Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Myllypuron vetovoima kasvussa - alueen kehityksen seurantahanke alkaa korkeakouluyhteistyönä

Jaa

Helsingin Myllypuron alue kehittyy suotuisasti: pitkään jatkunut väestömäärän väheneminen kääntyi väestönkasvuksi 2000-luvun puolivälin jälkeen ja alueelle on muuttanut vuodesta 2007 lähtien poismuuttaneisiin verrattuna enemmän asukkaita. Ennusteen mukaan Myllypuron väestö kasvaa noin neljänneksellä seuraavan kymmenen vuoden aikana eli nykyisestä noin 11 000 asukkaasta noin 14 500 asukkaaseen vuoden 2026 loppuun mennessä. Huomionarvoista on myös, että väestönkasvu ei johdu yksinomaan maahanmuutosta, vaan myös kantaväestön määrä on kääntynyt alueella kasvuun.

Väestömäärän suotuisa kehitys näkyy erityisesti lasten määrän elpymisenä ja kehitys jatkuu, sillä esimerkiksi 7-15-vuotiaiden ikäryhmän ennustetaan kasvavan alueella seuraavan kymmenen vuoden aikana yli kolmanneksella. Vaikka alueen väki ikääntyy niin kuin muuallakin Helsingissä, on nuorten työikäisten myllypurolaisten määrässä tapahtunut merkittävä käänne 2000-luvun puolivälin jälkeen. Kehitys näkyy lisäksi muun muassa asuntojen hintojen ja koulutusasteen nousuna alueella.

Asuinrakennustuotanto selittää myönteistä kehitystä

Myllypuro on Helsingissä esimerkki kaupunkiuudistamisen alueesta, jossa on kaupungin toimesta panostettu erityisen paljon sekä rakennetun ympäristön että esimerkiksi palvelujen parantamiseen. Nykyistä myönteistä väestönkehitystä selittää etenkin asuinrakennustuotanto. Täydennysrakentamisen lisäksi alueelle on syntynyt täysin uusia asuinalueita, kuten Hallainvuoren pientaloalue 2000-luvulla ja ensi vuonna valmistuva Puu-Myllypuron kaupunkikylä, joiden asuntokannat houkuttelevat perheitä. Lisäksi tulevaisuudessa Karhunkaatajan alue kasvanee noin 3 600 asukkaalla.

Myllypuron vetovoimaa ovat lisänneet myös palveluiden monipuolistaminen, joista hyvinä esimerkkeinä ovat Liikuntamylly ja uusi ostari. Tulevaisuudessa Myllypuron jo entisestään hyvät liikenneyhteydet myös paranevat, mistä hyvänä esimerkkinä on rakentuva Raide-Jokeri.

Tämän lisäksi Metropolian rakenteilla oleva kampus tuo valmistuessaan alueelle 6 000 opiskelijaa, ja kampuksen sijoittumisella Myllypuroon toivotaan olevan myös myönteistä vaikutusta koko itäisen Helsingin työpaikkakehitykseen ja elinkeinotoimintaan.

Myllypuron kehittymistä ja kaupungin investointien vaikutuksia seurataan pitkällä aikavälillä

Myllypurossa on toteutettu kaupunginosan kehittämistä ja laajamittaista kaupunkiuudistamisen projektia jo 1990-luvulta lähtien. Helsingin kaupunginkanslian kaupunkitutkimus- ja tilastot -yksikkö käynnistää nyt pitkäaikaisen seurantahankkeen, jonka tavoitteena on tuottaa tietoa alueen kehittymisestä sekä kaupungin kehittämistavoitteiden tuloksista ja investointien vaikutuksista pitkällä aikajaksolla.

Seurantahankkeen tavoitteena on kerätä tietoa esimerkiksi rakennetun ympäristön muutoksista, asukkaiden kokemuksista, alueen palvelujen ja elinkeinotoiminnan sekä alueen maineen ja arvostuksen kehittymisestä. Vuosina 2017–2027 toteutettavan seurannan yhteistyökumppaneina ovat Helsingin kaupungin, Helsingin yliopiston sekä Aalto-yliopiston yhteinen Kaupunkiakatemia-verkosto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu. Tuore katsaus käynnistää seurantahankkeen koostamalla alueen historiaa sekä kehitystä tilastojen valossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa julkaisusta:
tutkija Elisa Pulkkinen, puh. 040 1597441, e-mail: elisa.pulkkinen(at)hel.fi (25.8.2017 asti)
tutkimuspäällikkö Katja Vilkama, puh. 050 4028766, e-mail: katja.vilkama(at)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 040 3344801, e-mail: tero.j.lahti(at)hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginvaltuuston päätökset14.2.2018 21:57Tiedote

Helsingin keskushallinto uudistaa organisaatiotaan, jotta se pystyisi paremmin vastaamaan kaupunkistrategian tavoitteisiin. Kaupunginkanslian toimintoja ajatellen näitä yleisiä strategian tavoitteita ovat esimerkiksi päätöksentekomallien ja palveluprosessien tehostaminen sekä byrokratian keventäminen. Strategian painotusten ja tavoitteiden pohjalta kansliassa on erityisen perusteltua arvioida muun muassa viestinnän organisointia ja tietohallinnon roolia digitalisaatiokehityksessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme