Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Museon Iltapäivätreffeillä vanhoja valokuvia ja nostalgisia pelejä

Jaa

Helsingin kaupunginmuseossa, Aleksanterinkatu 16, kokoonnutaan tuttuun tapaan keskiviikkoiltapäivisin Iltapäivätreffeille. Syyskuussa Iltapäivätreffejä vietetään valokuvien parissa, ja lokakuussa pelataan porukalla nostalgisia pelejä.

Kortinpeluuta viime vuosisadan vaiheessa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Kortinpeluuta viime vuosisadan vaiheessa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Oletko eläkkeellä, opiskelija, vuorotöissä tai muuten vain vapaalla iltapäivisin? Iltapäivätreffeillä voit tulla kaupunginmuseoon viihtymään, rentoutumaan ja jutustelemaan inspiroivassa ympäristössä ja samalla osallistua työpajoihin, muisteluhetkiin ja tietoiskuihin. Treffeillä on kuukausittain vaihtuva teema, ja jokainen kerta on erilainen. Iltapäivätreffeille on vapaa pääsy, kuten museoon aina, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Mukaan voi tulla kuka tahansa, jolla on iltapäivisin aikaa. 

Iltapäivätreffit syyskuussa:
Vanhat valokuvat kutsuvat!

Haluatko osallistua museotyöhön ja auttaa kuvakokoelmien hoitamisessa? Tai kertoa näkemyksesi siitä, mitä Helsingistä pitäisi tallentaa valokuvina museoon? Tule mukaan syyskuun Iltapäivätreffeille tekemään konkreettista työtä vanhojen valokuvien parissa!

ke 6.9. klo 14–15.30
Valokuvia menneisyydestä tulevaisuuteen

Iltapäivätreffien aiheena on vanhojen valokuvien päätyminen museon kokoelmiin ja niiden säilyminen tulevaisuuteen. Aluksi tutustutaan siihen, kuinka museon kokoelmat täydentyvät valokuvilla ja millä perusteilla kuvat valitaan. Tietoiskun jälkeen aloitamme työskentelyn valokuvakokoelmien parissa. Tarjolla on konkreettista vanhojen vedosten pakkaamista ja järjestelyä. Kaupunginmuseon Kuvaselaamon ammattilaisten johdolla perehdymme siihen, kuinka vanhat valokuvat säilyvät mahdollisimman pitkään. Saat vinkkejä myös kotialbumien ja omien valokuvien säilyttämiseen.

ke 13.9. klo 14–15.30
Mitä nyky-Helsingistä pitäisi tallettaa kokoelmiin?

Iltapäivätreffeillä ideoidaan yhdessä, mitä museon valokuvakokoelmiin tulisi tämän päivän Helsingistä tallettaa. Aluksi tutustutaan Helsinkikuvia.fi-palveluun, josta katsotaan, millaisia valokuvia Helsingistä on tänä vuonna tallennettu museoon. Museon valokuvaaja ja kuvankäsittelijät antavat vinkkejä kännykkäkameran tai digikameran käyttöön kaupungin kuvaamisessa. Sään salliessa teemme kuvausretken museon lähimaastoon. Tapaamiseen voi ottaa mukaan kännykkäkameran tai digikameran.

ke 20.9. klo 14–15.30
Miten kuvakokoelmia hoidetaan?

Mitä käytännössä tapahtuu, kun valokuva siirtyy museokokoelmaan? Millaisia työvaiheita kuvakokoelmien hoitamiseen liittyy? Iltapäivätreffeillä voi järjestellä, puhdistaa ja pakata vanhoja valokuvia yhdessä museolaisten kanssa. Edellisellä kerralla ottamansa kuvat voi lahjoittaa museon kokoelmiin tai tuoda muita omia kuviaan tarjolle. Yhdessä käydään läpi, miten kuvat konkreettisesti siirretään osaksi museon kokoelmia.

ke 27.9. klo 14–15.30
Mistä tämä kuva on?

Mitä tietoa valokuvista tarvitaan ja kuinka kuvat tietoineen siirtyvät kaikkien käyttöön Helsinkikuvia.fi-palveluun? Iltapäivätreffeillä tallennetaan porukalla valokuvia museon tietojärjestelmään ja sieltä Helsinkikuvia.fi-palveluun. Yhdessä mietitään, millaisia tietoja kuvista tarvitaan, jotta niistä on hyötyä ja iloa nyt ja tulevaisuudessa, ja tutkitaan Helsinkikuvia.fi-palvelun aarteita eri puolilta Helsinkiä.

Iltapäivätreffit lokakuussa:
Taidolla vai tuurilla?

Lokakuussa museossa pelataan porukalla nostalgisia pelejä ja muistellaan lapsuuden ajanviettotapoja. Taitoaan tai tuuriaan saa testata joka viikko eri peleissä. Tervetuloa mukaan lokakuun Iltapäivätreffeille!

ke 4.10. klo 14–15.30
Kortteja lätkimään

Hullunkuriset perheet, Uno, Musta-Maija, mitä kaikkia pelejä sitä voikaan erilaisilla korteilla lätkiä? Entä näyttävätkö korttipakat kaikkialla samalta?

ke 11.10. klo 14–15.30
Lautapelien taikaa

Iltapäivätreffeillä muistellaan Afrikan tähden sääntöjä ja naksutellaan Kimbleä. Rohkeimmat saavat kokeilla 1950-luvun Zorro-peliä.

ke 18.10. klo 14–15.30
Paperinmakuista?

Paperi ja kynä, paljon muuta ei ihminen tarvitse viihtyäkseen. Tällä kerralla kokeillaan upottaa laivueita ja muistellaan muun muassa hirsipuun piirtämistä ja jätkänsakkia.

ke 25.10. klo 14–15.30
Puusta pitkään

Miten sitä Dominoa oikein pelattiinkaan? Tänään kokeillaan myös, osuvatko kirppupelin kirput minne pitäisi ja kuka on Fortuna-mestari.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valokuvat: intendentti Riitta Kela, Helsingin kaupunginmuseo, 040 506 8841, riitta.kela@hel.fi

Pelit: työpajaohjaaja Aino Vila, Helsingin kaupunginmuseo, 040 507 2874, aino.vila@hel.fi

Kuvat

Kortinpeluuta viime vuosisadan vaiheessa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Kortinpeluuta viime vuosisadan vaiheessa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita.

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin. 

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvilaRuiskumestarin taloTyöväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan maakuntamuseona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nuoret päättävät 200 000 euron käytöstä Helsingissä24.11.2017 14:43Tiedote

RuutiBudjetti on osallistuvan budjetoinnin malli, jossa 13–17-vuotiaiden nuorten vapaa-ajan toiminnasta, palveluista ja budjetin kohdentamisesta päätetään yhdessä nuorten kanssa. Nuoret ovat kehittäneet vuoden aikana 42 erilaista projektia, joihin jaetaan 200 000 euroa Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen ensi vuoden budjetista. Rahanjaon tulos julkaistaan 7.12. Valkoisessa Salissa pidettävässä RuutiGaalassa.

KUTSU MEDIALLE: RuutiGaala Valkoisessa Salissa to 7.12. klo 18-2124.11.2017 12:39Kutsu

Helsinki juhlii nuorten vaikuttamista RuutiGaalassa! Illan aikana palkitaan nuorten vaikuttamista edistäneitä henkilöitä, ​julkistetaan nuorten valitsemiin kohteisiin jaetut rahasummat sekä nautitaan nuorten toteuttamasta ohjelmasta. Gaala huipentuu Ruudin ydinryhmävaalien tuloksen julkistamiseen.  Illan juontavat Ina Mikkola ja Cristal Flores Töölön Ketterä ja Lyömättömät esiintyvät Tilaisuudessa puhuvat mm. apulaispormestarit Nasima Razmyar (kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala) ja Pia Pakarinen (kasvatuksen ja koulutuksen toimiala). RuutiGaalassa jaetaan rahaa nuorten ideoimille RuutiBudjetti-ehdotuksille. Nuoret ovat kehittäneet vuoden aikana 42 erilaista projektia, joihin jaetaan 200 000 euroa Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen ensi vuoden budjetista. Tänä vuonna rahojen jakamisessa kokeillaan uudenlaista toimintamallia: nuorten ideat tulevat nähtäville Helsingin uudelle osallistuvan budjetoinnin alustalle osoitteeseen www.nuortenbudjetti.fi. Sivustolla nuoret pääsevät katsomaan

Amparo Sánchezin yhtye Amparanoia Savoy-teatteriin tammikuussa22.11.2017 17:40Tiedote

Espanjalainen laulaja-kitaristi Amparo Sánchez tuo yhtyeensä Amparanoian Savoy-teatteriin tammikuun 27. päivä. Sánchez on espanjankielisissä maissa supertähti, joka on tehnyt yhteistyötä muun muassa Manu Chaon kanssa. Vuonna 1996 perustettu Amparanoia tunnetaan kantaaottavista lauluistaan, joissa espanjalaiset ja kuubalaiset rytmit yhdistyvät rockiin, reggaeeseen ja punk-asenteeseen. Sánchezin laulussa puolestaan kuuluu vahva bluestausta. Seitsenhenkinen yhtye on julkaissut yhteensä kahdeksan levyä. Sánchez nostaa sanoituksissaan sosiaaliseen epätasa-arvoon, kulutukseen ja naisen asemaan liittyviä teemoja. Meksikolaiseen Zapatista-liikkeeseen perehtynyt Sánchez näkee, että muusikolla on sekä etuoikeus että velvollisuus vaikuttaa taiteensa kautta. ”Voima on meissä. Tärkeintä on olla pelkäämättä." Amparanoia 27.1.2018 klo 19.00   Amparo Sánchez: laulu, kitara Willy Fuego: kitara, taustalaulu Carmen Niño: basso, taustalaulu Angie Lopez: koskettimet, taustalaulu Flor Inza: perkussiot Miki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme