Helsingin seudun kauppakamari

Näin nopeaa lomautusaaltoa ei ole aikaisemmin koettu

Jaa

Helsingin seudun kauppakamarin yritysneuvonta on ollut viimepäivinä ennen näkemättömän tilanteen edessä. Sadat yritykset tarvitsevat apua maailmanlaajuisen markkinahäiriön kohtaamiseen. Ylivoimaisesti eniten jäsenyritykset kysyvät henkilöstön lomauttamisesta. Näin nopeaa lomautusaaltoa ei ole aikaisemmin koettu.

"Lomautuskyselyjä tulee kaikilta toimialoilta. Tämä tulee tarkoittamaan yritystoiminnan pysähtymistä monilla toimialoilla ja kuluttajien ostovoiman vähenemistä", toteaa Helsingin seudun kauppakamarin yritysneuvonnasta vastaava johtaja Marko Silen.

Keskuskauppakamarin tänään julkistetussa valtakunnallisessa kyselyssä neljännes yrityksistä on aloittamassa YT-neuvottelut tai antamassa lomautusvaroituksia. Lomautusten osalta valtakunnalliset ja Helsingin seudun näkymät eivät poikkea toisistaan, mutta Uudellamaalla yritysten kokema konkurssiuhka on muuta maata suurempi.

"Nyt tarvitaan nopeita valtion ja työmarkkinajärjestöjen päätöksiä, jotka antavat yrityksille keinoja vastata kysyntähäiriöön ilman turhia konkursseja ja työpaikkojen menetyksiä", painottaa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Jotta vältetään likviditeettikonkurssit, on lomautusaikojen lyhentämisestä sovittava välittömästi.

"Tämän lisäksi on mahdollistettava verojen ja muiden työnantajamaksujen lykkääminen yrityksen omalla ilmoituksella", jatkaa Silen.

Helsingin seudun kauppakamarin yritysneuvonta on jäsenten käytössä maksutta. Neuvonnassa työskentelee 10 lakimiestä ja talousasioiden asiantuntijaa. Kauppakamarin kaikille avoimille internet-sivulle on koottu jatkuvasti päivitettävä korona-info, josta löytyy vastauksia muun muassa lomautuskysymyksiin, työaikajärjestelyihin ja force majoure -tilanteisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Marko Silen
Helsingin seudun kauppakamari
p. 050 548 4217

Johtaja Markku Lahtinen
Helsingin seudun kauppakamari
p. 050 571 35 64

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Helsingin seudun työmarkkinat on pidettävä käynnissä niin hyvin kuin se on mahdollista25.3.2020 09:49:39 EETTiedote

Korona-epidemia on laittanut yhteiskunnassa lähes kaiken huomion välittömiin ihmisten terveyden ja talouden pelastustoimiin. Kriisistä huolimatta ne toimialat, joilla se onnistuu, on pidettävä käynnissä niin hyvin kuin se on näissä oloissa mahdollista. Tulevaisuuden rakentamisen mittatikkuna on tärkeää olla käytettävissä vertailukelpoista yritys- ja työmarkkinatietoa, jota on tarjolla Kauppakamarin toimialakatsauksessa 1/2020.

Helsingin seudun kauppakamari varautuu koronavirusepidemiaan – suosimme etätöitä, kokoukset ja tapahtumat striimataan, asiakaspalvelu toimii aukottomasti13.3.2020 12:33:04 EETTiedote

Koronavirustilanteen muututtua ja viranomaisten 12.3. antamien suositusten mukaisesti, myös Helsingin seudun kauppakamarissa perutaan tai siirretään tilaisuudet, kokoukset ja jäsentapahtumat. Kauppakamarin koulutukset pidetään toistaiseksi sovittuina ajankohtina, mutta kaikki striimataan. Neuvontapalvelun asiantuntijamme ovat jäsenyritystemme käytettävissä ja auttavat viruksen aiheuttamissa kysymyksissä.

Yritykset haluavat vauhtia oleskelu- ja työlupien käsittelyyn11.3.2020 11:57:08 EETTiedote

Yrityksillä on valmiuksia lisätä työperäistä maahanmuuttoa ja vieraskielisten rekrytointia, mikäli oleskelu- ja työlupaprosessia saadaan nopeutettua ja selkeytettyä. Yritykset kokevat, että eri viranomaisten yhteistyössä on parannettavaa. Edelleen yrityksillä on haasteita, miten ja mistä löydetään jo Suomessa olevia ulkomaalaistaustaisia osaajia, selviää Helsingin seudun kauppakamarin kyselystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme