Vaasan kaupunki - Vasa stad

Mussorvägen blev en tilltalande och trygg gårdsgata

Dela

Saneringen av Mussorvägen som finns bredvid Huutoniemen koulu blev färdig i september. Gatan som varit i dåligt skick ändrades till en ståtlig och trygg gårdsgata enligt invånarnas önskemål.

Bild: Mika Hirvikoski
Bild: Mika Hirvikoski

Områdets invånare hade en stor roll vid planeringen av gatans nya framtoning. Projektet fick sin början genom respons som inlämnats till staden, där man önskade att Mussorvägen skulle få en trottoar för att öka trafiksäkerheten.

I planeringsskedet ordnades en öppen enkät för invånarna om olika genomförandealternativ. Det kom hela 132 stycken svar och av dem som svarade var nästan hälften för en gårdsgata.

– Nästan alla de som svarat har någon typ av anknytning till Mussorvägen. Förutom från dem som bor på gatan kom det också svar från föräldrar till elever i Huutoniemen koulu och andra väganvändare, berättar planeringsingenjör Tiina Kristola.

Trafiksäkerheten förbättrades märkbart

Med gårdsgata avses en gemensam gata för fotgängare och fordon, där hastigheten är begränsad till tjugo kilometer i timmen. Gårdsgatan har märkts ut med trafikmärken och där byggs olika typer av avsmalningar och upphöjningar.

– På Mussorvägen gjordes avsmalningar av körbanan vid korsningarna. Ytbeläggningen på gatan är växelvis betongstenläggning och asfalt. Genom att använda olika ytmaterial strävar man efter att göra användaren uppmärksam på att gatan avviker från en normal gata, säger Kristola.

Också korsningsområdena höjdes upp så att de bättre kan särskiljas från tomtanslutningarna. På särskiljbarheten satsade man speciellt vid lekplatsen, där gatan breddades och belades i sin helhet med plattor som klart skiljer sig från den övriga omgivningen.

– Vid planeringen fäste vi speciell uppmärksamhet på trafiksäkerheten i synnerhet då det gäller små barn och skolelever. Med tanke på de här förbättrades situationen märkbart, vilket gläder Kristola.

För att se det här innehållet från www.vaasa.fi måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Vid lekplatsen breddades gatan och den belades i sin helhet med plattor som klart skiljer sig från den övriga omgivningen. Bild: Mika Hirvikoski

Byggandet förlöpte inom tidtabellen

Mussorvägens byggnadsskede varade ungefär ett halvt år och under den tiden informerades invånarna aktivt om hur arbetet gick framåt.

– Byggandet förlöpte enligt den ursprungliga planen och tidtabellen. Växelverkan med invånarna vid Mussorvägen skedde dagligen och vi fick positiv respons på det här, säger kommunteknikens arbetsplatschef Jukka Saari.

Byggandet genomfördes tillsammans med Vasa Vatten och samarbetet fortsätter också nästa år.

– Största delen av kommunteknikens gatusaneringsobjekt görs tillsammans med Vasa Vatten. Först saneras vattentjänsten och dagvattenavloppen och efter det övergår man till gatukonstruktionerna. Nästa år har vi ett tiotal samarbetsobjekt, fortsätter Saari.

Läs mer om de olika skedena i saneringsprojektet för Mussorvägen i invånartidningen som utkom på våren.

 

Kontakter

Planeringsingenjör Tiina Kristola, tiina.kristola@vaasa.fi, 040 191 2372

Bilder

Bild: Mika Hirvikoski
Bild: Mika Hirvikoski
Ladda ned bild
Bild: Mika Hirvikoski
Bild: Mika Hirvikoski
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Liftis linjenät har offentliggjorts – de nya linjerna möjliggör smidigare resor än tidigare28.10.2021 12:43:09 EEST | Tiedote

Vasa stads och Korsholms kommuns gemensamma regionala kollektivtrafik, Lifti, inleder sin verksamhet i augusti nästa år. Förnyelsen siktar till att det ska bli smidigare än tidigare att göra resor, att resetiderna ska bli kortare och att turintervallen i synnerhet under rusningstid ska bli tätare. Liftis linjenät offentliggörs redan nu, så att invånarna hinner bekanta sig med de nya rutterna i god tid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum