Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Naisten ja miesten yhteisistä avovankiloista luovuttiin 1.9.

Jaa

1.9.2021 alkaen Rikosseuraamuslaitos luopui niin kutsutuista seka-avovankiloista. Naispuoliset avolaitosvangit sijoitetaan valtakunnallisesti nyt kahteen vankilaan: Vanajan avovankilaosastolle sekä Kestilän vankilaan.

Kummatkin vankilat ovat sitoutuneet naisvankien tarpeet huomioivaan työskentelytapaan, jossa on tärkeää naisvankien erityispiirteiden huomioiminen ja turvallinen, kuntouttava ympäristö vankeusaikana. Henkilökunta tukee vangin henkilökohtaista muutostyötä. Rikosseuraamuslaitoksessa valmistellaan myös muita toimenpiteitä naisvankien tilanteen parantamiseksi. Naisvankiosastojen toimintaa kehitetään myös suljetuissa vankiloissa.

Naisvangit ovat herkästi jääneet miesvaltaisessa vankilamaailmassa ilman erityistä huomioita, eikä heidän tarpeisiinsa ole osattu riittävällä tavalla vastata. Naisvankien tilanteen kohentaminen on paitsi tasa-arvokysymys, se on myös selkeästi heikommassa asemassa olevan vankiryhmän tilanteen näkemistä uusin silmin. Rise on päättänyt kehittää toimintaansa naisvankien osalta ja toteuttaa tätä uudistustyötä.

Tutkintavankien osalta valmistellaan valtakunnallista vankipaikkamääriä koskevaa päätöstä, joka määrittää kunkin laitoksen vankipaikkamäärät. Tämä työ tähtää paitsi naisvankien olosuhteiden kohentamiseen, se vastaa myös muutostarpeisiin, jotka liittyvät alaikäisten ja nuorten vankien osastoihin, vankien määrän lisääntymiseen lainsäädännön muuttuessa (seksuaalirikoslainsäädännön muutos ja sakkovankien määrän lisääntyminen). Tutkintavankeuslaki muuttuu vuonna 2025 ja tuolloin tutkintavanki passitetaan heti vangitsemisoikeudenkäynnistä vankilaan. Tällä hetkellä tutkintavankeja voidaan säilyttää poliisin tiloissa seitsemän vuorokautta.

Rikosseuraamuslaitoksen teettämässä Naisvankiselvityksessä (Kaisa Tammi-Moilanen, 10/2020) tehtiin kriittisiä huomioita naisvankien tilanteesta Suomen vankiloissa. Eräs keskeisimmistä kritiikin kohteista oli nais- ja miesvankien sijoittaminen samoihin avovankiloihin. Suomi oli ainoa Pohjoismaa, joka sijoitti mies- ja naisvankeja asumaan samoihin avolaitoksiin. Vankeinhoitoa koskevien kansainvälisten suositusten ja tutkimuksen näkemys on, että tilanne on haitallinen erityisesti naisvankien näkökulmasta.

Naisvangeille tyypillinen traumatausta sekä heillä yleisesti esiintyvät päihde- ja mielenterveysongelmat aiheuttavat käytöshäiriöitä ja turvattomuutta. Siksi on erityisen tärkeää, että naisvankien on mahdollista suorittaa rangaistuksensa ympäristössä, jossa on taattu rauha kuntoutumiselle. Myös naisvankien kanssa työskentelevä henkilökunta tarvitsee koulutusta esimerkiksi vankien käytöshäiriöiden taustoista, jotta vaativa työ onnistuu.

Lisätietoja:

Kehitysjohtaja Riitta Kari, p. 029 568 8401
Projektipäällikkö Virva Raitio, p. 050 572 2949

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Utredning om minderåriga och unga intagna står klar30.8.2021 10:03:51 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten har låtit utreda vad som kan göras för att förbättra situationen för minderåriga och unga intagna inom ramen för den gällande lagstiftningen. Syftet med utredningen har varit att få fram en lägesbild över placering av minderåriga och unga fångar i fängelser och på fängelseavdelningar. I utredningen har man dessutom kartlagt personalens dimensionering och kompetens, avdelningarnas verksamhet och säkerhetsläget. Minderåriga och unga intagna är en synnerligen utsatt grupp, och i straffverkställighet ska de behov som följer av den häktades respektive fångens ålder och utvecklingsnivå särskilt beaktas enligt såväl häktningslagen som fängelselagen.

Alaikäisistä ja nuorista vangeista tehty selvitys valmistunut30.8.2021 10:03:27 EEST | Tiedote

Rikosseuraamuslaitos on teettänyt selvityksen siitä, mitä alaikäisten ja nuorten vankien tilanteen parantamiseksi voidaan tehdä nykyisen lainsäädännön puitteissa. Selvityksen tarkoituksena oli muodostaa tilannekuva alaikäisten ja nuorten vankien sijoittamisesta vankiloihin ja vankilaosastolle. Lisäksi selvityksessä kartoitettiin henkilöstön mitoitusta ja osaamista, osastojen toimintaa sekä turvallisuustilannetta. Alaikäiset ja nuoret vangit on erittäin haavoittuvassa asemassa oleva ryhmä, joiden tuomiota täytäntöön pantaessa tulee vankeus- ja tutkintavankeuslain mukaan kiinnittää erityistä huomiota vangin iästä ja kehitysvaiheesta johtuviin tarpeisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme