Naantalin Musiikkijuhlat

Naantalin Musiikkijuhlat muistaa sunnuntaina säveltäjämestari Pendereckiä

Jaa
Puolalainen säveltäjä ja kapellimestari Krzysztof Penderecki oli suuri Naantalin Musiikkijuhlien sekä tapahtuman perustaneen Arto Noraksen ystävä, joka vieraili Naantalissa säännöllisesti vuosien ajan. Keväällä 2020 menehtynyttä säveltäjää muistetaan Maestro Penderecki in memoriam -muistokonsertissa sunnuntaina Naantalin kirkossa. Ennen konserttia Kirkkopuistoon istutetaan hänen kunniakseen tammi, jonka tuo Naantalille Puolan suurlähettiläs Piotr Rychlik.
Krzysztof Penderecki Naantalin Musiikkijuhlilla vuonna 2018.
Krzysztof Penderecki Naantalin Musiikkijuhlilla vuonna 2018.

Yksi aikamme suurista säveltäjistä tunnetaan myös elokuvamusiikista

Krzysztof Penderecki (1933-2020) oli 1900-luvun lopun ja 2000-luvun alun esitetyimpiä ja palkituimpia säveltäjiä. Hänen tuotantonsa on laaja ja monipuolinen sisältäen muun muassa neljä oopperaa, kahdeksan sinfoniaa, lukuisia instrumentaali- ja kuoroteoksia sekä kamarimusiikkia. Hänet tunnetaan myös elokuvamusiikista, esimerkiksi Friedkinin Manaajasta ja Kubrickin Hohdosta.

Naantalin kirkkopuistoon tammi Pendereckin muistoksi

Penderecki tunnettiin myös suurena puiden ystävänä – hänen 15 hehtaarin arboretuminsa Puolassa käsittää jopa 1800 puuta ja pensasta. Niinpä Adam Mickiewicz -instituutin aloitteesta eri puolille maailmaa, Pendereckille tärkeisiin paikkoihin istutetaan puita maailmanlaajuiseksi muistopuistoksi. Näin nyt myös Naantaliin.

Konsertin alla klo 18.30 Kirkkopuistoon istutetaan tammi, jonka lahjoittaa Naantalille Puolan suurlähettiläs Piotr Rychlik ja jonka vastaanottaa Naantalin kaupungin puolesta kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Jan Lindström. Läsnä tilaisuudessa ovat myös muun muassa Pendereckin hyvä ystävä ja Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Arto Noras sekä Pendereckin leski ja tytär.

Nykyisen ja tulevan taiteellisen johtajan yhteisesiintyminen

Naantalin kirkossa klo 19 alkavassa konsertissa kuullaan Pendereckin Sextet sekä Ciaccona, joka on omistettu paavi Johannes Paavali II:n muistolle. Jälkimmäisessä on mahdollista kuulla Naantalin Musiikkijuhlien nykyisen ja tulevan taiteellisen johtajan eli sellisti Arto Noraksen ja viulisti Elina Vähälän esiintyvän yhdessä. Ohjelmassa on myös Schubertin Jousikvintetto C-duuri. Konsertin esiintyjät ovat maailmantähtiä - mukana ovat edellä mainittujen lisäksi muun muassa pianisti Barry Douglas, viulisti Mihaela Martin, sellisti Frans Helmerson sekä käyrätorvisti Radovan Vlatkovic.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Krzysztof Penderecki Naantalin Musiikkijuhlilla vuonna 2018.
Krzysztof Penderecki Naantalin Musiikkijuhlilla vuonna 2018.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Naantalin Musiikkijuhlat
PL 46
21101 Naantali

050 5590 186http://www.naantalinmusiikkijuhlat.fi

Naantalin Musiikkijuhlat on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista musiikkitapahtumista. Monipuoliset ja korkeatasoiset konsertit järjestetään merellisen Naantalin ja lähiseudun idyllisissä konserttipaikoissa jälleen 7.–18.6.2022. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin Musiikkijuhlat

Naantalin Talvikonsertissa kansallisromanttista tunnelmaa Palmgrenin sävelin1.3.2023 10:08:12 EET | Tiedote

Naantalin 580-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Naantalin Musiikkijuhlien Talvikonsertti lauantaina 11.3. koostuu Suomen maineikkaimpiin kuuluneen säveltäjän, pianotaiturina maailmaa kiertäneen Selim Palmgrenin (1878-1951) musiikista. Palmgren tunnetaan Naantalin uskollisena kesäasukkaana, joka sävelsi paljon tuotannostaan kesäkaupungissaan. Talvikonsertissa esiintyvät sopraano Annukka Kuivisto, pianisti Henrik Järvi, kamarikuoro Key Ensemble johtajanaan Jutta Seppinen sekä urkuri Miika Hartikainen.

Huipputason kansainvälinen sellon mestarikurssi Naantaliin – Arto Noras jatkaa opetustyötään Naantalin Musiikkijuhlilla21.2.2023 10:57:37 EET | Tiedote

Naantalin Musiikkijuhlien perustaja, legendaarinen sellisti Arto Noras päätti kautensa tapahtuman taiteellisena johtajana viime kesänä yli 40 vuoden jälkeen. Hän kuitenkin jatkaa työtään Naantalissa uusien sellistisukupolvien ohjaajana, sillä Naantalin Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään tulevana kesänä yhteistyössä Sibelius-museon kanssa ensimmäinen Arto Noraksen kansainvälinen sellon mestarikurssi 8.-17.6.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme