Naisjärjestöt yhteistyössä - NYTKIS ry

Naisjärjestöjen keskusliitto ja NYTKIS: Naisten moninaisuus on voimavara

Jaa

Naisjärjestöjen Keskusliitto ja Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry painottavat, että tasa-arvoa edistetään parhaiten yhteisenä rintamana ketään syrjimättä. Nyt Pride-viikolla koemme erityisen tärkeänä sen, että transihmisten perusoikeudet tunnistetaan ihmisoikeuskysymyksinä.

Kannamme huolta laajemmasta liikehdinnästä, joka pyrkii edistämään syrjiviä, vihamielisiä asenteita sukupuolivähemmistöjä kohtaan ja kieltämään sukupuolen moninaisuuden. Naisten moninaisuus ei ole uhka, vaan voimavara.

Naisjärjestöjen Keskusliitto ja NYTKIS ry tukevat Oikeus olla -kansalaisaloitetta. Peräänkuulutamme itsemääräämisoikeuteen perustuvaa translakia, jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu omalle ilmoitukselle lääketieteellisen prosessin sijaan, ei vaadi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä ja on mahdollista myös alle 18-vuotiaille. Voimassa oleva laki loukkaa ihmis- ja perusoikeuksia, ja jättää huomiotta transnuoret. 

Vaadimme sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien oikeuksien turvaamista ja toimimme kaikkien naisiksi ja tytöiksi identifioituvien puolesta, juridisesta sukupuolesta riippumatta. Erityisen huolestuneita olemme transihmisiin kohdistuvasta väkivallasta, ja pidämme tärkeänä, että sukupuolen moninaisuus huomioidaan väkivallan kokijoille tarkoitetuissa palveluissa. On tärkeää, että myös henkinen väkivalta, kuten vihapuhe, tunnistetaan osana naisiin ja erityisesti vähemmistöihin kuuluviin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. 

Ihmisoikeudet kuuluvat vuoden jokaiselle viikolle – sitoudumme edistämään sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia toiminnassamme.

Naisjärjestöjen Keskusliitto - Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry

Naisjärjestöt Yhteistyössä – Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry

Lisätietoja:

Saara-Sofia Sirén, puheenjohtaja, Naisjärjestöt Yhteistyössä - Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry, 050 5132051

Silla Kakkola, pääsihteeri, Naisjärjestöt Yhteistyössä - Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry, 050 469 6242, silla.kakkola@nytkis.org

Eva Biaudet, puheenjohtaja, Naisjärjestöjen Keskusliitto, 050 512 1846

Anniina Vainio, järjestöpäällikkö, Naisjärjestöjen Keskusliitto, 050 388 8868, anniina.vainio@naisjarjestot.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Naisjärjestöt yhteistyössä - NYTKIS ry
Bulevardi 11 A 1
00120 Helsinki

Naisjärjestöt Yhteistyössä - Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry on kattojärjestö, johon kuuluvat eduskunnassa edustettuina olevien puolueiden naisjärjestöt sekä Naisasialiitto Unioni ry, Naisjärjestöjen Keskusliitto ry ja Sukupuolentutkimuksen seura ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naisjärjestöt yhteistyössä - NYTKIS ry