Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Muuttoliike kasvattaa Helsingin väkilukua – hedelmällisyys on alhaisella tasolla

Jaa

Helsingin väkiluku on kasvanut viisivuotisjaksolla 2012–2016 lähes 39 800 asukkaalla. Väkiluvun kasvu johtuu muuttovoitosta, joka perustuu niin ulkomailta tuleviin muuttoihin (muuttovoitto 1 817 henkeä vuonna 2016) kuin kotimaiseen nettomuuttoon Uudenmaan maakunnan ulkopuolelta (5 419 henkeä). Vaikka Helsingistä muutetaan edelleen paljon muihin pääkaupunkiseudun kuntiin, muutetaan kauempaa Suomesta Helsinkiin enemmän kuin 2000-luvulla aiemmin. Tiedot käyvät ilmi Helsingin kaupunginkanslian tilastojulkaisusta.

Ulkomainen muuttovilkkaus näkyy niin, että vuodenvaihteessa 2016/2017 Helsingin väestöstä äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea puhui noin 93 200 kaupunkilaista eli 14,7 prosenttia väestöstä. Ulkomaalaistaustaisia oli Helsingissä hieman enemmän eli 14,9 prosenttia asukkaista, ja heidän määränsä on kasvanut nopeasti vuoden 2005 jälkeen.

Helsinkiin muuttajista selvästi suurin osa on nuoria aikuisia ja siviilisäädyltään naimattomia. Lähtömuuttajat ovat puolestaan tulijoita vanhempia. Helsingistä pois muuttajat ovat aiemmin olleet selvästi korkeammin koulutettuja kuin tulijat, mikä on johtunut etenkin siitä, että tulijat ovat lähtijöitä nuorempia ja tulevat usein opiskelemaan Helsinkiin. Aivan viime vuosina muuttaneiden koulutusero on kuitenkin vähentynyt.

Vuonna 2016Helsingissä syntyi 6 803 lasta, mikä on hyvin lähellä viisivuotiskauden 2012–2016 vuosikeskiarvoa. Helsinkiläisnaiset saavatlapsia huomattavasti vähemmän (kokonaishedelmällisyysluku oli 1,25 lasta vuonna 2016) kuin naiset muualla pääkaupunkiseudulla (1,65 lasta) tai koko maassa keskimäärin (1,57 lasta). Vaikka syntyneiden määrä on pysynyt melko ennallaan, väkiluvun kasvun myötä hedelmällisyys on pienentynyt 2010-luvun aikana. Helsingissä hedelmällisyys on kuitenkin pienentynyt vähemmän kuin naapurikunnissa tai koko Suomessa. Yhä useampi – yli viidennes – Helsingissä synnyttäneistä äideistä oli vieraskielinen.

Elinajanodote on kasvanut Helsingissä ja ero koko Suomeen pienentynyt

Elinajanodote oli vuonna 2016 helsinkiläisillä vastasyntyneillä pojilla 78,2 vuotta ja tytöillä 83,8 vuotta. Viime vuosina helsinkiläisten elinajanodote on ollut enää vain vähän koko maan keskiarvoa matalampi. Elinajanodote on kasvanut vuosien mittaan niin, että 40 vuodessa helsinkiläisille on tullut keskimäärin 9,3 vuotta elinaikaa lisää. Myös viimeisimmän 10 vuoden aikana kuolleisuus on pienentynyt ja elinajanodote on kasvanut 2,2 vuotta.

Helsinkiläisten siviilisäätyrakenne poikkeaa yhä sekä lähikuntien että myös koko maan rakenteesta. Naimisissa olevien osuus on selvästi pienempi ja naimattomien suurempi kuin vertailualueilla. Myös yhden hengen asuntokuntien ja yksinasuvien osuus on Helsingissä ollut muuta maata suurempi, vaikkakin molempien osuus on Helsingissä viime vuosina vähentynyt. Vuonna 2016 Helsingissä solmittiin 3 601 avioliittoa. Viimeisen 25 vuoden ajanjakson aikana sekä miehillä että naisilla avioituvuus on pienentynyt selkeimmin alle 30-vuotiailla. Eronneisuus avioliitoista on Helsingissä puolestaan lähikuntia hieman yleisempää ja koko maahan verrattuna selvästi yleisempää. Avioeroon päädytään yhä vanhempana, mikä johtuu osaltaan siitä, että myös avioon mennään entistä myöhemmällä iällä.

Väestönmuutokset Helsingissä 2012–2016 -julkaisuun on koottu keskeiset tiedot Helsingin väkiluvusta ja väestön rakenteesta, syntyneistä, kuolleista, muuttoliikkeestä, solmituista avioliitoista sekä avioeroista. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:
Yliaktuaari Netta Mäki, puh. 040 334 4765, netta.maki(at)hel.fi
Järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori, puh. 040 334 4790, pekka.vuori(at)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
Tiedottaja Tero Lahti, puh. 040 334 4801, tero.j.lahti(at)hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli valtuutettujen aloitteita14.2.2019 00:06:56Tiedote

Kaupunginvaltuuston kokouksessa käytiin keskiviikkoiltana 13.2. laaja aloitekäsittely, jonka aikana käsiteltiin 15 valtuutettujen tekemää aloitetta. Erityisesti valtuutettu Atte Harjanteen aloite liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamiseksi kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä johti pitkään keskusteluun. Tiukan äänestyksen jälkeen asia palautettiin valmisteluun ja kaupungilta edellytetään suunnitelmaa tämän tavoitteen toteuttamiseksi.

Helsingin Mukana-ohjelma hakee systeemisiä ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisyyn12.2.2019 09:00:14Tiedote

Syrjäytyminen on usein kasauma vastoinkäymisiä ja huonoja lähtökohtia. Nuoren ihmisen kohdalla riskit voivat sekoittua viheliäiseksi vyyhdiksi, josta on vaikea erottaa, mikä tekijä oli sen alullepanija. Helsinki käynnistää laajan ja kokonaisvaltaisen Mukana-ohjelman, joka tähtää lasten ja nuorten syrjäytymisen, sen ylisukupolvisen periytymisen ja alueellisen eriytymisen vähenemiseen Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme