Museovirasto

Museovirasto jakoi 160 000 euroa saamelais- ja romanikulttuurin hankkeisiin sekä maailmanperintökohteiden kehittämiseen

Jaa

Museovirasto on jakanut 78 713 euroa aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin yhteisöille, kansalaisjärjestöille ja muille tahoille. Maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeisiin Museovirasto jakoi 83 700 euroa.

Poronnahkaiset karvakengät ovat saamelaiskäsityön taidonnäyte. Kuva: Sámi Duodji ry
Poronnahkaiset karvakengät ovat saamelaiskäsityön taidonnäyte. Kuva: Sámi Duodji ry

Aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisia avustuksia saavia hankkeita oli seitsemän, ja ne koskivat aineettoman kulttuuriperinnön suojelua ja vaalimista, yhteisölähtöisten toimintamallien kehittämistä, tietoisuuden lisäämistä sekä elävän perinnön siirtämistä ja välittämistä tukevien menetelmien kehittämistä. Keskimääräinen avustussumma oli 11 244 euroa.

Avustushakemuksia saapui 43. Haettujen avustusten yhteissumma oli 544 846 euroa.

”Tänä vuonna saimme hyviä hakemuksia saamelaisten elävien perinteiden, sámi duodjin eli käsityöperinteen sekä joikuperinteen tukemiseen. Lisäksi romanien hevostaitoja lähdetään nyt kartoittamaan laajemmin. On tärkeää tehdä näkyväksi myös alkuperäiskansoihin ja muihin vähemmistöihin liittyviä perinteitä”, korostaa Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio.

Maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeisiin Museovirasto jakoi 83 700 euroa. Avustusta sai neljä hakemusta. Rahoitusta myönnettiin hankkeille, jotka edistävät Suomen maailmanperintökohteiden säilymistä, kehittämistä ja tutkimusta, edistävät kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä maailmanperintökohteisiin liittyen sekä lisäävät tietoisuutta kohteista ja maailmanperinnöstä.

Avustushakemuksia saapui yhdeksän. Haettujen avustusten yhteissumma oli 184 675 euroa

”Verlan tehtaiden osalta tuemme hanketta, jossa tuodaan esiin tehtaan perustamiseen osallistuneita ihmisiä. Paikan päällä olleet ihmiset tunnetaan parhaiten, mutta useat muut henkilöt ja heidän roolinsa tehtaiden perustamisessa ovat vähemmän tunnettuja”, erikoisasiantuntija Stefan Wessman Museovirastosta sanoo.

Seuraava hakukierros molempiin avustuksiin on syksyllä 2022.

Lisätietoja aineettoman kulttuuriperinnön avustusten jakamisesta antaa erikoisasiantuntija Leena Marsio, puh.0295 33 6017, leena.marsio@museovirasto.fi. Lisätietoja avustusta saaneista hankkeista saa ko. yhteisöiltä, kansalaisjärjestöitä ja tahoilta.

Lisää Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksesta Suomessa www.aineetonkulttuuriperinto.fi

Lisätietoja maailmanperintökohteiden avustusten jakamisesta antavat erikoisasiantuntija Stefan Wessman, puh. 0295 33 6256, stefan.wessman@museovirasto.fi. Lisätietoja avustusta saaneista hankkeista saa ko. yhteisöiltä, kansalaisjärjestöitä ja tahoilta.

Aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin myönnetyt avustukset:

Karjalainen Nuorisoliitto ry:lle Karjalaiset sadut ja tarinat eläviksi -hankkeeseen
8 500 euroa.

Sámi Árvvut ry.lle Joikuhankkeen toteutukseen 10 000 euroa.

Sámi Duodji ry:lle Aineettoman saamelaisen kulttuuriperinnön digitointiin
23 113 euroa.

Suomalaisen Kansantanssin Ystävät ry:lle Tanhuvakka verkkoon -hankkeeseen
12 600 euroa.

Suomen Saunakulttuuri ry:lle Saunomisen salat – yhteisöllinen tiedonkeruu saunaperinteen vahvistajana-hankkeeseen 14 000 euroa.

Suomen Unima ry:lle Nukketeatterialan tietotaidon jakamiseen ja siirtämiseen
3 000 euroa.

Suomen Romaniyhdistys ry:lle Romanien hevostaidot -hankkeeseen 7 500 euroa.

Maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeisiin myönnetyt avustukset:

Petäjäveden Vanhan kirkon säätiö, Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen näyttelysisältöhanke 35 000 euroa.

Rauman kaupunki, Sammallahdenmäen opasteinfran kehittäminen 30 000 euroa.

Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys ry, Opi maailmanperinnöstä -materiaalisivuston tunnetuksi tekeminen opettajille 12 000 euroa.

UPM-Kymmene Oyj, Verlan tehtaiden perustamisten ja niihin liittyvien henkilöiden tutkiminen ja tulosten julkaisu 6 700 euroa.

Avainsanat

Kuvat

Poronnahkaiset karvakengät ovat saamelaiskäsityön taidonnäyte. Kuva: Sámi Duodji ry
Poronnahkaiset karvakengät ovat saamelaiskäsityön taidonnäyte. Kuva: Sámi Duodji ry
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museovirasto avasi avustushaun museoille kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin – hae 14.6.2022 klo 15 mennessä4.5.2022 09:54:01 EEST | Tiedote

Avustukset museoille taiteilijoiden vuoden 2022 näyttelypalkkioiden kattamiseen ovat nyt haettavissa. Avustuksen ensisijaisena tavoitteena on huomioida kuvataiteilijoiden merkitys näyttelyn sisällön tuottajina ja parantaa heidän mahdollisuuksiaan saada elantonsa taiteellisesta työstä. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta.

Museovirasto jakoi avustuksia kulkuvälineille – avustuksia rautatiekaluston inventointiin ja digitointiin sekä 52-vuotiaan purjeveneen ja ilma-alusten restaurointiin3.5.2022 11:29:30 EEST | Tiedote

Liikenteen avustushakemuksia vuodelle 2022 saapui yhteensä 67. Kaikkiaan avustusta jaettiin 29 hankkeelle yhteensä 337 600 euroa. Avustuksilla varmistetaan arvokkaiksi luokiteltujen liikenteen kulttuuriperintökohteiden asianmukainen hoito ja käyttö sekä niihin liittyvän tietotaidon säilyminen.

Jyväskylän Seminaarinmäelle ja tasa-arvoiselle koulutukselle Suomen ensimmäinen Euroopan kulttuuriperintötunnus29.4.2022 14:21:51 EEST | Tiedote

Euroopan komissio myönsi Jyväskylän Seminaarinmäen kampukselle Euroopan kulttuuriperintötunnuksen kokouksessaan eilen 28.4.2022. Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampus tuo esille Suomen ja Euroopan koulujärjestelmän merkitystä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana. Museovirasto koordinoi tunnuksen käyttöä sekä hakuprosessia yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme