Museovirasto

Museoviraston uusi verkkosivusto Korjaustaito.fi neuvoo rakennusten säilyttävässä korjaamisessa ja korjaushankkeissa

Jaa

Korjaustaito.fi-sivustolle koottu tietoa säilyttävästä korjausrakentamisesta, ohjeet suojellun rakennuksen korjaushankkeesta, esimerkkejä onnistuneista korjaushankkeista sekä alan sanastoa. Myös tuttujen Museoviraston korjauskorttien uusi koti on Korjaustaito.fi-sivustolla.

Iisalmen pappila Seurasaaressa avautui restauroituna vuonna 2018. Entisöinnin yhteydessä parannettiin esteettömyyttä ja käytettävyyttä. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto
Iisalmen pappila Seurasaaressa avautui restauroituna vuonna 2018. Entisöinnin yhteydessä parannettiin esteettömyyttä ja käytettävyyttä. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto

Korjaustaito.fi kokoaa saataville rakennusperinnön hoidon, säilyttävän korjaamisen ja restauroinnin tietoa, ohjeita, kokemuksia. Sisältö on suunniteltu kaikelle yleisölle ymmärrettäväksi ja ammattilaisia hyödyttävän päteväksi.

Korjaustaito.fi jakautuu neljään osioon:

  • Museoviraston korjauskortit ovat ohjeita rakennusta säilyttävään korjaamiseen.
  • Restauroinnin polku -ohjeet ovat perustuvat kokemuksiin hyvistä käytännöistä suojeltujen rakennusten korjaushankkeissa ja toimivat yleisinä suosituksina säilyttävän korjaamisen hankkeen päätöksentekoon, suunnitteluun ja rakennuttamiseen.
  • Sanasto määrittelee rakennetun ympäristön hoidon, säilyttävän korjaamisen ja restauroinnin keskeisiä käsitteitä.
  • Näyteikkunassa julkaistaan esimerkkejä säilyttävän korjaamisen osaajilta ja asiantuntijoilta.

Säilyttävä korjaaminen säästää luonnonvaroja

Olemassa olevan rakennetun ympäristön arvostus, kunnossapito ja korjaaminen on välttämätön avain ekologiseen, taloudelliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen. Kestävintä on käyttää olemassa olevia rakennuksia uuden rakentamisen sijaan.

”Hyvällä hoidolla ja sopivalla käytöllä rakennetun omaisuuden käyttöikää voi pidentää huomattavasti, osassa rakennuskantaa lähes rajattomasti”, sanoo yliarkkitehti Pekka Lehtinen Museovirastosta.

Korjaustaito perustuu rakennusperinnön vaalimisen periaatteisiin. Erityisten suojeltavien rakennusperintökohteiden ohella Korjaustaito palvelee yleisemminkin kestävän kehityksen toteutumista rakennetussa ympäristössä. Rakennuksen arvoja säilyttävä korjaaminen perustuu kohteen yksilölliseen tuntemukseen ja arvostukseen.

”Juuri olemassa olevien rakennusten säilyttämisellä ratkaistaan kestävyyden haasteita isossa mittakaavassa. Tunnistetaan se mikä on hyvää, ylläpidetään ja korjataan sitä!”, kannustaa Lehtinen.

Tervetuloa esittelytilaisuuteen verkossa

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan säilyttävästä korjausrakentamisesta ja Korjaustaito-sivustosta. Tilaisuus lähetetään verkossa 17.3. klo 9.30–11.00. Tilaisuus tallennetaan, ja se tulee katsottaviin Korjaustaidon Näyteikkuna-osioon. Ilmoittaudu osoitteessa https://ssl.eventilla.com/event/pEJvb

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pekka Lehtinen, yliarkkitehti, Museovirasto
pekka.lehtinen@museovirasto.fi, 0295 33 6275

Kuvat

Iisalmen pappila Seurasaaressa avautui restauroituna vuonna 2018. Entisöinnin yhteydessä parannettiin esteettömyyttä ja käytettävyyttä. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto
Iisalmen pappila Seurasaaressa avautui restauroituna vuonna 2018. Entisöinnin yhteydessä parannettiin esteettömyyttä ja käytettävyyttä. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Uusi työkalu Perintöhyrrä johdattelee lapsia kulttuuriperinnön pariin 21.9.2022 15:28:01 EEST | Tiedote

Museoviraston ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Perintöhyrrä johdattelee lapset keskustelemaan elävästä perinnöstä kestävän kehityksen näkökulmasta. Työkalun avulla erilaisten ryhmien on mahdollista viritellä mutkatonta keskustelua kulttuuriperinnöstä tai johdatella eri-ikäisiä oppijoita syvempään pohdintaan. Tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta ja mahdollistaa monipuolinen keino lähestyä kulttuuriperintöä. Työkalu on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Museovirasto avasi avustushaun museoille kuvataiteilijoiden vuoden 2023 näyttelypalkkioihin19.9.2022 14:01:22 EEST | Tiedote

Avustukset museoille kuvataiteilijoiden vuoden 2023 näyttelypalkkioiden kattamiseen ovat nyt haettavissa. Museovirasto vastasi näyttelypalkkioavustushausta ensimmäistä kertaa keväällä 2022, jolloin avustuksia jaettiin yhteensä 489 400 euroa. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 31.10.2022 klo 15 mennessä.

Museovirasto jakoi puoli miljoonaa euroa avustuksina museoille kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin15.9.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Avustushakemuksia vuonna 2022 museoissa pidettävien näyttelyhankkeen taiteilijapalkkioihin saapui 111. Avustusta jaettiin 98 näyttelyn palkkioihin, joiden yhteissumma oli 489 400 euroa. Avustusten turvin museot voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä taiteellisesta työstä. Haku vuoden 2023 avustuksista avautuu jo syyskuun 2022 aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme