Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Museon keskiaikaisesta humalasta pantiin tuorehumalaolutta

Jaa

Ensimmäistä kertaa koskaan museo ja panimo tekivät olutta yhteistyönä. Espoolainen Fat Lizard -panimo pani Espoon kaupunginmuseoon kuuluvan Talomuseo Glimsin humalasta tuorehumalaolutta. Luonnonvarakeskus on tutkinut Glimsin humalan, ja se osoittautui perimältään ainutlaatuiseksi. Tänään perjantaina 19.10 julkaistaan Glims Wet Hope Ale -olut.

Glimsin keskiaikainen humala ja humalakävyt/ Kuva EKM
Glimsin keskiaikainen humala ja humalakävyt/ Kuva EKM

Historiallinen olut on saatavilla tänään Fat Lizard ravintolassa, One Pint Pubissa ja The Gallows Bird pubissa, jossa olut julkistetaan klo 17.30 Fat Lizard -panimon Tuomas Koskipään ja Talomuseo Glimsin koordinaattorin Karoliina Salmelaisen toimesta.

”Espoon kaupunginmuseo lahjoitti ilolla ainutlaatuisen humalan tuorehumalaoluen panemiseen, koemme tämän eläväksi historiaksi ja tuomme espoolaista ruokakulttuuriperintöä esiin uudella tavalla”, toteaa Karoliina Salmelainen.

Glimsin maatilan historian juuret ovat ainakin 1500-luvulla, ja humalaan on kasvatettu siellä jo keskiajasta saakka, kun verojen maksua hoidettiin luonnontuotteina. Aikoinaan Kristoffer-kuninkaan maanlaki 1400-luvulta uhkasi ”kolmen Ruotsin äyrin vuosisakolla sellaista talonpoikaa tai maalaista, jolla ei ole humalatarhaa ja siinä neljääkymmentä humalaa kasvavaa salkoa”. Myös kestikievarin pitoon sisältyi yleensä oikeus pitää myös krouvia, josta oli maksettava kruunulle säädetty maksu. Kestikievareissa piti olla ruokaa, kahta lajia viinaa, olutta ja kaljaa, joista kievarin isäntä sai periä maksun määrätyn taksan mukaan. Glims on toiminut kestikievarina moneen otteeseen. Ensimmäinen kausi oli 1706-1710/1713, toinen 1780-1822 ja viimeinen 1891-1895.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Espoon kaupunginmuseo, koordinaattori Karoliina Salmelainen
p. 046 877 2819, karoliina.salmelainen@espoo.fi

Kuvat

Glimsin keskiaikainen humala ja humalakävyt/ Kuva EKM
Glimsin keskiaikainen humala ja humalakävyt/ Kuva EKM
Lataa
Talomuseo Glims on toiminut maatilana ainkakin 1500-luvulta/ Kuva EKM
Talomuseo Glims on toiminut maatilana ainkakin 1500-luvulta/ Kuva EKM
Lataa
Fat Lizard panimo pani Glims Wet Hope Ale -oluen/ Kuva EKM
Fat Lizard panimo pani Glims Wet Hope Ale -oluen/ Kuva EKM
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Finlands finaste bussterminal och Havsvindsvägen öppnas i Hagalund15.2.2019 16:00:59Tiedote

Kommunikationerna och uträttandet av ärenden blir avsevärt lättare i Hagalund från och med den 4 mars, när bussterminalen för anslutningstrafik tas i bruk och Havsvindsvägen som löper genom Hagalund öppnas för trafiken. Bussterminalen och Havsvindsvägen öppnar många flaskhalsar i trafiken och gör kommunikationerna smidigare. Havsvindsvägen har varit stängd för trafiken sedan våren 2013.

Nämnden Svenska rum godkände behovsutredningen för utveckling av Mattlidens skolcentrums område14.2.2019 21:14:52Tiedote

Nämnden Svenska rum godkände på sitt möte torsdagen 14.2 behovsutredningen för utveckling av Mattlidens skolcentrums område samt de allmänna principerna för invånaranvändning av skollokaler och småbarnspedagogikens lokaler. Nämnden behandlade även åtgärdsprogrammet för att minska fattigdom bland barnfamiljer och fastställde antalet förskoleplatser och elevplatser i årskurs 1 för läsåret 2019-2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme