EPT-verkosto

Musiikilla päihde- ja mielenterveysongelmien stigmaa vastaan

Jaa

Päihteiden käyttö ja mielenterveyden ongelmat liittyvät usein yhteen, ja molempiin liittyy vahva stigma, häpeäleima. Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja Mental Beauty Records järjestivät valtakunnallisen Se voisit olla sinä -biisikilpailun, jossa etsittiin kappaletta ravistelemaan ajatuksia ja purkamaan stigmaa.

– Päihteitä käyttävät ja mielenterveysongelmaiset ihmiset törmäävät päivittäin ennakkoluuloihin, jopa syrjintään. Tämän biisikisan tavoitteena oli tehdä näkyväksi tuota stigmaa. Saimme lyhyessä ajassa valtavan määrän osallistujabiisejä, kaikkiaan 130, mikä kertoo siitä, miten tärkeä ja koskettava aihe tämä on, sanoo Mental Beauty Recordsin hankepäällikkö Sampo Riskilä.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston vt. puheenjohtaja Mirka Vainikka toteaa, että luovaan toimintaan ja musiikin tekemiseen on tärkeä kannustaa.

– Olen ylpeä näistä taiteilijoista, jotka ovat sanoittaneet ainutlaatuisella tavalla elämää ja sitä, että jokainen voi pudota, ja jokainen voi nousta. Nimensä mukaisesti, se voisit olla sinä, Vainikka sanoo.

Biisikisan voitti Paula Turkkilan ja Jussi Perälän säveltämä, Jaakko Linnovaaran sanoittama ja Kirsikka Kurvin esittämä Myrkkyä Veressä.

– Myrkkyä veressä on koukuttava kappale, joka toi kylmät väreet. Teksti oli konkreettinen ja puhutteleva. Kaiken kaikkiaan hyvä pop-biisi, jossa kisan teema tulee hyvin esiin, tuomaristo kommentoi voittajakappaletta.

Kilpailun kappaleet saivat tuomaristolta kiitosta kautta linjan. Tuomariston mukaan biisit olivat uskottavia ja aitoja ja kiinnittyivät hyvin kilpailun stigmaa purkavaan teemaan.

Tuomaristoon kuuluivat artistit Mercedes Bentso, Onni Boi, Harri Kentala ja Mariko Pajalahti sekä Soundi-lehden päätoimittaja Mikko Meriläinen. Lisäksi tuomaristossa oli edustus Music Against Drugs ry:stä.

Kilpailussa palkittiin voittajabiisin lisäksi kolme muuta kappaletta Studiotecin, Musamaailman sekä Kertsi ry:n lahjoittamilla palkinnoilla. Palkitut kappaleet ovat:
Muut eivät tiedä -kappale: Hanna Kankaala (Säv. & San. & sov), tuotanto Lasse Vesala
Mul on tänään tehtävä -kappale: Emilia Neuvonen, Petter Korkman, Johanna Viksten
Siivetön-kappale: Emma Vattovaara

Voittajakappale Myrkkyä veressä on Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston Ei tuomita -kampanjan kesän 2019 tunnusbiisi ja kappaleelle tehtiin myös musiikkivideo.

Biisikisa toteutettiin yhteistyössä Kertsi ry:n, Musamaailma Oy:n, Soundtools / Studiotecin sekä Fingo ry:n kanssa. Kampanja on nimetty runoilija Samppa Variksen Se voisit olla sinä -runon mukaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Sampo Riskilä, hankepäällikkö, Mental Beauty Records,
sampo.riskila (at) kukunori.fi, puh. 040 732 8115

Inari Viskari, asiantuntija, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto / EHYT ry,
inari.viskari (at) ehyt.fi, puh. 040 451 4199

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) kokoaa yhteen 49 Suomen merkittävintä ehkäisevän päihdetyön asiantuntijajärjestöä.

www.ept-verkosto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EPT-verkosto

Turussa alkaa Kaikkien kaupunki –kampanja: Yhteisöllisyys lisää turvallisuutta12.8.2019 09:15:00 EESTTiedote

Päihteiden käyttö ja sekava, häiritsevä käytös julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä aiheuttaa tutkimusten mukaan turvattomuuden tunteita. Ratkaisuksi toivotaan usein lisää valvontaa. ”Valvonta lisää turvallisuutta, mutta turvallisuutta tuo myös ajatus siitä, että voimme luottaa kanssamatkustajiin. Älä jätä kanssamatkustajaa yksin, jos huomaat, että apuasi tarvitaan”, sanoo EHYT ry:n asiantuntija Inari Viskari.

Suomen huumausainestrategia on uudistettava yhteistyössä huumeita käyttävien ihmisten kanssa9.5.2019 12:30:00 EESTTiedote

Suomen nykyinen huumausainestrategia on laadittu vuonna 1997. Suomen huumausainetilanteessa ja huumeita koskevassa toimintaympäristössä on tätä seuranneiden 22 vuoden aikana tapahtunut merkittäviä muutoksia. Huumeiden käyttö- ja kokeilumäärät ovat lisääntyneet, erilaisten huumausaineiden kirjo on kasvanut ja käyttökulttuuri on sirpaloitunut. Päihdehoidot ovat muuttuneet yhä lyhytkestoisemmiksi ja korvaushoito on yleistynyt. Hoitoon pääsyssä on valitettavan suuria alueellisia eroja ja huumehoidon palveluissa on aukkoja. Huumausainestrategiatyön tulee vastata nykyajan tarpeisiin ja haasteisiin. – On aika uudistaa huumausainestrategiamme yhdessä viranomaisten, asiantuntijoiden, järjestöjen ja käyttäjien sekä heidän läheistensä kanssa. Työhön pitää saada mukaan myös huumeita käyttävät ihmiset. He tietävät huumehaasteista ja huumehaitoista usein ennen viranomaisia ja ammattilaisia. Tämä tieto on kallisarvoista. Kokonaiskeskustelu ja selkeät tämän päivän linjaukset on syytä tehdä nyt, Mirka

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme