Museovirasto

Museoviraston kokoelmien ja arkiston saatavuutta parannetaan

Jaa

Arkeologiset kokoelmat, kuvakokoelmat ja arkisto siirretään Helsingistä Vantaalle Kokoelma- ja konservointikeskukseen vuosina 2022–2025. Kokoelmien asiakaskäytössä on tulevina vuosina rajoituksia ja viiveitä. Siirron jälkeen kokoelmat ovat huomattavasti nykyistä paremmin käytettävissä ja samalla niiden säilyvyys on turvattu.

Kuva: Museovirasto.
Kuva: Museovirasto.

Siirron yhteydessä Museoviraston kokoelmien ja arkiston aineistot käydään läpi, suojataan, tarvittaessa luetteloidaan tarkemmin, konservoidaan ja osin digitoidaan. Lopuksi kokoelmat ja arkisto siirretään ja sijoitetaan Vantaalle Museoviraston Kokoelma- ja konservointikeskukseen. Samassa yhteydessä keskukseen rakennetaan myös uudet asiakaspalvelutilat ja lisää kokoelmien kylmäsäilytystilaa.

Monivuotinen siirto- ja haltuunottohanke työllistää yhteensä noin 20 projektityöntekijää, tutkijoita, konservaattoreita ja arkistoalan osaajia. Hanke edistää merkittävästi keskeisten kansallisten kulttuuriperintöaineistojen saatavuutta ja käytettävyyttä. Osana digitaalista muutosta hankkeessa kehitetään ja otetaan käyttöön myös uusia järjestelmiä, jotka sekä tehostavat toimintaa että lisäävät kokoelmien käytettävyyttä.

Laajat aineistot paremmin saataville

Muinaismuistolain perusteella karttuvissa arkeologisissa kokoelmissa on yli kaksi miljoonaa löytöä noin 11 000 vuoden ajalta. Kuvakokoelmissa on yhteensä noin 20 miljoonaa kuvaa, joista suuri osa on erilaisia valokuvia. Kokoelmiin kuuluu myös runsaasti grafiikkaa, piirustuksia, karttoja ja muuta kuvallista paperiaineistoa.

Museoviraston arkisto hallinnoi yli 130 vuoden aikana muodostunutta arkistoaineistoa. Arkistoaineistot liittyvät pääasiassa kulttuuriympäristöön ja -perintöön, sen tutkimiseen, hoitamiseen ja hallintaan. Kyseessä on keskeinen kansallinen kulttuuriperintövaranto, joka nyt saadaan entistä paremmin tutkijoiden ja muiden asiakkaiden käyttöön.

Vaikutukset kokoelmien ja arkiston asiakaspalveluun

Kokoelmien siirto vaikuttaa tulevina vuosina Museoviraston kokoelmien ja arkiston asiakaspalveluun, kun aineistoja käsitellään, pakataan ja siirretään Vantaan-tiloihin. Vuonna 2022 nykyiset Sturenkadun ja Vantaan asiakaspalvelut toimivat vielä pääosin normaalisti. Aineistojen toimittamisessa esimerkiksi tutkimus-, näyttely- ja julkaisukäyttöön saattaa kuitenkin olla viiveitä ja rajoituksia.

Asiakaspalvelu ja kokoelmapalvelut suljetaan viimeistään vuoden 2024 aikana noin vuodeksi. Aikataulut täsmentyvät hankkeen edetessä, ja eri kokoelmien tarkemmista käyttörajoituksista tiedotetaan hankkeen edetessä mahdollisimman hyvissä ajoin Museoviraston verkkosivuilla sekä Arkisto- ja tietopalveluiden Facebook-sivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

osastonjohtaja Hannu-Pekka Polttila, p. 040 028 1559

yli-intendentti Jutta Kuitunen, Museoviraston Kirjasto, arkisto ja arkeologiset kokoelmat, p. 0295 33 6081

yli-intendentti Ismo Malinen, Museoviraston Kuvakokoelmat, p. 0295 6382
etunimi.sukunimi@museovirasto.fi

Kuvat

Kuva: Museovirasto.
Kuva: Museovirasto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Suomenlinnan vedenalaisten arkeologisten kaivausten esittely torstaina 4.8. klo 9–112.8.2022 10:22:09 EEST | Kutsu

Elokuun alussa Museoviraston meriarkeologit sukeltavat esille Suomenlinnan, Helsingin ja Itämeren alueen historiaa. Torstaina 4.8.2022 Museovirasto ja Suomen meriarkeologinen seura esittelevät Suomenlinnan puulaivan hylkyjen vedenalaisia tutkimuksia median edustajille. Kutsumme toimittajia vierailemaan tutkimusaluksella ja tutustumaan meriarkeologiseen toimintaan tulevana torstaina Suomenlinnaan.

Museotilastot vuodelta 2021 julkaistu – koronan vaikutus näkyy edelleen22.6.2022 11:24:49 EEST | Tiedote

Museovirasto on julkaissut Suomen ammatillisesti hoidettujen museoiden toimintaa, henkilöstöä ja taloutta koskevat tilastotiedot vuodelta 2021. Tilastohaku ja tilastotaulukot vuosilta 2007–2021 ovat käytettävissä ja ladattavissa Museotilasto.fi-verkkopalvelussa. Syksyn aikana sivustolla julkaistaan myös aineiston pohjalta tehtyjä Tilastokortteja, joissa lukuja tarkastellaan tarkemmin.

Metallinetsijät löysivät hopeakätkön Mynämäeltä – mukana harvinaisia viikinkikuningas Harald Sinihampaan kolikoita21.6.2022 10:18:02 EEST | Tiedote

Varsinaissuomalaiset metallinetsinnän harrastajat löysivät toukokuun 2022 alkupuolella mynämäkeläisestä pellosta viikinkiaikaisen hopeakätkön. Museoviraston kaivauksissa sisällöksi paljastui hopearahoja ja hopeakorujen paloja. Mukana on 12 viikinkikuningas Harald Sinihampaan lyöttämää kolikkoa, joita on aiemmin löytynyt Suomesta vain pari. Poikkeuksellista on myös, että kätkön tausta pystytään päättelemään: esineet on tuotu Mynämäelle Puolasta.

Suomi esittää Kalevalalle Euroopan kulttuuriperintötunnusta14.6.2022 12:07:03 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on Museoviraston esityksestä valinnut Kalevalan Suomen seuraavaksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (European Heritage Label) hakijaksi. Kalevalaseuran ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhdessä useiden muiden tahojen kanssa hakema tunnus korostaa Kalevalan merkitystä elävänä, ylirajaisena perintönä. Kalevala ilmentää aatevirtausten vuoropuhelua ja tuo esille sellaisia teemoja, kuten sanan- ja ilmaisunvapautta. Hakemus lähetetään Euroopan komissiolle maaliskuussa 2023, ja tuloksia odotetaan alkuvuonna 2024. Suomen ensimmäisen Euroopan kulttuuriperintötunnuksen sai huhtikuussa 2022 Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampus ja tasa-arvoinen koulutus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme