Eläketurvakeskus (ETK)

Muutoksia työeläkeotteelle – Postitse jaetulla työeläkeotteella vain viimeisimpien vuosien tiedot

Jaa

Yksityisellä alalla työskenteleville postitse jaettava työeläkeote sisältää vastaisuudessa vain viimeisimpien vuosien tiedot. Koko työhistorian tiedot sisältävä työeläkeote on katsottavissa eläkevakuuttajien verkkopalveluista.

Kuva: Karoliina Paatos
Kuva: Karoliina Paatos

Työeläkeotteelle on koottu tiedot niistä työsuhteista, yrittäjäjaksoista ja etuuksista, joista on kertynyt työeläkettä. Lisäksi työeläkeotteella on tieto tähänastisesta kertyneestä eläkkeen määrästä. Vuodesta 2022 alkaen yksityisellä alalla työskenteleville postitse jaettavalla työeläkeotteella on listattuna vain kuluvan sekä kuuden edellisen vuoden eläkettä kerryttävät työskentelytiedot sekä eläkettä kerryttävien etuuksien tiedot.

Koko työuran aikaiset, myös kuutta vuotta vanhemmat, tiedot ovat milloin tahansa katsottavissa eläkevakuuttajien verkkopalveluista.

– Työeläkeotteita on postitettu vuodesta 2008 alkaen. On järkevää keskittyä paperisella työeläkeotteella tuoreisiin tietoihin, jotka otteen saajan toivotaan tarkistavan huolella. Lyhyemmät työeläkeotteet säästävät myös luontoa ja vähentävät kustannuksia, kertoo Eläketurvakeskuksen rekisteripalveluista vastaava johtaja Katri Raatikainen.

Muutosta vauhdittivat myös asiakkaiden odotukset ja verkkopalvelujen kehittyminen.

– Sähköinen asiointi eläkeasioissa on kasvanut. Työeläkeote katsotaan yhä useammin verkossa, sillä se on aina ajantasainen sekä henkilön saatavilla silloin, kun eläkeasiat ovat ajankohtaisia. Lisäksi verkkopalveluissa on mahdollista tarjota henkilölle työeläkeotteen rinnalla monipuolisia tukipalveluita, esimerkiksi laskureita ja asiakaspalvelua.

Työeläkeotteen tietojen tarkistaminen on tärkeää

Työeläkeotteen tietojen tarkistaminen säännöllisesti on tärkeää, sillä tuleva eläke lasketaan otteen tietojen pohjalta.

Yksityisen alan eläkevakuuttajilla on lain mukaan velvollisuus selvittää henkilön pyynnöstä hänen työeläkeotteellaan olevien tietojen oikeellisuus kuuden edellisvuoden ajalta.

– Paperisen työeläkeotteen tiedot rajautuvat vastaisuudessa näihin viimeisten vuosien tietoihin. Vanhemmat tiedot ovat yhä tarkistettavissa oman työeläkevakuuttajan verkkopalvelusta. Niiden osalta henkilöltä vaaditaan selvityspyynnön lisäksi näyttöä puuttuvista tiedoista, Raatikainen kertoo.

Kuvatut työeläkeotteen muutokset eivät kosketa julkisen alan eläkelaitoksen Kevan antamia työeläkeotteita. Julkisella alalla työskenteleville lähetetään työeläkeote yhdelle ikäluokalle vuosittain, ja tällä otteella on tiedot koko työhistorian ajalta. Kaikki julkisen alan työntekijät voivat tarkistaa työeläkeotteensa milloin tahansa sähköisesti. Selvitysvelvollisuudessa ei ole kuuden vuoden aikarajaa kuten yksityisellä puolella.

Työeläkeotepostitus vuonna 2022

Työeläkeotteen antaa se eläkevakuuttaja, jossa työskentely on vakuutettu edellisen vuoden lopussa. Jos työskentely on päättynyt aikaisemmin, työeläkeotteen antaa viimeisin henkilön vakuuttanut laitos. Työeläkeotteen saavat 18–67-vuotiaat, joilla on työeläkelakien mukaan vakuutettua työskentelyä Suomessa.

Yksityisen alan eläkelaitokset lähettävät työeläkeotteet kirjeitse kolmen vuoden välein Suomessa asuville, jos henkilö ei ole aiemmin valinnut sähköistä työeläkeotetta ensisijaiseksi palvelukseen. Vuonna 2022 työeläkeote lähetetään tammi-huhtikuussa syntyneille sekä eläkeikää lähestyville. Otteita postitetaan toukokuusta lähtien aina loppuvuoteen saakka.

Julkisen alan eläkelaitos Keva lähettää tänä vuonna työeläkeotteet vuonna 1964 syntyneille. Jos henkilö ei käy katsomassa työeläkeotettaan verkkopalvelussa, Keva postittaa työeläkeotteen. Paperipostia ei kuitenkaan saa, jos on tilannut itselleen paperittoman palvelun.

Sähköisen työeläkeotteen voi käydä katsomassa ja valitsemassa oman työeläkevakuuttajan verkkopalvelusta. Jos ei ole varma omasta työeläkevakuuttajastaan, Työeläke.fi-sivusto ohjaa oman työeläkevakuuttajan verkkopalveluun.

Lisätietoja:

Johtaja Katri Raatikainen, 029 411 2281, katri.raatikainen(at)etk.fi

Lisätietoja työeläkeotteesta sekä kirjautuminen sähköiselle työeläkeotteelle 

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Karoliina Paatos
Kuva: Karoliina Paatos
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Tukkutorinkuja 5
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

En tredjedel av ålderspensionärerna arbetar eller skulle vilja arbeta vid sidan om pensionen13.5.2022 08:28:00 EEST | Tiedote

En tredjedel av pensionärerna i åldern 63–80 år arbetar eller är intresserade av att arbeta samtidigt som de får ålderspension, visar en undersökning som Pensionsskyddscentralen (PSC) gjort. Många pensionärer skulle vilja arbeta för att arbetet skulle ge något intressant att göra. De upplever emellertid som ett hinder att de på grund av sin ålder inte skulle bli anställda. Analysen bygger på en enkätundersökning och har publicerats i tidskriften Yhteiskuntapolitiikka.

Kolmasosa vanhuuseläkeläisistä työskentelee tai haluaisi työskennellä eläkkeen ohessa13.5.2022 08:28:00 EEST | Tiedote

Kolmasosa 63–80-vuotiaista eläkeläisistä työskentelee tai on kiinnostunut työskentelemään vanhuuseläkkeellä, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) tutkimuksesta. Monet eläkeläiset haluaisivat työskennellä sen vuoksi, että työ toisi mielenkiintoista tekemistä. Työnteon esteeksi eläkeläiset kokevat puolestaan sen, ettei heitä palkattaisi ikänsä takia. Kyselytutkimukseen perustuva analyysi on julkaistu Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme