Suomen museoliitto

Museoalalla kohdataan seksuaalista häirintää

Jaa

Seksuaalinen häirintä on yhtä yleistä museoalalla kuin muuallakin työelämässä, kertoo tänään julkaistu Museoväki 2018 -tutkimus. Suomen museoliiton teettämän tutkimuksen mukaan häirintää on kokenut 12 prosenttia alle 40-vuotiaista naisista ja viisi prosenttia kaikista museotyöntekijöistä.

Museoalaa uhkaa eläkepommi, sillä 16 prosettia työntekijöistä on yli 60-vuotiaita. Alle 29-vuotiaita on vain neljä prosenttia.
Museoalaa uhkaa eläkepommi, sillä 16 prosettia työntekijöistä on yli 60-vuotiaita. Alle 29-vuotiaita on vain neljä prosenttia.

Museoalalla häirintä ilmenee erityisesti yleisötyössä ja tekijät ovat pääasiassa työyhteisön ulkopuolisia: erilaisten yhteistyötahojen edustajia, asiakkaita ja museokävijöitä.

Taloustutkimuksen helmikuussa 2018 tekemässä yleisesti työelämän häirintää tutkineessa tutkimuksessa työikäisistä seitsemän prosenttia oli kokenut häirintää. Alle 40-vuotiaissa naisissa osuus on sama 12 prosenttia kuin museoalallakin. 

– Museotyöntekijöiden häirintäkertomuksissa toistuvat rivoja puhuvat asiakkaat, humalaiset lääppijät ja kahvihuoneissa seksistisiä juttuja kertovat kollegat. Pahimmillaan arvotalon omistaja käy rakennustutkijaan käsiksi, opasta seurataan kierroksen päätteeksi kotiovelle tai toimittaja tekee näyttelyarvionsa kähmimällä henkilökuntaa, toteaa tutkimuksen tehnyt museonjohtaja Kalle Kallio.

– Se, että museoissakin esiintyy seksuaalista häirintää, kertoo ennen muuta ilmiön yleisyydestä yhteiskunnassa – ei niinkään museotyön luonteesta, hän jatkaa. 

Museoalalla vain 31 prosenttia oli ilmoittanut kokemastaan häirinnästä, kun Taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa luku oli 42 prosenttia. 

Museoalaa uhkaa eläkepommi

Vuodesta 2003 alkaen viiden vuoden välein tehty Museoväki-tutkimus osoittaa, että alalla on eläkepommi. Tutkimuksen mukaan alan työntekijöistä 31 prosenttia on yli 55-vuotiaita ja 16 prosenttia on täyttänyt 60-vuotta. 

Nuoria museoammattilaisia on palkattu melko vähän viime vuosien taantumassa, joten nuorimmassa alle 29-vuotiaiden luokassa on vain neljä prosenttia työntekijöistä. 

– Museoalan kasvaessa ja henkilökunnan eläköityessä myös nuoria tulee palkata entistä enemmän. Ongelmaksi on jo nyt muodostumassa matala palkkataso. Tilannetta vaikeuttaa se, että tulevaisuudessa museoalalla tarvitaan entistä enemmän osaajia muiltakin aloilta kuten ICT ja markkinointi, miettii Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä

– Onneksi museoalalla kuitenkin viihdytään pitkään ja alaa pidetään houkuttelevana sen edustamien arvojen ja tuottamien sisältöjen vuoksi. Yksi merkittävä tekijä työviihtyvyyteen on työntekijöiden korkea koulutustaso ja sen mukaiset luovuutta ja itsenäisyyttä edellyttävät työtehtävät, hän jatkaa. 

Museoalan työntekijöistä jopa 88 prosentilla on korkeakoulututkinto. 

Museoväki 2018 -tutkimus on luettavissa Suomen museoliiton verkkosivuilla. Tutkimuksen tehnyt Kalle Kallio avaa tutkimusta Museoliiton blogissa viidessä kirjoituksessa 17.–21.9.2018. Tutkimuksesta on kirjoitus myös 14.9. ilmestyneessä Museo-lehdessä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo Levä

Pääsihteeri, Suomen museoliitto

kimmo.leva@museoliitto.fi

040 166 2816

Kalle Kallio

Museoväki-tutkimusten tekijä

kalle.kallio@tyovaenmuseo.fi

040 716 7520

Kuvat

Museoalaa uhkaa eläkepommi, sillä 16 prosettia työntekijöistä on yli 60-vuotiaita. Alle 29-vuotiaita on vain neljä prosenttia.
Museoalaa uhkaa eläkepommi, sillä 16 prosettia työntekijöistä on yli 60-vuotiaita. Alle 29-vuotiaita on vain neljä prosenttia.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen museoliitto
Annankatu 16 B 50
00120 HELSINKI

http://www.museoliitto.fi

Suomen museoliitto on museoalan keskusjärjestö. Sen 203 yhteisöjäsentä ylläpitävät yli 400 ammattimaisesti hoidettua museokohdetta: kulttuurihistoriallisia museoita, taidemuseoita ja tiedekeskuksia. Museoliitto valvoo museoiden etua, edustaa museoita alan yhteisissä kysymyksissä ja toimii museoiden yhteistyöverkostona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto

Kulta ry: Taiteen ja kulttuurin kentällä kaikki toimijat ovat kohtalonyhteydessä toisiinsa6.2.2019 09:53:21 EETTiedote

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry yhtyy opetus- ja kulttuuriministeriössä valmisteltujen Taide- ja taiteilijapoliittisten suuntaviivojen päätavoitteeseen: taide yhteiskunnan ytimeen. Myös selvä tavoite kulttuuribudjetin kasvattamisesta prosenttiin valtion budjetista on erinomainen. Samoin kannatamme tavoitetta vahvistaa kulttuurin ja taiteen roolia muiden ministeriöiden toimialoilla, sillä se kasvattaa kulttuuripolitiikan painoarvoa vastaamaan kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista merkitystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme