Numerola Oy

Myrsky lähestyy – verkkoyhtiöt voisivat ennakoida vauriopaikat myrskymallinnuksen avulla

Jaa

Lähipäiville on ennustettu kovaa myrskyä, joka tulee mahdollisesti aiheuttamaan vaurioita ja katkoksia sähköverkon toimintaan. Jyväskyläläisen Numerola Oy:n simulointiteknologian avulla verkkoyhtiöt voisivat varautua häiriöihin huomattavasti aiempaa paremmin. Simulointi mahdollistaa tarkan ja ajantasaisen tilannekuvan muodostamisen myrskyvaurioille alttiista metsäalueista. Teknologian käytöstä hyötyisivät verkkoyhtiöiden lisäksi myös huoltovarmuudesta ja pelastustoiminnasta vastaavat viranomaiset.

Numerolan myrskymallinnuksilla voidaan ennakoida tuulen aiheuttamat tuhot tarkasti.
Numerolan myrskymallinnuksilla voidaan ennakoida tuulen aiheuttamat tuhot tarkasti.

Numerolan verkkoyhtiöiden kanssa yhteistyössä kehittämä virtauslaskentaan  (CFD) perustuva simulointiteknologia osoittaa sekä tuulen keski- ja puuskanopeuden että turbulenssitason sekä näiden perusteella laskettavan tuulen puustolle aiheuttaman kaatumisriskin. Numerolan myrskymallinnusteknologia perustuu tarkkaan ilmavirtausten fysiikkaan, puuston lujuusmallinnukseen sekä pitkän aikavälin dataan tuuliolosuhteista ja myrskyhistoriasta. 

Simulaatiossa muodostetaan digitaalinen kaksonen ja kartoitetaan verkkoyhtiön alueen julkisiin aineistoihin pohjaten maaston muoto, puuston ikärakenne, puulajit sekä niiden pituus- ja järeystiedot. Tämän avulla  pystytään simuloimaan tarkasti myrskyrintaman tai pienimuotoisen sääilmiön vaikutukset kyseiselle verkkoalueelle. Mallinnuksen avulla pystytään osoittaa muutaman metrin tarkkuudella, mikä alue verkossa on riskialtis puiden kaatumiselle sähkölinjojen päälle. 

Simulointi mahdollistaa aiempaa monipuolisemman ja tarkemman kuvan muodostamisen. Esimerkiksi vain laserkeilausmallinnukseen perustuvat ennakointipalvelut eivät huomioi tuulen suuntaa ja voimakkuutta mallinnuksessaan. Kuitenkin nimenomaan tuulisuudella on olennainen merkitys puuston kaatumisriskeihin, koska maanpinnan lähellä olevat virtausesteet kuten maaston muodot, puusto, ja rakennukset aiheuttavat puiden kaatumista aiheuttavaa tuulen kiihtymistä ja turbulenttisuutta.

Siirtohinnat puhuttavat

Keskustelu sähkön siirtohinnoittelusta käy kuumana. Julkista keskustelua käydään kansalaisaloitteita myöten, ja hallitus valmistelee lakimuutosta siirtohintojen jatkuvan nousun hillitsemiseksi. Verkkoyhtiöt ovat puun ja kuoren välissä: toisaalta vaaditaan toimitusvarmuutta ja toisaalta halpoja siirtohintoja. Täysin säävarman verkon rakentaminen olisi suhteettoman kallista vain maakaapeloinnilla, tämä korottaisi edelleen siirtohintoja nykyisestään. Simulointi teknologia tuo tähän haasteeseen kaivattuja ratkaisuja.

Näin tuulisuusmallinnus hyödyttää

Pitkän aikavälin suunnittelu: 

  • Simulointia voidaan hyödyntää maakaapelointi-investointien suunnittelussa.  Simuloimalla voidaan kartoittaa alueet, joihin kallis maakaapelointi voitaisiin keskittää ja missä myrskytuhojen torjuntaan riittää vieripuuston harvennus.

  • Koko Suomi voitaisiin mallintaa myrskytuhojen torjunnan näkökulmasta varsin kohtuullisin kustannuksin. Mallinnuksen monipuolinen hyödyntäminen yhteiskunnan eri toiminnoissa vähentäisi merkittävästi suoria ja välillisiä haittoja, joita jokainen myrsky aiheuttaa.

  • Sähkön toimitusvarmuudesta huolehtiminen ja sen kustannusvaikutukset verkkoyhtiöille, ja sitä kautta kuluttajahintoihin puhuttavat. Korotuspaineet ovat olemassa, mutta niihin voidaan vaikuttaa priorisoimalla maakaapelointia vain kaikkein suurimman riskin alueille. Kaapelointi ei ole ainoa ja kaikissa tilanteissa järkevin toimenpide. Esimerkiksi KSS Verkko Oy on Numerolan teknologiaa hyödyntämällä voinut varmistua, että kaapelointia tarvitaan suunniteltua vähemmän.* 

  • Simulointiteknologia sisältää myös puuston lajikohtaisen kasvuennustemallin, mikä mahdollistaa myrskyriskien pitkänajan ennustavat mallinnukset esimerkiksi vierimetsänhoidon suunnittelua varten. 

Tulevaan myrskyyn varautuminen ja akuutti myrskyn aikainen toiminta:

  • Simulaatio näyttää tuhoille riskialttiit alueet jopa kymmenien metrien tarkkuudella. Mallinnus on mahdollista tehdä lähes reaaliajassa, jolloin lähestyvän myräkän riskialueilla olevia kansalaisia voitaisiin kehottaa varautumaan tilanteeseen hyvissä ajoin.

  • Simuloinnilla saatavan tiedon perusteella kunnossapito- ja pelastusresursseja voidaan kohdentaa ennakoiden kriittisimmille alueille. 

Lisätietoa:

Numerola Oy

Samuli Korpinen
Puh. 050 511 5343
Sähköposti: samuli.korpinen@numerola.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Numerolan myrskymallinnuksilla voidaan ennakoida tuulen aiheuttamat tuhot tarkasti.
Numerolan myrskymallinnuksilla voidaan ennakoida tuulen aiheuttamat tuhot tarkasti.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Numerola Oy
Ylistönmäentie 26
40500 Jyväskylä

+358 40 552 8118http://www.numerola.fi

Vuonna 1998 perustettu jyväskyläläinen Numerola Oy on Suomen johtava simulointipalvelujen toimittaja. Työkalupakissamme on suuri valikoima matemaattisia laskentamenetelmiä, joista valitsemme asiakkaan tarpeeseen sopivimmat. Vahvuutemme perustuu Ilmiöiden syvälliseen ymmärrykseen, laaja-alaiseen näkemykseen sekä tulosten tulkintaan, jossa ei mutkia oiota. Henkilöstömme on korkeasti koulutettua ja työhönsä sitoutunutta. Asiakkaitamme ovat muun muassa sähköverkkoyhtiöt, tuulivoiman parissa toimivat yritykset, suunnittelutoimistot sekä korkeaa teknologiaa hyödyntävät teollisuuden toimijat. Teemme yhteistyötä myös useiden yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.