Suomen Punainen Risti SPR

Näin varaudut ulkoiluretkelle talven pakkasilla

Jaa

Kaunis pakkassää ja hiihtolomat houkuttelevat ihmiset retkelle luontoon. Pakkasella eksyminen voi kuitenkin olla vaarallista. Miten ulkoiluretkelle kannattaa varautua, ja mitä kaikkea reppuun on fiksua pakata kaiken varalta ennen ulos astumista? Näillä käytännön ohjeilla pärjäät pitkälle päivän pakkasretkellä.

Kuva: Joonas Brandt, Suomen Punainen Risti
Kuva: Joonas Brandt, Suomen Punainen Risti

Kerro kaverille

Riippumatta siitä, lähdetkö retkelle yksin tai porukassa, kerro jollekin, minne olet menossa ja milloin olet suunnitellut palaavasi takaisin.

Pakkaa reppuun muutakin kuin eväät

Pakkaa reppuun mukaan tulitikut, tarkoitukseen sopiva kartta ja kompassi. Puukon tai monitoimityökalun, lämpimien varavaatteiden ja eväiden lisäksi myös pieni ensiapupakkaus on järkevää pitää mukana. Hyvä kikka on pakata matkaan muutamat kädenlämmittimet – niillä lämpenevät niin kylmettyneet kädet kuin akutkin.

Muista ladata puhelin – ja 112 Suomi -mobiilisovellus

Lataa puhelimen akku täyteen, sillä pakkasella akun varaus laskee nopeasti. Varavirtalähde tai vara-akku voivat olla hyvä idea. Sijoita puhelin ja akut aina mahdollisimman lämpimään paikkaan, jotta ne pysyvät käyttövalmiina tarpeen vaatiessa. Muista myös ladata älypuhelimeesi 112 Suomi -mobiilisovellus, joka on tarkoitettu hätänumeroon soittamiseen ja hätäpaikannukseen. Sovellus välittää hätäkeskukseen tarkat sijaintitiedot ja avun saapuminen nopeutuu, kun autettavan sijainti on tiedossa.

Kerrospukeutuminen kunniaan

Pukeudu sään edellyttämällä tavalla kerroksiin ja laita pipo päähän. Suosi alus- ja välikerroksessa materiaaleja, jotka siirtävät kosteutta eivätkä kastu helposti. Uloimman kuorikerroksen tarkoitus on puolestaan suojata alla olevia kerroksia kosteudelta. Pidemmillä retkillä voi mukaan pakata myös erilliset taukovaatteet.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) on 53 järjestön muodostama vapaaehtoisten auttajien verkosto, jota koordinoi Suomen Punainen Risti. Vapepan hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten Vapepa hälytetään kadonneen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi ensihuollossa, antamaan henkistä tukea, muonituksessa ja evakuoinneissa. Vapepan hälytysryhmiä toimii ympäri maata.

Lisätietoa aiheesta:

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Joonas Brandt, Suomen Punainen Risti
Kuva: Joonas Brandt, Suomen Punainen Risti
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets utmärkelse Humanitär handräckning tilldelas grundskolelärarna i Finland8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Röda Korset beviljar den årliga utmärkelsen Humanitär handräckning till lärarna i Finlands grundskolor. Lärarna har utvecklat nya sätt att möta sina elever för att trygga deras rättigheter till inlärning även i undantagsförhållanden. Med utmärkelsen uppmuntrar Röda Korset också lärarna att lyfta fram epidemins långvariga inverkningar på barns och ungdomars välmående.

Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -tunnustus suomalaisen peruskoulun opettajille8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Suomen Punainen Risti myöntää vuosittain jaettavan Inhimillinen kädenojennus -tunnustuksen Suomen peruskoulujen opettajille. Opettajat ovat kehittäneet uusia tapoja kohdata oppilaansa kyetäkseen turvaamaan heidän oikeutensa oppia myös poikkeusoloissa. Tunnustuksella Punainen Risti myös rohkaisee opettajia tuomaan esiin epidemian pitkäkestoisia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme