Museoalan Teemapäivillä pohditaan kestävän tulevaisuuden rakentamista 

Jaa

Museoviraston vuosittaiset Museoalan Teemapäivät järjestetään tänä vuonna maksuttomana verkkotapahtumana maanantaina 26.10. teemalla ”Suunnan muutos”. Tämän vuoden teema jatkaa viime syksyn seminaarin keskustelua tulevaisuudesta ja ilmastonmuutoksesta sekä siitä, mitä museot voivat tehdä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Tapahtumaan on ilmoittautunut ennätysmäärä yleisöä. Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan Museoalan Teemapäiville!

Ohjelma ja puhujat 

Osio 1: Näkökulmia maailman tilaan klo 10–11.30 

Maailma on jatkuvassa muutoksessa. Yllättävät ja nopeat muutokset ja kriisit vaikuttavat maailmassa niin organisaatioiden toimintaan kuin ihmisten arkeen. Millaisessa maailmassa elämme tällä hetkellä? Onko nyt oikea hetki rakentaa vastuullista tulevaisuutta? 

Teemapäivien ensimmäisessä osiossa kuullaan kolme asiantuntijanäkökulmaa maailman tilaan. Suomen Ympäristökeskuksen Riikka Paloniemi käsittelee kestävän käyttäytymisen muutosta yksilöiden, ryhmien ja käytäntöjen näkökulmasta. Tulevaisuuskoulun Otto Tähkäpää pohtii puheenvuorossaan vaihtoehtoisten tulevaisuuksien merkitystä muuttuvassa maailmassa. Lotta Toivonen Sitralta tarkastelee digitalisaation kestävää hyödyntämistä teknologioiden ympäristövaikutuksia kuvaavan tiedon kautta. 

Moderaattorina toimii Luomuksesta Anni Granroth, jonka vetämässä loppukeskustelussa tarkastellaan osiossa nousseita ajatuksia museokentän näkökulmasta.

Osio 2: Toiminta nyt! klo 12.45–14.35 

Muutokset pakottavat myös museot löytämään uusia, kestäviä toimintatapoja. Nyt on oikea hetki rakentaa kestävämpää ja oikeudenmukaisempaa tulevaisuutta. Mitä konkreettista museot voivat tehdä tulevaisuuden eteen? Millaiset vaikuttamismahdollisuudet museoilla on? Mitä museoiden pitäisi tehdä toisin? 

Seminaarin toinen osio koostuu neljästä dialogista, joissa kurkistetaan käytännön toimiin, joita kulttuuriorganisaatioissa on jo tehty kestävämmän tulevaisuuden eteen.  

Mikä on Kansallisgallerian kehittämä Vihreä kädenjälki -työpaja ja minkälaisia kokemuksia Espoon modernin taiteen museo EMMAlla menetelmästä on? Minkälaista uutta osaamista IHME Helsingin, Framen, HIAPin ja Mustarindan palkkaama ekokoordinaattori on tuonut alalle? Miten Kansallismuseossa ja Kansalliskirjastossa on huomioitu erilaisten digitaalisten palveluiden ja digitointien kestävyys? Kuinka kulttuuriperintö valjastetaan ilmastovaikuttamisen välineeksi, esimerkkeinä Tuusulan museon Luminaari- ja Protect Our Winters Finland ry:n Pelastetaan talvet -hankkeet?  

Moderaattori Heikki Häyhä Metropoliasta haastaa keskustelijoita ja yleisöä miettimään muutosta.   

Osio 3: Unelmia tulevaisuudesta klo 15.15–16.45

Tulevaisuus tulee väistämättä olemaan erilainen, mutta voisiko se olla parempi kuin nykyhetki. Millaista tulevaisuutta me museoissa haluamme rakentaa? Millainen olisi hyvä ja merkityksellinen tulevaisuus? Mitä voisimme tehdä sen rakentamisen eteen? 

Seminaarin viimeisessä osiossa kuullaan kaksi innostavaa keynote-puheenvuoroa. Hilary Jennings Happy Museumista tuo kansainvälistä näkökulmaa museoiden roolista kestävän kehityksen edistämisessä. Arto O. Salonen Itä-Suomen yliopistosta ohjaa ajatukset hyvän tulevaisuuden rakentamiseen. Osiota moderoi Mari Viita-aho Helsingin yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmoittautumiset ja haastattelupyynnöt:
 
Anu Niemelä, puh. 0295 33 6015 
Anna Alavuotunki, puh. 0295 33 6019

Sähköposti: etunimi.sukunimi@museovirasto.fi 

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Avustushaut ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä yhteisöjen kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristöhankkeisiin käynnistyvät1.11.2020 09:00:00 EETTiedote

Museovirasto julistaa haettavaksi avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin. Avustusten tavoitteena on edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintötyötä. Avustusten hakuaika alkaa 1.11.2020 klo 9 ja päättyy 11.12.2020 klo 15.00. Avustukset haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta.

Ansökan om bidrag till innovativa museiprojekt vid professionella museer och bidrag till sammanslutningars projekt kring kulturarvet och kulturmiljön inleds1.11.2020 09:00:00 EETTiedote

Museiverket utlyser bidrag till innovativa museiprojekt vid professionella museer och bidrag att sökas för sammanslutningars projekt kring kulturarvet och kulturmiljön. Syftet med bidragen är att främja socialt, ekologiskt, ekonomiskt och kulturellt hållbart arbete med kulturarvet. Ansökningstiden går ut den 11 december 2020 kl. 15.00. Bidrag söks via e-tjänsten.

Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäki Suomen ensimmäiseksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen hakijaksi12.10.2020 09:00:00 EESTTiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on Museoviraston esityksestä valinnut Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen Suomen ensimmäiseksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (European Heritage Label) hakijaksi. Jyväskylän yliopiston hakema kohde tuo esiin Suomen ja Euroopan koulujärjestelmän merkitystä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana.

Uudet Tilastokortit kuvittavat museoiden vuotta 20196.10.2020 12:53:53 EESTTiedote

Suomen ammatillisissa museoissa vierailtiin yli 7,6 miljoonaa kertaa (v. 2018: 7,1 milj.), museotoiminnan kokonaismenot olivat yhteensä noin 265 miljoonaa euroa (v. 2018: 250 milj. euroa), uusia näyttelyitä avattiin yli 1000 ja museoiden kokoelmiin sisältyi vuoden 2019 lopussa yhteensä noin 45,9 miljoonaa objektia (v. 2018: 45,4 milj.). Nämä ja monet muut faktat museoiden vuodesta 2019 selviävät Museoviraston Museotilasto-verkkopalvelussa julkaisemista Tilastokorteista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme