Museovirasto jakoi maailmanperintökohteiden hoitoavustusta 20 hankkeelle yhteensä 235 000 euroa

Hakemuksia arvioitaessa ja vertailtaessa otettiin huomioon kohteen kulttuurihistoriallinen arvo ympäristössään, suunniteltujen toimien vaikuttavuus rakennuksen ja sen arvojen säilymiselle, hankkeen laatu säilyttävän restauroinnin hengessä ja sen yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Tyypillisiä avustettavia korjaustoimenpiteitä maailmaperintökohteissa ovat vesikattojen kunnostaminen, rakennusrunkoon liittyvät korjaukset sekä julkisivujen ja ikkunoiden korjaaminen.
“Maailmanperintökohteilta avustuksen saamisen edellytyksenä on, että tutkimus- tai suunnitteluhanke tai korjaaminen ovat rakennuksen kulttuurihistorialliset arvot säilyttäviä eli restauroivia tai konservoivia”, kertoo erikoisasiantuntija Jaakko Holma Museovirastosta.
Avustuksella tuetaan kohteiden kulttuurihistoriallisen arvon säilymistä.
Unescon yleissopimus maailman kulttuuri- ja luonnonperinnön suojelemiseksi kuuluu ppetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen, ja Museovirasto vastaa maailmanperintösopimuksen toimeenpanosta Suomessa. Osana tätä kokonaisuutta Museovirasto jakaa avustuksia Suomen maailmanperintökohteiden hoitoon sekä tutkimus- ja kehittämishankkeisiin. Museoviraston jakamia maailmanperintökohteiden hoitoavustuksia myönnetään sellaisiin tutkimus-, suunnittelu-, entistämis-, hoito-, kunnostus- ja korjaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan kohteen säilyminen maailmanperintöstatuksensa arvoisena.
Esteettömyyden lisääminen Petäjäveden vanhassa kirkossa
Verlan puuhiomolla avustusta myönnettiin muun muassa seinämuurien korjaamiseen. Vanhassa Raumassa suurimmat avustukset myönnettiin vesikattojen korjaamiseen. Petäjäveden vanha kirkko sai avustusta 31 400 euroa. Avustus on myönnetty maisemanhoidon yleissuunnitelman ja pihasuunnitelman laatimiseen. Suunnitelma huomioi erityisesti esteettömyyden pihalla liikuttaessa.
”Petäjäveden vanhan kirkon pihapiiri ei ole tällä hetkellä esteetön, mutta tutkimme, onko tätä parannettavissa niin, että mahdollisimman monen olisi mahdollista kokea kirkko myös sisältä. Kirkon esteettömyyden parantaminen on tyypillinen restaurointitehtävä, jossa joudutaan punnitsemaan kohteeseen tehtävät lisäykset hyvin tarkkaan. Varmaa on, että kohdetta ei saada täysin esteettömäksi, mutta nykytilannetta on varmasti mahdollisuus parantaa erilaisin toimenpitein”, Petäjäveden seurakunnan kirkkoherra Laura Laitinen sanoo.
Suomessa maailmanperintökohteita on tällä hetkellä seitsemän. Näistä kuusi on kulttuurikohteita: Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki ja Struven ketju. Seitsemäs kohde on luontokohde, Merenkurkun saaristo.
Myönnetyt avustukset Museoviraston verkkosivulla:
https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/maailmanperintokohteet/myonnetyt
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
erikoisasiantuntija Jaakko Holma, jaakko.holma@museovirasto.fi, p. 0295 33 6288 (paikalla 13.4. alkaen)
Lisätietoa avustusten käytöstä kohteilta.
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Valmisteilla oleva maailmaperintökohde-ehdotus esillä Jyväskylän uudessa Aalto2-keskuksessa – Ehdotus Aalto-sarjakohteen nimeämisestä Unescon luetteloon valmistuu vuonna 202524.5.2023 16:00:38 EEST | Tiedote
Unescon maailmanperintökohde-ehdotukseen kuuluvien kohteiden alkuperäisiä arkkitehtipiirustuksia, muotoiluesineistöä sekä valokuvia ja pienoismalleja on esillä lauantaina 27.5. avautuvassa Alvar Aalto -museon näyttelyssä AALTO – työ ja elämä. Museovirasto on valmistellut vuodesta 2022 alkaen ehdotusta Arkkitehtitoimisto Alvar Aallon suunnittelemista 13 kohteesta koostuvan sarjan nimeämisestä Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Ehdotus toimitetaan Unescolle 1.2.2025 mennessä, ja päätöstä odotetaan Unescosta vuonna 2026.
Wiki Loves Living Heritage -kuvakilpailu kutsuu kaikki tallentamaan elävää perintöä9.5.2023 08:59:33 EEST | Tiedote
Tänään Eurooppa-päivänä 9.5. starttaa ensimmäinen Wiki Loves Living Heritage -valokuvakilpailu, joka jatkuu Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumaviikolle 10.9.2023 asti. Kilpailu järjestetään osana elävän perinnön teemavuotta.
Museovirasto jakoi paikallismuseoiden hankkeille avustuksina lähes puoli miljoonaa euroa13.4.2023 11:06:01 EEST | Tiedote
Paikallismuseoiden hankeavustuksilla tuetaan paikallismuseoiden kokoelmien ja rakennusten säilymistä, kokoelmien hyvää hallintaa sekä tiedon välittämistä museoiden kokoelmista ja paikallisesta kulttuuriperinnöstä. Avustusta myönnetään myös paikallismuseotoiminnan kehittämiseen ja suunnitelmallisuuden edistämiseen. Avustusta myönnettiin 80 hankkeelle yhteensä 479 400 euroa.
Museovirasto avasi ilmoituskanavan väärinkäytösepäilyille30.3.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Museovirasto on avannut kanavan, jossa nykyiset ja entiset työntekijät sekä erilaiset sidosryhmät voivat luottamuksellisesti ilmoittaa työnsä yhteydessä havaitsemistaan tai epäilemistään väärinkäytöksistä. Kanava antaa mahdollisuuden kehittää Museoviraston toimintaa vastuullisemmaksi ja ylläpitää hyvää hallintoa.
370 vuotta muinaismuistohallintoa – Museoviraston historiasta kertova kirjasarja valmistunut23.3.2023 16:27:06 EET | Tiedote
Museoviraston historiasta kertovan kirjasarjan osa numero kolme, Kulttuuriperintöala yhteiskunnan muutoksessa – Museovirasto 1972–2003, on julkaistu. Neliosainen sarja kattaa lähes koko suomalaisen muinaismuistohallinnon historian 1630-luvulta Ruotsin ja Venäjän vallan aikojen läpi uuden vuosituhannen alkuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme