Luonnonvarakeskus

Mustikki aloittaa Elonkierron tapahtumakauden

Jaa

Lehmä on esillä monin tavoin Luonnonvarakeskuksen (Luke) Elonkierto-puistossa Jokioisilla tänä kesänä: teemakierroksella, tiedeluontokoulussa sekä Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi rakennetussa Mustikki-näyttelyssä. Siellä selviää, että tämän päivän lehmä elää hyvin erilaista elämää kuin sisarensa 100 vuotta sitten.

Maidosta on moneksi

Kesän ensimmäinen teemakierros ”Härkätietä diginavettaan – maidosta Mifuksi” alkaa 29.6. klo 18 puiston portilta ja kestää noin puolitoista tuntia. Teemaillassa puhutaan lehmän ravitsemuksesta ja kuullaan, kuinka lantaa tuottavasta vetojuhdasta on kehittynyt biojalostamo.

Lehmän ravitsemuksen asiantuntijana on tutkimusprofessori Marketta Rinne ja eläinjalostuksen tutkimusprofessori Esa Mäntysaari Lukesta. Maitotuotteisiin tutustutaan ja uutuustuotteita maistellaan Valio Oy:n tuotekehittäjä Essi Kilpeläisen opastuksella. Teemakierros päättyy Elonkierron makasiinille, jossa avataan lehmäaiheinen näyttely Mustikki.

Mustikki-näyttelyssä seurataan lehmän elämää satavuotiaassa Suomessa 

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi rakennetun näyttelyn päähenkilö on Mustikki-lehmä.

–  Mustikki ottaa kantaa muun muassa eläinjalostukseen ja pohdiskelee tulevaisuuttaan, kertoo näyttelyn kokoamisessa aktiivisesti mukana ollut Rinne.

Mustikki-näyttelystä selviää, miten monin tavoin lehmä on liittynyt suomalaisten elämään. Siinä tuodaan myös esiin maitotuotteiden kirjon kasvu kuluneen vuosisadan aikana. Tämän päivän lehmä elää hyvin erilaista elämää kuin sisarensa 100 vuotta sitten.  

– Mustikki on ainutlaatuinen näyttely. Siinä kävijä pääsee tutustumaan myös oikeisiin lehmiin. Elonkierrossa laiduntaa kolme ayrshirehiehoa ja rantalaitumelta voi bongata kaikki suomenkarjarodut eli länsisuomalaisen, itäsuomalaisen (kyyttö) ja lapinlehmän, Rinne jatkaa.  

Näyttelyn kokoamisesta on vastannut Luke, mutta mukana on ollut monia eri tahoja, joista tärkeimpänä Jokioisten Miinan koulun 3–4 luokat.

– Ajatus näyttelyn rakentamiseen lähti koulujen uuden opetussuunnitelman soveltamisesta käytäntöön, kertoo kouluyhteistyön vetäjä opettaja Johanna Julkunen.

Uudessa opetussuunnitelmassa painotetaan monialaisia oppimiskokonaisuuksia, asioiden välisten yhteyksien ymmärtämistä, omatoimisuutta ja yhdessä tekemisen taitoja.

– Oppilaat tekivät muun muassa videoanimaatioita, haastattelivat maidontuottajaa, tutustuivat meijeriin ja tekivät juustoa. Koululaiset yllättivät sekä työn tilaajan että meidät opettajat innostuksellaan ja luovuudellaan. Odotamme mielenkiinnolla näyttelyyn tutustumista, jatkaa Julkunen.

Koko perheelle suunnattu näyttely on avoinna Elonkierron makasiinissa arkisin 30.6.–17.8. klo 8–15.30 sekä iltaisin ja viikonloppuisin makasiinikahvilan aukioloaikoina. Lehmäaihe on mukana myös kouluikäisille suunnatussa tiedeluontokoulussa 21.6., ja osia näyttelystä siirretään Lasten maatalousnäyttely Mansikin tiedetelttaan 9.9.

 

Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisissa Lounais-Hämeessä. Lehmät, hevoset, lampaat ja vuohet laiduntavat puistossa kesäkuun alusta syyskuun puoleen väliin. Kävijä pääsee tutustumaan ilmaiseksi myös harvinaisiin suomalaisiin maatiaislehmärotuihin, kyyttöihin, lapinlehmään ja länsisuomenkarjaan. Lisäksi puistossa kasvavat yleisimmät viljely- ja maatiaiskasvit.   


Lisätietoja:
Teemailta ja näyttely: tutkimusprofessori Marketta Rinne, Luke, puh. 029 532 6482, marketta.rinne@luke.fi
Kouluyhteistyö: opettaja Johanna Julkunen, Jokioisten Miinan koulu, puh. 040 717 9766
Elonkierto: tutkimusassistentti Anneli Nuoranne, Luke, puh. 029 532 6406, anneli.nuoranne@luke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>