Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA

Myyntialalla johtajien ja päälliköiden palkat nousivat, edustajien laskivat

Jaa

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten mediaanipalkka nousi 5 000 euroon kuukaudessa. Vuotta aiemmin mediaanipalkka oli 4 750 euroa.

− Viiden prosentin mediaanipalkan nousu ei kuitenkaan tarkoita, että hyvä palkkakehitys näkyisi kaikissa myyntialan töissä. Ero eri tehtävätason palkkojen välillä on kasvanut, selvittää Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n toiminnanjohtaja Juha Häkkinen.

- MMA:n palkkatutkimuksen mukaan ennestäänkin korkeat palkat ovat nousseet hyvin.

Johtajien mediaanipalkka on nyt 7 200 euroa (nousua 4,3 %) ja päälliköiden 5 050 euroa (nousua 2,9 %). Edustajien mediaanipalkka sen sijaan laski 2,5 prosenttia 4 000 euroon kuukaudessa.

− Taantuma kasvatti palkkahaitaria, koska uudet työsuhteet solmittiin nousukautta alhaisemmilla palkoilla. Toisaalta ”vanhojen” työntekijöiden palkkakehitys pysyi taantumasta huolimatta vahvana. Lisäksi noususuhdanteessa palkkoja kasvattaa työpaikan vaihto, jota on myyntialalla vauhdittanut avoimien paikkojen runsas tarjonta, Häkkinen sanoo. 

Palkkahajonta on kasvanut paitsi asematason, myös toimialojen ja maakuntien välillä.

Toimialoja verrattaessa suurimmat palkat myynnissä ja markkinoinnissa ansaitaan teollisuudessa. Siellä mediaanipalkka on nyt 5 200 euroa, mikä merkitsee 4,9 %:n nousua edellisvuodesta. Suotuisinta kehitys oli kuitenkin tukkukaupassa, jossa mediaanipalkka nousi 6,8 prosenttia 5 020 euroon. Palvelualalla työskentelevän myynnin ja markkinoinnin ammattilaisen mediaanipalkka oli 4 850 euroa ja vähittäiskaupassa 4 110 euroa kuukaudessa.

Alueittain vertailtuna Uusimaa on kärjessä 5 740 euron mediaanipalkalla ja Itä-Suomi pitää perää 4 100 eurolla. Palkat nousivat muilla alueilla paitsi Kaakkois-Suomessa, Keski-Suomessa ja Länsi-Suomessa.

Sukupuolten välinen palkkaero näkyy kaikilla myynnin ja markkinoinnin tehtävätasoilla. Esimerkiksi päällikkötehtävissä toimivan miehen mediaanipalkka on 5 170 euroa, kun nainen vastaavalla tehtävätasolla tienaa 4 700 euroa kuukaudessa.

- Myyntipäällikkönaisen euro näyttäisi siis olevan 91 senttiä. Yleisesti suomalaisen naisen euron on laskettu jäävän 82 senttiin, joten myyntiala vaikuttaa olevan palkkatasa-arvossa jonkin verran paremmassa tilanteessa.

MMA:n palkkatutkimus perustuu 1 542 myynnin ja markkinoinnin ammattilaisen joulukuun 2017 palkkatietoihin. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy tammikuussa 2018.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Häkkinen, toiminnanjohtaja, Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA, puh. 0400 956968, juha.hakkinen@mma.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA
Asemamiehenkatu 2
00520 HELSINKI

020 122 4400https://www.mma.fi

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA on 25 000 myynnissä, markkinoinnissa ja hankinnassa työskentelevän ammattijärjestö. MMA kuuluu Akavaan.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme