Helsingin yliopisto

Mullalle ja sen mikrobeille altistaminen lieventää hiirten allergisia oireita

Jaa

Immuunisairauksien, kuten allergioiden, nopean yleistymisen syyksi länsimaissa esitetään osaltaan vähentynyttä altistusta luonnon monimuotoiselle mikrobistolle. Tutkijat Helsingin yliopistosta ja Tukholman Karoliinisesta Instituutista osoittivat, että altistus mullalle lievensi hiirten allergista tulehdusta.

Luontoyhteys saattaa pitää allergian loitolla (kuva: David K, CC BY-SA 2.0)
Luontoyhteys saattaa pitää allergian loitolla (kuva: David K, CC BY-SA 2.0)

Luontoyhteys vaikuttaa merkittävästi sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiimme. Olemme jatkuvassa vuorovaikutuksessa kehomme sisällä ja ympäristössämme elävien mikrobien kanssa. Samat mikrobit ovat tärkeitä myös immuunijärjestelmämme kehityksen kannalta, erityisesti varhaislapsuuden aikana.

Asuinympäristön tiedetään vaikuttavan allergioiden kehitykseen. Maatiloilla ja luonnon lähettyvillä asuvilla ihmisillä on tutkimusten mukaan vähemmän allergisia sairauksia. Urbaani ympäristö ja elintavat taas lisäävät allergioiden yleisyyttä ja vakavuutta ihmisillä.

Nyt julkaistu uusi tutkimus vertasi mikrobirikkaalle mullalle altistettuja hiiriä puhtaissa olosuhteissa eläviin hiiriin. Tutkimus osoitti, että altistus mullalle muokkasi sekä hiirten suoliston mikrobiston koostumusta että suoliston geenien ilmentymistä.

– Tulehdusta ehkäisevien tekijöiden ja säätelijä-T-solujen vaste lisääntyi, joten mullan lisääminen hiirien elinympäristöön vahvisti niiden vastustuskykyä, sanoo tutkija Noora Ottman Helsingin yliopistosta ja Karoliinisesta Instituutista Tukholmasta.

Keuhkotulehdus vaikutti suolistomikrobeihin

Seuraavaksi tutkijat käyttivät menetelmää, jolla hiirille aiheutetaan allerginen keuhkotulehdus. Tarkoitus oli saada selville, miten altistus mullalle vaikuttaa allergian kehittymiseen.

Mullalle altistetut hiiret kehittivät yllättäen huomattavasti lievemmän keuhkotulehduksen puhtaissa olosuhteissa eläviin hiiriin verrattuna.

Tutkijat huomasivat myös, että keuhkotulehdus vaikuttaa merkittävästi hiirten suoliston mikrobiston koostumukseen. Näiden kahden erillisen elimen välillä on siis tärkeä yhteys. Kun suoliston mikrobisto tai keuhkojen immuunitoiminta muuttuu, se vaikuttaa merkittävästi myös muualla elimistössä.

Tuoreet löydökset osoittavat, että luonnon monimuotoisuus ja mikrobialtistus vaikuttavat immunologisen sietokyvyn ja allergioiden kehitykseen.

– Kaupungistuminen ja luonnollisten elinympäristöjen pirstaloituminen voivat siis olla riski myös ihmisen terveydelle. Tämä tulisi ottaa huomioon esimerkiksi kaupunkien viheralueita kehitettäessä, Noora Ottman toteaa.

Artikkeli:

Noora Ottman, Lasse Ruokolainen, Alina Suomalainen, Hanna Sinkko, Piia Karisola,  Jenni Lehtimäki, Maili Lehto, Ilkka Hanski, Harri Alenius, Nanna Fyhrquist. Soil exposure modifies the gut microbiota and supports immune tolerance in a mouse model. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2018.06.024

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Noora Ottman
noora.ottman@helsinki.fi
+46 707 397158

Nanna Fyhrquist
nanna.fyhrquist@helsinki.fi
+46 736 541746

viestinnän asiantuntija Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302

Kuvat

Luontoyhteys saattaa pitää allergian loitolla (kuva: David K, CC BY-SA 2.0)
Luontoyhteys saattaa pitää allergian loitolla (kuva: David K, CC BY-SA 2.0)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta lähiyksiköineen muodostaa Suomen näkyvimmän ja laajimman bio- ja ympäristötieteellistä tutkimusta ja opetusta harjoittavan kokonaisuuden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kansainvälinen tutkimus auttoi lopettamaan peltosirkun metsästyksen Ranskassa23.5.2019 08:55:38 EESTTiedote

Suomessa äärimmäisen uhanalainen peltosirkku on ollut Ranskassa perinteinen kulinaristinen herkku. Luonnonsuojelujärjestöt ovat vastustaneet sen laitonta, mutta silti jatkunutta metsästystä pitkään, ja vuonna 2016 Euroopan komissio määräsi Ranskan lopettamaan metsästämisen harjoittamisen ja vei asian lintudirektiivin vastaisena EU:n tuomioistuimeen. Euroopan laajuinen tutkimus osoitti, että Ranskassa tapahtuva perinteinen peltosirkun metsästys on kestämätöntä. Ranskan valtio päätti tämän tutkimuksen tulosten perusteella suojella peltosirkun tiukasti ja saada metsästyksen loppumaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme