitalisoituu – miten se vaikuttaa verotukseen?

Jaa

Talouden digitalisoitumisen seurauksia Suomessa tarkastelevan tutkimushankkeen tulokset julkistetaan tiistaina 1.12.20 klo 10. Tuloksia käydään tarkemmin läpi sen jälkeen alkavassa Digi+Vero-webinaarissa. Mukana Aki Kangasharju, Heli Koski, Jyrki Ali-Yrkkö ja Tarmo Valkonen Etlasta sekä Markku Heikura Verohallinnosta.

Useissa kansainvälisissä vertailuissa Suomi on nostettu digitalisaation kärkimaaksi. Digitalisaation potentiaali talouskasvun lähteenä onkin merkittävä ja kasvutrendeillä on vaikutusta myös verotulojen koostumukseen ja määrään. Digitalisaatio voi kasvattaa pääomatulojen osuutta kansantulosta, ja tällöin korostuu valtioiden kyky verottaa voittoja niissä maissa, joissa arvo on luotu. Euroopan arvonlisäverojärjestelmää kehitetään parhaillaan niin, että tuotteita verotettaisiin maissa, joissa niitä käytetään tai kulutetaan.

Talouden digitalisoitumisen seurauksia Suomessa tarkastelevan tutkimushankkeen tulokset julkistetaan tiistaina 1.12.20 klo 10.

Tuloksia käydään tarkemmin läpi sen jälkeen alkavassa Digi+Vero-webinaarissa.

Aika: Tiistaina 1.12.2020 klo 10.30–11.30

Paikka: Zoom

Ilmoittautuminen maanantaihin 30.11. klo 10 mennessä oheisen linkin kautta 

Tilaisuuden alustava ohjelma:

  • 10.30 Tilaisuuden avaus / Viestintäjohtaja Tytti Sulander, ETLA
  • 10:30–10.35 Tervetuloa / Toimitusjohtaja Aki Kangasharju, ETLA
  • 10.35–10.50 Hankkeen esittely ja yleiskuva talouden digitalisoitumisesta / Tutkimusjohtaja Heli Koski, ETLA
  • 10.50–11.00 Digitaalitalouden koko Suomessa / Tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö, ETLA
  • 11.00–11.10 Digitalisaation vaikutukset verotukseen / Tutkimusneuvonantaja Tarmo Valkonen, ETLA
  • 11.10–11.20 Globaalin liiketoiminnan muutos ja verokertymä / Pääjohtaja Markku Heikura, Verohallinto
  • 11.20–11.30 Keskustelua ja kysymyksiä

Lämpimästi tervetuloa!

Osallistumislinkki webinaariin lähetetään ilmoittautuneille maanantaina 30.11. 

The Size of the Digital Economy in Finland and Its Impact on Taxation -tutkimuksen on rahoittanut EU:n Rakenneuudistusten tukiohjelma. Tutkimuksen ovat toteuttaneet Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ja PwC EU Services EEIG yhteistyössä Euroopan komission Rakenneuudistusten tuen pääohjelman kanssa. Koko tutkimus on luettavissa Etlan nettisivuilla 1.12. klo 10.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Nokiasta irtisanotut työllistyivät hyvin uudelleen – tuore tutkimus jäljitti ex-nokialaisten myöhempää työuraa18.1.2021 10:00:00 EETTiedote

Matkapuhelinyhtiö Nokiasta vuosina 2009–2014 irtisanotut henkilöt ovat työllistyneet hyvin uudelleen, käy ilmi tänään julkaistusta Etla-tutkimuksesta. Peräti 77 prosenttia lähteneistä on löytänyt uuden työpaikan, ja valtaosa heistä on työllistynyt palvelusektorin yrityksiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin Nokian Suomen-yksiköistä kriisivuosina lähteneiden henkilöiden myöhempää työuraa. Työttömänä ex-nokialaisista on vajaa 10 prosenttia. Nokian romahduttama Suomen ICT-ala on myös palautunut kooltaan samalle tasolle kuin vuosikymmen sitten muiden alan yritysten kasvun ansiosta.

Onko vastakkainasettelu politiikassa kärjistynyt Suomessakin? Tuore BIBU-tutkimus kumoaa käsityksen12.1.2021 00:01:00 EETTiedote

Kansainvälisessä ja kotimaisessakin keskustelussa mainitaan toistuvasti, miten poliittiset jakolinjat ovat kasvaneet ja vastakkainasettelu kärjistynyt. Suomessa tarina syvenevistä jakolinjoista ei kuitenkaan kaikilta osin pidä paikkaansa. Tuore tutkimus osoittaa, että eroja on, mutta polarisoituminen ei ole systemaattisesti lisääntynyt. Esimerkiksi monissa talouskysymyksissä poliitikkojen näkemykset ovat sittenkin suhteellisen lähellä toisiaan.

Koulutuksen keskittämisen nurja puoli – alueellinen saatavuus vaikuttaa nuorten koulutusvalintoihin ja jopa tutkinnon suorittamistodennäköisyyteen11.1.2021 09:00:00 EETTiedote

Toisen asteen koulutuksen keskittäminen ja tarjonnan supistaminen vaikuttavat nuorten koulutusalavalintaan – ja jopa tutkinnon suorittamistodennäköisyyteen, todetaan tänään julkaistussa Etla-tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan alueellisen koulutuksen tarjonnan vähentäminen vaikuttaa myös nuorten sijoittumiseen työmarkkinoille ainakin vielä 21-vuotiaana. Tutkijat kehottavatkin keskittämispäätöksiä tehtäessä miettimään niiden vaikutusta myös nuorten koulutus- ja urapolkuihin.

Suomen ICT-päästöistä valtaosa syntyy rajojen ulkopuolella – ja siksi raportointia on muutettava7.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Tietotekniikka-alan kasvu on kasvattanut myös sähkönkulutusta ja päästöjä. Yritysten ja kuluttajien on kuitenkin vaikea saada tietoa ICT-alan ympäristöystävällisyydestä. Ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii läpinäkyvää tietoa alan sähkönkulutuksesta. Tuore tutkimus suosittaakin EU-tasolla ja globaalistikin yhdenmukaista, rajat ylittävää käytäntöä ICT-alan energiatehokkuuden ja ilmasto- ja ympäristövaikutusten raportointiin.

Etla: Vuosi 2021 merkitsee koronakriisin loppua, Suomen talous herää kesään mennessä29.12.2020 00:30:00 EETTiedote

Koronarokote on ratkaisevin tekijä talouden laskun pysäyttämiseksi ensi vuonna. Jos rokotukset sujuvat odotetusti, herättävät ne Suomen talouden kesään mennessä, arvioi Etla. Tämän jälkeen talouspolitiikassa siirrytään elvytysvaiheesta sopeutukseen. Siirtymästä tuskin tulee poliittisesti helppo, mutta pitkän aikavälin velkakestävyyden kannalta se on olennainen. Hallitus ajoittanee sopeutukset edessä olevaan noususuhdanteeseen. Maailmantaloudessa myös Yhdysvaltain vallanvaihdos tuo yrityksille nykyistä vakaamman toimintaympäristön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme