Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Myös lasten ja nuorten harrastustoiminta pääkaupunkiseudulla on mahdollista riittävin turvatoimin - tiloista vastaavien toimijoiden on varmistettava mahdollisuus lähikontaktien välttämiseen

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki eilen 12.8.2021 päätöksen, jolla rajoitetaan kokoontumisia ja laajasti erilaisten asiakastilojen käyttöä pääkaupunkiseudulla eli Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla. Asiakastiloista, kuten liikuntatiloista, kaupoista ja muista liiketiloista, vastaavien toimijoiden on varmistettava, että asiakkaiden tai osallistujien on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä ei ole määrätty asiakastiloja suljettavaksi eikä harrastustoimintaa keskeytettäväksi. Tiloissa toiminta täytyy järjestää siten, että osallistujilla tai asiakkailla on mahdollisuus välttää lähikontakti toisiinsa. Päätös koskee kaikenikäisten toimintaa, ja vastaavia määräyksiä on ollut voimassa laajalla alueella kevään 2021 aikana.

”Käytännössä määräys tarkoittaa sitä, että esimerkiksi sisäliikuntatilassa harrastajia ei voi olla samanaikaisesti paikalla liikaa. Heillä täytyy olla mahdollisuus pitää laissa määritelty kahden metrin etäisyys toisiinsa”, selventää ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. ”Ihmiset itse vastaavat omasta toiminnastaan ja käyttäytymisestään tiloissa, eikä lähikontaktiin hakeutumista sinänsä ole päätöksellä kielletty. Päätöksemme velvoittaa nimenomaan tiloista vastaavia toimijoita.”

Lähikontakti on määritelty tartuntatautilaissa. Sisätilassa lähikontaktilla tarkoitetaan ihmisten oleskelua alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa. Ulkotilassa lähikontaktilla tarkoitetaan ihmisten fyysistä kontaktia toisiinsa, mutta tietynmittaista etäisyyttä ei vaadita. Lähikontakti ei tarkoita asiakkaiden ja henkilökunnan välistä kontaktia.

”Toki päätöksemme voi vaikuttaa harrastustoiminnan luonteeseen. Esimerkiksi joukkuelajeissa, joissa pelatessa syntyy herkästi fyysisiä kontakteja, voisi nyt hankalassa epidemiatilanteessa lisätä esimerkiksi tekniikkaharjoituksia”, kertoo Oona Mölsä. ”Järjestäjä voi joutua rajoittamaan harrastajamääriä sisätiloissa, jotta turvavälien mahdollisuus toteutuu. Sen sijaan ulkotiloja päätös koskee vain, jos paikalla on samanaikaisesti yli 50 henkilöä. Eli ulkona voi lähtökohtaisesti harrastaa vapaasti.”

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös tulee voimaan perjantaina 20.8.2021 ja on voimassa 12.9.2021 asti. Päätös perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d ja noudattelee sosiaali- ja terveysministeriön ohjausta epidemian torjumiseksi sekä hallituksen voimassa olevaa hybridistrategiaa.

Rajoituksia suosittelivat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtama alueellinen koronakoordinaatioryhmä sekä pääkaupunkiseudun vastaava ryhmä. Rajoituksilla halutaan saada vaikeutunut koronatilanne kuriin: pääkaupunkiseudun tartunnanjäljitys on ruuhkautunut ja sairaalahoidon tarve on kasvussa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto seuraa alueen epidemiatilanteen kehittymistä jatkuvasti ja kumoaa nyt tehdyt rajoitukset, jos tilanne paranee ja päätöksen edellytykset eivät enää täyty.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätökset ja yleistiedoksiannot

Lisää tietoa

Usein kysyttyä koronasta avi.fi-sivustolla

Tartuntatautilaki (58 § yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, 58 d § tilojen käytön edellytykset)

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirje alueille 24.6.2021: hybridistrategian toimintasuunnitelman päivityksen mukaiset toimenpidesuositukset

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisu 23.6.2021: Toimintasuunnitelma covid-19-epidemian hillinnän hybridistrategian toteuttamiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä 31.5.2021

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohje lasten ja nuorten harrastustoiminnan järjestämisestä 2.2.2021

Aluehallintoviraston koronainfo toimijoille:
p. 0295 016 666 (ma-pe 8.30-11.30 ja 12.30-16), koronainfo@avi.fi

Lisätietoja medialle

ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592 (lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö)
etunimi.sukunimi@avi.fi, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Karjalan kokoontumisrajoitukset kumotaan huomisesta 16.9. alkaen15.9.2021 12:30:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoitukset huomisesta 16.9.2021 alkaen alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti. Ryhmän arvion mukaan kokoontumisrajoitukset eivät ole enää nykyisessä epidemiatilanteessa välttämättömiä. Lain yleisiä terveysturvallisuutta parantavia velvoitteita täytyy edelleen noudattaa asiakas- ja yleisötilojen käytössä.

Insatsberedskap vid strålrisksituationer - LSS21-beredskapsövning15.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Målet med den regionala beredskapsövningen vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland 2021 är att förtydliga behörigheterna och olika samhällsaktörers roller vid strålrisksituationer. Dessutom är målet att vid behov uppdatera olika samhällsaktörers planer, anvisningar och färdigheter i anslutning till strålrisksituationer samt att granska behovet av att uppdatera lagstiftningen. LSS21-beredskapsövningen ordnas i Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands område i landskapen Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Österbotten, Mellersta Finland och Birkaland. I varje landskap ordnas en övningsdag som engagerar kommunerna och andra aktörer i september–oktober.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme