Suomen museoliitto

Museibranschens professionella firar det hundraåriga Museiförbundet på Museidagarna i Helsingfors

Dela
De riksomfattande museidagarna ordnas i Helsingfors 24.-26-5. 2023 med temat museernas framtider. Det hundraåriga Finlands museiförbund samlar över 400 museiprofessionella och förtroendepersoner till årets viktigaste evenemang inom museibranschen. I samband med dagarna prisbelönas Årets museum.

Till museidagarnas program hör aktuella inlägg, diskussionstillfällen och Finlands museiförbunds 100-års årsmöte. Mötes- och festplatsen är Paasitorni i Hagnäs i Helsingfors. 

På Museidagarnas expertinlägg och diskussioner behandlas museernas framtider. Museidagarnas mångsidiga program innehåller också arbete i temagrupper i vilket museernas framtider granskar ur många olika synvinklar genom diskussion. 

Den första dagens huvudtalarare är museolog Bruno Brulon Soares som behandlar museerna mitt i en enorm global förändring. Brulon Soares granskar också ICOM:s nya museidefinition i vars skapande han hade en betydande roll i. Museologins arbetslivsprofessor FD Leena Paaskoski, professor i Europas historia Laura Kolbe och den tjänstlediga verksamhetschefen för Helsingfors stads kultur och fritidssektor, Tommi Laitio diskuterar tillsammans om museernas framtider med hjälp av korta underlägg. 

Torsdagens program börjar med Associate Partner Loic Tallon som utmanar våra begrepp om museerna och de digitala tjänsterna. Också museerna får komma till tals när man granskar digitaliseringens möjligheter och betydelser i utvecklandet av museitjänsterna. 

Museidagarna når sin kulmen på Museiprisgalan som börjar kl. 19 torsdagen den 25.5. Finalisterna i Årets museum är Kuopios museum, Museet Leikki, Mobilia – Auton ja tien museo och Riihisaari- Savolax museum. Dessutom delas ut priset för Årets kommunikationsgärning och Museikortets specialpris. 

Fredagen 26.5. Museidagarnas deltagare bekantar sig med Helsingfors historia och med nutiden i form av exkursioner till vilket det hör bland annat en utflyktsdag till havs på kustbåten kaljasen m/aux Astrid och på den historiska Sveaborgs borg. 

Välkommen med 

Representanterna för medierna är varmt välkomna för att följa programmet och för att intervjua experter och museibranschens påverkare. Mediernas representanter ber vi att anmäla sig senast den 23.5.2023 via email på adressen kirsti.ruissalo@museoliitto.fi.

Evenemanget ordnas av Finlands museiförbund i samarbete med Helsingfors stad. 

Museidagarnas program

Onsdag 24.5.

Torsdag 25.5.

Nyckelord

Kontakter

Program


Utbildnings- och utvecklingsplanerare Leena Tokila
040 534 6232
leena.tokila@museoliitto.fiMedias representanter


Kommunikationsspecialist
Kirsti Ruissalo
044 430 0721
kirsti.ruissalo@museoliitto.fi


Kommunikationschef Miisa Pulkkinen
044 430 0719
miisa.pulkkinen@museoliitto.fi


Chef för publiktjänsterna Jari Harju
09 31036504
Jari.harju@hel.fi

Bilder

Länkar

Om

Suomen museoliitto
Suomen museoliitto
Annankatu 16 B 50
00120 HELSINKI

museoliitto(a)museoliitto.fihttp://www.museoliitto.fi

Finlands museiförbund är museibranschens centralorganisation. Dess 211 samfundsmedlemmar upprätthåller över 400 professionellt skötta museimål: kulturhistoriska museer, konstmuseer och vetenskapscentra. Museiförbundet bevakar museernas intressen, representerar museerna i gemensamma frågor som berör området samt tjänstgör som museernas samarbetsnätverk.

Följ Suomen museoliitto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen museoliitto

Museiförbundets medaljer till sådana som verkat till förmån för museiverksamheten25.5.2023 20:21:14 EEST | Tiedote

Finlands museiförbunds styrelse har beviljat Finlands museiförbunds 50-årsjubileumsmedalj designad av Kauko Räsänen till Marjo-Riitta Saloniemi, Jaana Tegelberg, Liisa Nummelin och Maija Tanninen-Mattila för arbete de gjort till förmån för museiarbetet samt för meriter de uppnått på museifältet. Medaljerna kungjordes i samband med de Riksomfattande museidagarna i Helsingfors 25.5.2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum