Suomen museoliitto

Museoliiton mitalit museotoiminnan puolesta toimineille

Jaa

Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin Päivi Andersonille, Marjatta Järviselle ja Kari Saloselle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit julkistettiin Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä Turussa 27.5.2021.

Perustelut

Päivi Andersson, mitali 446

Rakennustutkija Päivi Andersson on työskennellyt noin neljä vuosikymmentä suomalaisen kulttuuriympäristön ja kulttuuriympäristötyön hyväksi Keski-Suomen museossa.  

Andersson on kulttuuriympäristöinventoinnin teorian ja käytännön uranuurtaja ja hän on kirjoittanut aiheesta useita julkaisuja. Hän on ollut aktiivisesti suunnittelemassa hallinnon rakenteita, joihin museoiden kulttuuriympäristötyö tällä hetkellä pohjautuu.

Anderson on myös erinomainen verkostoituja, joka ymmärtää maankäyttöä ja rakentamista koskevien tahojen yhteistyön tärkeyden. Pitkän ja ansiokkaan museouran aikana hänet opittiin tuntemaan luovana ja rohkeana aloitteentekijänä ja keskustelijana. 

Marjatta Järvinen, mitali 447

Lehtori Marjatta Järvinen on toiminut Ylitornion Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen sihteerinä sen perustamisesta v. 1981–83 ja johtokunnan jäsenenä vuodesta 1984 lähtien. Hänen aktiivinen työnsä yhdistyksessä jatkuu edelleen.  

Erityisesti museotoiminta on Marjatta Järvisen sydäntä lähellä. Hän on koonnut sekä kirjallista että visuaalista aineistoa kirjailija Väinö Katajan museota varten sekä laatinut Katajan pirttiin pysyvän näyttelyn kirjailija Katajasta. Lehtori Järvinen on myös kerännyt kirjallisen aineiston Ylitornion koulumuseoon ja pystyttänyt niihin perustuvan näyttelyn YlitoinionAlkkulan koululle. Lisäksi hän on kirjoittanut sukukirjan ja kylähistorian.

Kari Salonen, mitali 448

Professori emeritus Kari Salonen on toiminut pitkään monien museoiden hyväksi Tampereella. Hän ollut aktiivisesti mukana Tampereen taidemuseon ystävät ry:ssä 2000-luvun alussa. Viimeisen kymmenen vuoden ajan hän on ollut Postimuseon ystävät ry:n kantavia voimia.

Salonen on toiminut asiantuntijana postimerkkien ja postikorttien sekä Tampereen historian ja rakennushistorian parissa. Hän on ollut mukana monissa näyttelyissä sekä tapahtumissa organisaattorina ja käytännön toimijana.

Kari Salonen on myös rakentanut siltoja keräilijöiden ja museoiden välillä. Hänen vapaaehtoinen työnsä Postimuseon ja Työväenmuseo Werstaan yhteisen kokoelmakeskuksen suunnittelun ja rakentamisvaiheen aikana oli hankkeen onnistumiselle erittäin merkityksellistä.

Lisätietoja: pääsihteeri Kimmo Levä, Suomen museoliitto, puh. 040 166 2816, kimmo.leva(a)museoliitto.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen museoliitto
Annankatu 16 B 50
00120 HELSINKI

museoliitto(a)museoliitto.fihttp://www.museoliitto.fi

Suomen museoliitto on museoalan keskusjärjestö. Sen 211 yhteisöjäsentä ylläpitävät yli 400 ammattimaisesti hoidettua museokohdetta: kulttuurihistoriallisia museoita, taidemuseoita ja tiedekeskuksia. Museoliitto valvoo museoiden etua, edustaa museoita alan yhteisissä kysymyksissä ja toimii museoiden yhteistyöverkostona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto

Poliitikot museotyöharjoittelussa 23.-27.8.202119.8.2021 11:46:15 EEST | Tiedote

Suomen museoliiton koordinoiman Poliitikon museoharjoittelu -teemaviikon aikana yli 60 päättäjää tutustuu museoiden toimintaan käytännönläheisellä tavalla. Perinteisen opastetun museovierailun sijaan päättäjät kokeilevat museoiden monipuolisia työtehtäviä, esimerkiksi konservointia, kokoelmien luettelointia tai näyttelysuunnittelua. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan poliitikkoja museoharjoittelussa 23.-27.8.2021.

Finlands lantbruksmuseum Sarka är Årets museum 202128.5.2021 12:22:28 EEST | Tiedote

Museipriserna för år 2021 delades ut 27.5 på Museiprisgalan i Åbo. Titeln Årets museum 2021 fick Finlands lantbruksmuseum Sarka. Priset för Årets museikommunikationsgärning beviljades för marknadsföringen av Helsingfors konstmuseum Ham:s och Helsingfors stadsmuseums utställning Sinnesstämning – Helsingfors 1939-1945. Specialpriset i Årets museum -tävlingen gick till Museiverket. Årets museibutik är Naturcentret Haltias Haltia Shop. Museikortets specialpris gick till Hotell- och restaurangmuseet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme