Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Mustasaaren Lintuvuoren teollisuusalueen hulevesien käsittelyyn merkittävä avustus pohjavesien suojelemiseksi

Jaa
Yhteistiedote Mustasaaren kunnan kanssa Pohjavesialue Sepänkylä-Kappelinmäki on tärkeä vedenhankinnan kannalta ja pitkään vireillä ollut hanke pohjavesien suojelemiseksi saadaan vihdoin polkaistua käytiin Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta myönnetyn avustuksen avulla. Hankkeessa rakennetaan Lintuvuoren teollisuusalueen hulevesien käsittelyjärjestelmä, jotteivat alueen hulevedet aiheuta pohjaveden pilaantumisen vaaraa.
Mustasaaren Lintuvuoren teollisuusalueen hulevesien käsittelyn suunnitelmakartta.
Mustasaaren Lintuvuoren teollisuusalueen hulevesien käsittelyn suunnitelmakartta.

Sepänkylästä koilliseen sijaitseva Lintuvuoren teollisuusalue alkoi rakentua 1960-luvulla ja alueen asemakaava vahvistettiin 1981. Tämän jälkeen alue on laajentunut ja kasvaneiden kattopintojen, päällystettyjen piha-alueiden ja teiden määrän vuoksi myös hulevesien määrä on kasvanut. Hulevedet johtuvat alueen matalimpiin osiin, jotka sijaitsevat pohjavesialueella ja muodostavat näin riskin pohjavesien pilaantumiselle. Hulevesien putkittamisella ja johtamisella pois pohjavesialueelta vähennetään pohjavesien pilaantumisen riskiä merkittävästi, sillä teollisuusalueella muodostuvat hulevedet saattavat sisältää epäpuhtauksia. Samalla mahdollistetaan hulevesien käsittely ennen niiden johtamista mereen.

Sepänkylä-Kappelinmäki on 1-luokan pohjavesialue, eli se on vedenhankinnan kannalta tärkeä pohjavesialue, ja alueella sijaitseekin Mustasaaren kunnan vesihuoltolaitoksen vedenottamo. Lintuvuoren teollisuusalueen laajennuttua kasvoi tarve etsiä ratkaisuja hulevesihaasteeseen ja kunta teetätti hulevesienhallintasuunnitelman. Suunnitelma valmistui vuonna 2014 ja siinä on huomioitu pohjavesialueen suojelunäkökohdat. Suunnitelman mukaisia töitä päästään vihdoin toteuttamaan ja työt alkavat arvion mukaan loppuvuodesta 2022.

Hankkeen arvioidut kustannukset ovat noin 1 milj. euroa. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt hankkeen ensimmäiseen vaiheeseen avustusta 300 000 € Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. ELY-keskus varautuu myöntämään toiset 300 000 € ensi vuonna, jolloin avustus kattaa kokonaisuudessaan 60 % hankkeen arvioiduista kokonaiskustannuksista. Pääsuunnittelijana toimii Soilcon Oy, joka on vastikään kilpailutuksen kautta valittu Mustasaaren kunnan puitesopimuskumppaniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Allan Hagberg, Mustasaaren kunta, kunnallistekniikan päällikkö, allan.hagberg@korsholm.fi, puh. 044 424 9166
Ben Antell, Mustasaaren kunta, tekninen johtaja, ben.antell@korsholm.fi, puh. 050 69 618
Helena Puro, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, vesienhoidon asiantuntija, helena.puro@ely-keskus.fi, puh. 0295 027 029
Krister Dalhem, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, ylitarkastaja, krister.dalhem@ely-keskus.fi, puh. 0295 027 671

Kuvat

Mustasaaren Lintuvuoren teollisuusalueen hulevesien käsittelyn suunnitelmakartta.
Mustasaaren Lintuvuoren teollisuusalueen hulevesien käsittelyn suunnitelmakartta.
Lataa
Vesiensuojelun tehostamisohjelman logo
Vesiensuojelun tehostamisohjelman logo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme