Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Näin ohjaamme irakilaisia turvapaikanhakijoita yrittäjyyden polulle

Jaa

Suomi ja Irak, turvapaikanhakijat ja yrittäjyys. Tässä ovat lähtökohdat, joista olemme ponnistaneet ja ohjanneet noin 30 irakilaista turvapaikanhakijaa yrittäjyyden maailmaan.

Suomi ja Irak, turvapaikanhakijat ja yrittäjyys. Tässä ovat lähtökohdat, joista olemme ponnistaneet ja ohjanneet noin 30 irakilaista turvapaikanhakijaa yrittäjyyden maailmaan.

Kyseessä on Tulevaisuuden polku -niminen hanke, johon olemme saaneet rahoituksen Euroopan unionin sisäasioiden AMIF-rahastosta. Me, Haaga-Helia Ammatillinen opettajakorkeakoulu, toteutamme hankkeen yhdessä Laurea Ammattikorkeakoulun kanssa.

Hankkeessa vahvistetaan maahanmuuttajataustaisen turvapaikanhakijan yrittäjyysvalmiuksia ja kasvatetaan ymmärrystä yrittäjyyden mahdollisuuksista. Yhtenä keskeisenä tavoitteena on luoda yrittäjyysvalmiuksia kehittävä koulutuskokonaisuus, jossa otetaan huomioon Irakin markkinoiden ja yhteiskunnan erityispiirteet.

Tavoitteenamme on ollut pureutua turvapaikanhakijoiden osaamiseen: Mitä he työhistoriansa perusteella osaavat? Millaisia ideoita yrittäjyydestä heillä itsellään on? On tärkeää nostaa esiin turvapaikanhakijoiden kokemukset ja näkemykset sekä suomalaisesta että irakilaisesta yrityskulttuurista. Se, mikä myy Suomessa, ei välttämättä sellaisenaan myy Irakissa. (Ks. Alasalmi, 2020.)

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen yrittäjyyden näkökulmasta ei ole aina helppoa. Osallistujissa oli pitkän linjan sarjayrittäjiä, yrittäjäsuvuissa kasvaneita ja myös henkilöitä, joiden polulle oli osunut niin sanottu pakkoyrittäjyys. Mukana oli innovaattoreita ja startup-henkisiä nuoria, joilla oli paljon ideoita mutta ei tietoa, kokemusta eikä aina realismiakaan. Joillakin oli valmiina laaja kansainvälinen suhdeverkosto. Koulutus antoi heille tietoa yrittäjyydestä ja vahvisti heidän ajatuksiaan omasta yrittäjyyspotentiaalista. Jokainen osallistuja sai henkilökohtaista ohjausta.

Hankkeeseen ilmoittautui noin kymmenen yritystä, jotka ovat kiinnostuneita laajentamaan yritystoimintaansa Irakiin ja jotka tarvitsevat yhtiökumppanin, alihankkijan tai työvoimaa. Turvapaikanhakijat ohjattiin heidän ilmoittamansa kiinnostuksen perusteella yrityksiin, ja tähän mennessä kaksi heistä on jo saanut yrityksestä työtarjouksen.

Lisäksi rakensimme maahanmuuttajille ja yrityksille oppaan, jonka on tarkoitus vahvistaa yritysten ja turvapaikanhakijoiden yhteistyötä sekä auttaa turvapaikanhakijaa luomaan yhteistyösopimus yrityksen kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Ratapihantie 13
00520 HELSINKI

09 229 611http://www.haaga-helia.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Kansallinen yhteinen ruokamatkailustrategia on päivitetty - Yhdessä tekoja luonnosta ammentaen4.9.2020 09:32:39 EESTTiedote

Ruokamatkailusta on tullut tärkeä osa matkailuelämystä. Jokainen matkailija syö ja ruokailu koetaan usein mieleenpainuvimpana asiana matkalla. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028 on vuoden 2015-2020 strategian ensimmäinen päivitys. Strategian toimenpidekokonaisuuksia ovat vastuullinen liiketoiminta, tuotekehitys, strategiset kumppanuudet sekä myynti, markkinointi ja viestintä. Kaikille näille kokonaisuuksille on määritelty toimenpiteet ja mahdolliset vastuutahot. Ruokamatkailustrategian jalkautusta tehdään alueellisissa työpajoissa ympäri Suomea. Näihin työpajoihin kutsutaan ruoka- ja matkailuyrittäjiä sekä -toimijoita.

Palkaton työharjoittelu heikentää opiskelijoiden taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia1.7.2020 14:25:55 EESTTiedote

Palkattomat työharjoittelut pakottavat restonomiopiskelijoita monesti työskentelemään palkallisessa työssä työharjoittelun ohella tai elämään säästöjen, opintolainan tai läheisten tuen varassa. Lisäksi kahden työn yhdistäminen vähentää opiskelijan resursseja ylläpitää sosiaalisia suhteita. Tämä kävi ilmi Haaga-Helian matkailualan opiskelijoiden tekemässä kyselytutkimuksessa.

EduExcellence ja Helsinki Business College avaavat toisen asteen koulutusviennin – päänavaajana marokkolainen opiskelijaryhmä ja ammatillinen pätevyys liiketaloudessa1.6.2020 15:37:12 EESTTiedote

Pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulujen koulutusvientiorganisaatio EduExcellence ja marokkolainen konsultointi- ja koulutusyritys Akademia Scandinavia Private Sarl AU ovat solmineet kaupallisen yhteistyösopimuksen tutkinto-ohjelmien järjestämisestä Suomessa. Liiketalouden ammatilliseen pätevyyteen kouluttavan ohjelman toteuttaa Helsinki Business College (HBC) ja ensimmäisen ryhmän 1,5 vuoden tutkinto-ohjelma käynnistyy elokuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme