Museovirasto avaa Euroopan kulttuuriperintötunnuksen haun
Haku Euroopan kulttuuriperintötunnukselle käynnistyy jälleen alkuvuodesta 2022. Museovirasto koordinoi hakua Suomessa. Euroopan kulttuuriperintötunnus on myönnetty yhteensä 48 kohteelle 19 eri maassa. Suomi odottaa paraikaa komissiolta päätöstä ensimmäiselle hakemukselleen, joka koskee Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampusta ja tasa-arvoista koulutusta.

Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (European Heritage Label) haku jakautuu kahteen vaiheeseen: nyt alkavan aiehaun jälkeen seuraa varsinaisen hakemuksen laadinta Euroopan komissiolle.
Euroopan kulttuuriperintötunnuksen tavoitteena on lisätä Euroopan kansalaisten tietämystä Euroopan historiasta ja maanosan yhteisestä, monimuotoisesta kulttuuriperinnöstä.
”Kulttuuriperintötunnuksen kautta voimme osallistua keskusteluun siitä, mitä eurooppalainen kulttuuriperintö on ja mitä haluamme kansainvälisesti esitellä. Suomalaisille toimijoille tunnuksen kautta avautuu kansainvälistä näkyvyyttä, mahdollisuuksia verkostoitua ja osallistua keskusteluun”, painottaa erikoisasiantuntija Leena Marsio Museovirastosta.
Suomen ensimmäinen kulttuuriperintötunnushakemus Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampukselle ja tasa-arvoiselle koulutukselle jätettiin maaliskuussa 2021. Päätöstä odotetaan alkuvuodesta 2022.
Aiehakemus edeltää varsinaista hakua
Hakua koskeva webinaari järjestetään 17. helmikuuta. Kiinnostuneilla kohteilla on mahdollisuus tehdä aiehakemus Museovirastolle maaliskuun 2022 loppuun mennessä. Aiehakemusten joukosta valitusta kohteesta laadittu varsinainen hakemus lähetetään Euroopan komissiolle vuoden päästä, maaliskuussa 2023. Museoviraston verkkosivulta löytyy kattava tietopaketti Euroopan kulttuuriperintötunnuksesta ja sen hakemisesta: https://www.museovirasto.fi/fi/tietoa-meista/kansainvalinen-toiminta/euroopan-unioni-ja-kulttuuriperinto/euroopan-kulttuuriperintotunnus
Monenlaisia kohteita eri puolilta Eurooppaa
Tunnuksia on jaettu vuodesta 2014 yhteensä 48 kohteelle, jotka liittyvät muun muassa rakennusperintöön, kulttuuriympäristöön ja aineettomaan kulttuuriperintöön. Tunnus voidaan myöntää EU:n alueella sijaitseville kohteille, jotka ovat Euroopan historian, kulttuurin ja yhdentymisen kannalta avainasemassa. Kohteita tulee myös kehittää pedagogisen hankkeen kautta. Tunnuksia on myönnetty museoille, arkeologisille kaivauksille, muistomerkeille, arkistoille sekä kulttuuriperinnön parissa toimiville instituutioille. Esimerkiksi Leipzigin musiikkiperinteeseen liittyvät kohteet Saksassa, Riikan kolmen veljeksen talot Latviassa sekä Gdanskin historiallinen telakka Puolassa ovat saaneet tunnuksen.
Suomi on liittynyt mukaan Euroopan kulttuuriperintötunnukseen vuonna 2018.
Lisätietoja Euroopan kulttuuriperintötunnuksesta ja hakuprosessista:
https://www.museovirasto.fi/fi/tietoa-meista/kansainvalinen-toiminta/euroopan-unioni-ja-kulttuuriperinto/euroopan-kulttuuriperintotunnus
Kulttuuriperintötunnuksen FB-sivut
Lisätietoa tunnuksesta ja sen saaneista kohteista
Ilmoittautuminen 17.2.2022 webinaariin: https://ssl.eventilla.com/kulttuuriperintotunnus2022
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena Marsio, erikoisasiantuntija, Museovirasto, leena.marsio@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6017
Kirsi Moisander, ohjausryhmän puheenjohtaja, kirsi.moisander@suomenlinna.fi puh. 0295 338 488
Mirva Mattila, kulttuuriasiainneuvos, opetus- ja kulttuuriministeriö, mirva.mattila@gov.fi puh. 0295 330 269
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Vuoden 2022 avustukset rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen jaettu17.5.2022 13:00:56 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin 152 kohteelle yhteensä yli 1,3 miljoonaa euroa. Entistämisavustukset ovat Museoviraston suurin ja vanhin vuosittainen avustuskokonaisuus, joka jaettiin nyt 54. kerran. Perinteisten puurakenteiden rinnalle on noussut betonin korjaaminen.
Museovirasto avasi avustushaun museoille kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin – hae 14.6.2022 klo 15 mennessä4.5.2022 09:54:01 EEST | Tiedote
Avustukset museoille taiteilijoiden vuoden 2022 näyttelypalkkioiden kattamiseen ovat nyt haettavissa. Avustuksen ensisijaisena tavoitteena on huomioida kuvataiteilijoiden merkitys näyttelyn sisällön tuottajina ja parantaa heidän mahdollisuuksiaan saada elantonsa taiteellisesta työstä. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta.
Museovirasto jakoi avustuksia kulkuvälineille – avustuksia rautatiekaluston inventointiin ja digitointiin sekä 52-vuotiaan purjeveneen ja ilma-alusten restaurointiin3.5.2022 11:29:30 EEST | Tiedote
Liikenteen avustushakemuksia vuodelle 2022 saapui yhteensä 67. Kaikkiaan avustusta jaettiin 29 hankkeelle yhteensä 337 600 euroa. Avustuksilla varmistetaan arvokkaiksi luokiteltujen liikenteen kulttuuriperintökohteiden asianmukainen hoito ja käyttö sekä niihin liittyvän tietotaidon säilyminen.
Jyväskylän Seminaarinmäelle ja tasa-arvoiselle koulutukselle Suomen ensimmäinen Euroopan kulttuuriperintötunnus29.4.2022 14:21:51 EEST | Tiedote
Euroopan komissio myönsi Jyväskylän Seminaarinmäen kampukselle Euroopan kulttuuriperintötunnuksen kokouksessaan eilen 28.4.2022. Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampus tuo esille Suomen ja Euroopan koulujärjestelmän merkitystä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana. Museovirasto koordinoi tunnuksen käyttöä sekä hakuprosessia yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa.
Vuoden 2021 Wiki Loves Monuments -valokuvakilpailun Suomen-sarjan voitti Ragnar Ljusström tunnelmallisilla yökuvillaan25.4.2022 12:04:44 EEST | Tiedote
Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestettiin Suomessa ja eri puolilla maailmaa 1.9.–31.10.2021. Teemana oli tällä kertaa ennen kuvaamaton kulttuuriperintö, eli rakennukset, tilat ja luontokohteet, joita on kuvattu harvoin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme