Instrumentarium

Näin valitset sopivat aurinkolasit

Jaa

Moni valitsee aurinkolasinsa niiden ulkonäön perusteella miettimättä varsinaista käyttötarkoitusta. Aurinkolasien valinnassa kannattaa ottaa huomioon paljon muutakin, jotta ne eivät jää yhden kesän ihmeeksi.

Pimeän talven jälkeen kevätaurinko houkuttelee nauttimaan kirkkaasta ulkoilmasta kaikin aistein. Valon määrän lisääntyessä on tärkeää suojata silmät haitalliselta UV-säteilyltä, joka voi aiheuttaa muun muassa sarveiskalvon ärtymistä ja pidemmällä aikavälillä nopeuttaa jopa harmaakaihin syntymistä.

– Aurinkolaseja valitessa tärkein kriteeri on sataprosenttinen UV-suoja, sillä auringonvalo sisältää runsaasti UV-säteilyä. Riittävän suojauksen tunnistaa linssin UV 100 % - tai UV 400 -merkinnästä. Ilman riittävää UV-suojaa aurinkolasit ovat vain asusteena, kertoo Instrumentariumin alueoptikko Sini Haavisto.

Lapsen silmä on UV-säteilylle vielä herkempi kuin aikuisen, minkä vuoksi lasten silmien suojaaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin omien. Mitä nuorempana aurinkolasien käyttö aloitetaan, sitä paremmin lapsi yleensä tottuu niiden pitämiseen.

Suojaavuuteen vaikuttaa myös kehyksen istuvuus. Aurinkolasien kehyksen on oltava oikean kokoinen ja sen tulee istua lähellä kasvoja, jotta kirkas valo ei pääse häikäisemään yläkautta, alakautta tai sivuilta.

– Esimerkiksi urheiluun tarkoitetuissa aurinkolaseissa kehyksen tulisi istua sopivan tiiviisti, jotta ne pysyvät tukevasti päässä. Autoillessa kehys ei puolestaan saisi rajata näkökenttää, selventää Haavisto.

Aurinkolasit käyttötarpeen mukaan

Aurinkolasien ominaisuudet, kuten linssin sävy, tummuus ja pinnoitteet, kannattaa aina valita käyttötarkoituksen mukaan.

– Valintaa tehdessä on tärkeää miettiä, millaiseen käyttöön lasit tulevat. Urheilussa aurinkolaseille on eri tarpeet kuin autoilleissa tai kaupungilla. Useimmat meistä tarvitsevatkin ainakin kahdet aurinkolasit erilaisilla ominaisuuksilla, Haavisto toteaa.

Ruskean ja punertavan sävyiset linssit sopivat hyvin autoiluun ja keväthangille, sillä ne parantavat kontrastia ja auttavat erottamaan muodot taustasta. Harmaan ja vihreän sävyiset linssit muuttavat vähiten värien todellista sävyä. Kellertävämmät sävyt puolestaan toimivat erityisesti sumuisella ja vähävaloisella säällä.

Mitä kirkkaammissa olosuhteissa aurinkolaseja käyttää, sitä tummempi linssin tulee olla.

Jos liikkuu paljon vesillä tai hangilla, tulee tummuusasteen olla voimakas, vähintään 85 %. Tavallisessa arkikäytössä voi sen sijaan olla jopa parempi, että linssi on hieman vaaleampi, jolloin näkee hyvin myös pilvisemmällä säällä ja sisätiloissa piipahtaessa.

Pinnoitteilla lisää käyttöikää ja näkemisen mukavuutta

Polarisoiva pinnoite sopii erityisesti autoiluun ja vesille, sillä se poistaa häikäiseviä heijastumia vaakapinnoilta. Kalastajat käyttävät polarisoivia linssejä mielellään, sillä ne auttavat näkemään myös vedenpinnan alle.

Naarmujen syntymistä ehkäisevä kovapinnoite tuo linssille puolestaan lisää käyttöikää. Pinnoitteesta on hyötyä esimerkiksi rannalla, missä hiekka naarmuttaa helposti linssin pintaa. Heijastuksenestopinnoite sen sijaan vähentää silmien rasitusta, sillä nimensä mukaisesti se vähentää valon heijastumista silmiin.

Voimakkuudet myös aurinkolaseihin

Useimpiin aurinkolasimalleihin saa nykyään linssit omilla vahvuuksilla. Kun aurinkolaseissa on samat voimakkuudet kuin silmälaseissa, ei lasien vaihtaminen rasita silmiä. Yksi vaihtoehto on myös tummuva linssi, jolloin samoihin laseihin saa sekä aurinkolasit että silmälasit.

– Tummuvan linssin teknologia toimii UV-säteilyn mukaan eli kun menet ulos, linssi alkaa automaattisesti tummua ja kun tulet sisälle, se vaalenee pikku hiljaa. Ääripäät ovat lähes kirkkaasta linssistä aurinkolasitummuuteen, jolloin ne toimivat sekä perinteisinä silmälaseina että aurinkolaseina, Haavisto vinkkaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Instrumentarium
Instrumentarium
PL 6
02631 Espoo

0201 70 7000http://www.instru.fi/

Instrumentarium
Silmien hyvinvoinnista huolehtiminen on meille kunnia-asia. Tänä päivänä Instrumentarium-myymälöitä on Suomessa 147 ja Virossa 20. Myymälöissämme ympäri Suomen palvelee yli 200 asiantuntevaa optikkoa ja jokaisesta myymälästämme löytyy myös silmälääkärin vastaanotto. Panostamme vahvasti myös optikkojen ja optisten myyjien kehysasiantuntijuuteen muun optisen tietämyksen lisäksi. Pääkaupunkiseudulla ja Kouvolassa tarjoamme lisäksi ensiluokkaisia silmäsairaalapalveluita, jotka tuotamme yhteistyössä Silmäsairaala Valon kanssa. www.instru.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Instrumentarium

Mukavuutta ja karkkisävyjä – tältä näyttävät silmälasi- ja aurinkolasitrendit keväällä 202011.2.2020 12:38:29 EETTiedote

Kevät 2020 tuo sekä silmälasi- että aurinkolasitrendeihin vahvasti vuosikymmenen megatrendin, mukavuuden. Kehysten istuvuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota materiaalivalinnoilla ja kehysmuotoilulla. Katukuvassa tulevat näkymään myös 70-luvun neliökehysmallit ja sporttiset aurinkolasit. Pastellisävyt ovat vallanneet myös aurinkolasimallistot. Kokosimme Instrumentariumilla trendikatsauksiin kevään 2020 valloittavat kehys- ja aurinkolasitrendit. Tutustu ja ihastu!

Retromallit ja samppanjan sävyt – tältä näyttävät silmälasien kehystrendit syksyllä 20195.9.2019 08:40:52 EESTTiedote

Syksy 2019 tuo silmälasikehystrendeihin uusia suosikkeja menneiltä vuosikymmeniltä. Katukuvassa tulevat näkymään niin suuret 70-luvun neliömallit kuin myös 90-luvun nostalgiaa. Läpikuultavuus ja metalli jatkavat trendien kärjessä, ja väreissä toistuvat vaalean ja vihreän eri sävyt. Kokosimme Instrumentariumilla liitteenä löytyvään trendikatsaukseen syksyn 2019 valloittavat kehystrendit. Tutustu ja ihastu!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme