Digi- ja väestötietovirasto

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata fortsätter sitt långsiktiga arbete för ett smidigt Finland under ledning av Janne Viskari

Jaa

Statsrådet har i går utnämnt Janne Viskari, generaldirektör för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, att fortsätta i sitt uppdrag under de följande fem åren.

Janne Viskari, generaldirektör för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Janne Viskari, generaldirektör för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata

– Det är mycket motiverande att fortsätta i myndighetens ledning i en situation där Finland är på första plats i EU:s digitaliseringsranking. Vår uppgift är att hålla Finland i spetsen för utvecklingen även i fortsättningen, berättar Janne Viskari.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället och erbjuder tjänster för olika livssituationer. Myndighetens verksamhet är riksomfattande och sysselsätter 1 012 personer. Myndigheten inledde sin verksamhet i början av 2020 i och med sammanslagningen av Befolkningsregistercentralen och magistraterna.

– Vi främjar digitaliseringen av hela samhället genom att erbjuda tjänster bland annat för att utveckla den digitala säkerheten och det digitala stödet. Vi utvecklar och erbjuder också Suomi.fi-tjänster som olika aktörer i samhället i stor utsträckning kan utnyttja i sin egen verksamhet, fortsätter Janne Viskari.

Nästa år är avsikten att publicera en ny Suomi.fi-tjänst som fungerar som en telefonapplikation, via vilken man kan använda ett digitalt identitetsbevis i besöks- och e-tjänster. Tjänsten kan också utvidgas till att omfatta användningen av andra tillstånds- och personuppgifter i Finland och Europa.

Digitaliseringen gör det smidigare att uträtta ärenden hos myndigheter

Digitaliseringen erbjuder också metoder för att utveckla den egna verksamheten vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Myndigheten har redan utvecklat tjänster, processer, instruktioner och verksamhetssätt till att fungera riksomfattande. Till näst satsar myndigheten på att modernisera uträttande och hantering av ärenden samt serviceproduktionen. Målet är att det ska vara så smidigt som möjligt att sköta ärenden med myndigheterna oberoende av var i Finland man bor eller uträttar ärenden.

– Med hjälp av digitaliseringen kan vi också utveckla myndighetens egna tjänster i en mer omfattande riktning som också beaktar olika skeden i livet bättre. Viktiga tillämpningsområden för digitaliseringen är för oss de tjänster som är komplexa helheter som exempelvis de som tillhandahålls de anhöriga vid en närståendes död, intressebevakning samt tjänster för invandrare. Servicekedjorna överskrider ofta organisationernas gränser i alla dessa fall och är beroende på kundernas livssituation dessutom förknippat med flera olika aktörers tjänster. Genom att utnyttja digitalisering och samarbete mellan olika myndigheter och andra aktörer kan servicehelheterna göras smidigare i framtiden, berättar Janne Viskari.

Digitala tjänster används redan i stor utsträckning, men papperstvånget fördröjer myndigheternas verksamhet

Både organisationer och allmänheten sköter redan en stor del av sina ärenden via digitala kanaler. I Finland är användningen av digitala tjänster baserad på frivillighet.

– Danmarks goda erfarenheter av den allmänna elektrifieringen av ärenden och vad det eventuellt kan visa oss i Finland är viktigt att lyfta fram till diskussion i framtiden. Att behandla och avgöra ärenden endast elektroniskt ska vara möjligt för myndigheter gällande de personer som bevisligen kan uträtta ärenden elektroniskt. För närvarande har vi ett papperstvång i Finland, dvs. myndigheterna måste skicka avgöranden till kunderna i pappersform per post, även om kunden själv skulle ha uträttat ärenden i e-tjänsten om hen inte separat har gett sitt samtycke till elektronisk myndighetskommunikation, berättar Janne Viskari.

Om kunden kan uträtta ärenden digitalt ska det vara det primära sättet att uträtta ärenden, det vill Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Samtidigt skulle detta betyda satsningar på ett omfattande utbud av digitalt stöd.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Janne Viskari
janne.viskari@dvv.fi
tfn 0295 536 000 (växel)

Kuvat

Janne Viskari, generaldirektör för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Janne Viskari, generaldirektör för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Lataa
Janne Viskari, generaldirektör för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Janne Viskari, generaldirektör för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Lataa
Janne Viskari, generaldirektör för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Janne Viskari, generaldirektör för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata inrättades år 2020 och lyder under finansministeriet. Ämbetsverket uppstod 1.1.2020 när Befolkningsregistercentralen och magistraterna sammanförs till en ny helhet.

http://dvv.fi/sv

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi ja Viro sopivat väestötietojen sähköisestä vaihtamisesta – uudistus sujuvoittaa erityisesti maasta toiseen muuttavien henkilöiden tietojen päivittämistä22.9.2022 15:02:47 EEST | Tiedote

Kuntaministeri Sirpa Paatero ja Viron sisäministeri Lauri Läänemets allekirjoittivat Helsingissä 21. syyskuuta 2022 maiden välisen valtiosopimuksen väestötietojen vaihtamisesta. Suomessa sopimuksen käytännön toimeenpanosta vastaa väestötietojärjestelmää pitävä Digi- ja väestötietovirasto.

Utvecklingen av den digitala identitetshandlingen har redan kommit långt – testanvändarnas återkoppling styr när mobilappen färdigställs15.9.2022 14:51:30 EEST | Tiedote

I dag har en regeringsproposition om lagstiftning som möjliggör användning av en digital identitetshandling överlämnats till riksdagen. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata utvecklar en ny mobilapp med vilken man kan använda en digital identitetshandling. Enligt planerna ska appen börja användas 2023. Organisationer som kontrollerar identiteten kan redan testa appen så att de kan förbereda sig för införandet i god tid. Utifrån testarnas observationer finslipas appen kontinuerligt så att den blir bättre.

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kehittäminen on jo pitkällä – testikäyttäjien palaute ohjaa mobiilisovelluksen viimeistelyä15.9.2022 13:51:06 EEST | Tiedote

Tänään eduskunnalle on annettu hallituksen esitys digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käytön mahdollistavasta lainsäädännöstä. Digi- ja väestötietovirasto kehittää uutta mobiilisovellusta, jolla digitaalista henkilöllisyystodistusta voi käyttää. Sovellus on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023. Henkilöllisyyttä tarkastavat organisaatiot voivat jo testata sovellusta, jotta ne pystyvät valmistautumaan käyttöönottoon hyvissä ajoin. Testaajien havaintojen perusteella sovellusta hiotaan jatkuvasti paremmaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme